Bilimsel Araştırma ve Projeler

DEVAM ETMEKTE OLAN PROJELER

İGÜN Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Tutumlarının Ölçülmesi

Bu araştırma, İstanbul Gedik Üniversitesi lisans ve MYO öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarını ölçmeyi amaçlamaktadır. Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Sosyoloji Bölümü tarafından yürütülen araştırmada, bireylerde toplumsal cinsiyete dair kalıp yargıların ne ölçüde benimsendiği ve hangi sosyo-demografik değişkenlere göre farklılaştığı tespit edilerek analiz edilmektedir. Araştırma bulguları KATUAM’ın önümüzdeki dönem çalışmalarını belirlemesi için bir rehber niteliğinde olacaktır.

‘İşte BirlİKte’ – Çalışma Hayatının Çeşitlilik Odaklı Yapılandırılması Projesi

Avrupa Birliği, Hrant Dink Vakfı, Sivil Toplumu Güçlendirme Hibe Programı (2019-2021)

PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) – İstanbul Gedik Üniversitesi

Proje, işe alım süreçlerinde ve çalışma hayatında fırsat eşitliğinin sağlanmasını, çalışma hayatının toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği bağlamında insan haklarına ve bireysel özgürlüklere saygılı bir yapıya kavuşturulmasını hedeflemektedir. Proje kapsamında, STK ve şirketlerin insan kaynakları departmanlarına yönelik tutum ve algı ölçme araştırması yapılması, iş dünyasının önemli üyeleri ile yuvarlak masa toplantıları düzenlenmesi, kurumların insan kaynakları birimlerine yönelik açık erişimli bir rehberin ve eğitim programının hazırlanması hedeflenmektedir.

 

TAMAMLANAN PROJELER

Avrupa Komisyonu, Erasmus+

Proje Süresi: 2017-2020

Bu proje İstanbul Gedik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Rahime Süleymanoğlu-Kürüm ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Firdevs Melis Cin ortaklığı ile yürütülmektedir. WDEGP Jean Monnet Modülü, Türkiye’de AB ile ilgili toplumsal cinsiyet politikaları ve bunların kadının kalkınması üzerindeki etkileri hakkında bilinçlendirmeyi ve bununla birlikte AB’nin toplumsal cinsiyet eşitliği rejimi sağlama konusundaki çabalarına ilişkin bir farkındalık yaratmayı hedeflemektedir. Ayrıca WDEGP hem AB ile ilgili çalışmaları teşvik etmek, hem de toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna AB vasıtasıyla bir farkındalık yaratmayı ve AB’nin demokratik, barışçıl ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir toplumu inşa etme rolünü vurgulamayı amaçlamaktadır.

Türk Diplomasisinde Toplumsal Cinsiyet: Değişen Normlar ve Pratikler

Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM)

Proje Süresi: 2016-2019

Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bahar Rumelili ile ortak olarak yürütülen bu proje Türk diplomasisinde toplumsal cinsiyet rollerini incelemektedir. 2020 yılına kadar sürecek olan proje kapsamında Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan edinilen sayısal veriler, diplomatların yayınlanmış hatıra kitapları ve mülakatlarına ek olarak erkek ve kadın diplomatlarla mülakatlar yapılacaktır. Proje kapsamında Ann Towns ve Karin Aggestam tarafından derlenen ‘Gendering Diplomacy and International Negotiation’ adlı kitapta ‘Women and Gender in Turkish Diplomacy: Historical Legacies and Current Patterns’ adlı bir bölüm ve Uluslararası İlişkiler dergisinde ‘Diplomaside Kadın ve Egemen Maskülenlik: Değişen Normlar ve Pratikler’ adlı bir makale 2018 yılında yayınlanmıştır.

Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) Araştırma Ödülü

Proje süresi: 2016 – 2018

İstanbul Gedik Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Akdemir’in yürüttüğü bu araştırma projesi İstanbul’da bulunan Alevi derneklerindeki kadınların yönetimlerde ve kurum içindeki konumlarını incelemektedir. Karar alma süreçlerine katılım, diğer kadınlarla dayanışma ve özgüven geliştirme açılarından kadınların güçlenmesini anlamak hedeflenmektedir. Araştırma kapsamında mülakat ve anket tekniği uygulanmış olup araştırma sonuçları Koç Üniversitesi Yayınları’ndan çıkacak kitapta bir bölüm olarak, ayrıca çeşitli akademik konferans ve yayınlarda paylaşılmıştır.

Aday Bilgi
💬 Bilgi almak istiyorum.
Gedik Üniversitesi
Merhabalar 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?