Dijital Oyun Tasarımı

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, İstanbul Gedik Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’ne bağlı olarak 2023 yılında kurulmuş, dört yıllık Lisans eğitimi veren bir bölümdür. Bölümümüz Sayısal Puan türüyle öğrenci kabul etmektedir. Bölüm öğrenci kontenjanımız 30 kişidir. 5 aday %100 burslu, 25 kişi %50 burslu olarak kabul edilmektedir. Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, yeni teknoloji ürünleri ile birlikte her geçen gün daha da fazla gelişim gösteren oyun sektöründe yer alacak, yaratıcılık ile kullanıcıların/ oyun severlerin hizmetine oyunlar hazırlayıp sunacak yetkin tasarımcıların yetişmesini amaçlayan disiplinlerarası bir bölümdür.

Oyunlar ve deneyimler oluşturmak için öğrencilerin hayal gücünü en yeni teknolojilerle harmanlayacak, besleyecek ve birleştirecek olan Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, bilgisayar oyun endüstrisinde, dijital eğlence ortamında son derece eksikliği hissedilmekte olan bir bölümdür. Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, tüm dünyada yaratıcı endüstriler ve eğlence dünyası arasında yaygınlığı giderek artan sektörlerden birisi haline gelmiştir. Ülkemizde dünya çapında endüstri ve teknoloji alanında yaşanan gelişmelerin takip edilebilmesi, küresel anlamda oyun tasarımı dünyasına katkı sağlayabilecek nitelikte işler üretilebilmesi ve küresel rekabet ortamında değer yaratabilmesi için yenilikçi, yaratıcı, nitelikli ve öncü rol alarak alanı daha da ileri taşıyabilecek oyun tasarımcılarına ihtiyaç vardır.

Ayrıca, dijital oyun tasarımı, programlama, görsel tasarım, hikâye anlatımı, psikoloji gibi farklı disiplinleri bir araya getiren bir alandır. Bu nedenle, çeşitli becerilere sahip olan öğrenciler için ideal bir tercih alanıdır.

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü ile dijital oyun alanına, sorgulayan, problem çözme ve karar alma yetisine sahip, teknolojik alt yapısı yüksek, yaratıcılık ve yenilikçi projeler açısından oyun endüstrisinde güçlü tasarımcılara duyulan gereksinimin karşılanması hedeflenmektedir. Bölümümüzün amacı, öğrencilerini ulusal ve uluslararası kuruluşlarda, medya, reklamcılık, film prodüksiyon, ses prodüksiyon, animasyon ve modelleme, dijital medya, dijital sanatlar, dijital eğlence ve bilgisayar oyun endüstrisi sektörlerinde grafik tasarım, oyun tasarımı, animasyon ve karakter tasarımı, oyun programlama, deneyim tasarımı, oyunlaştırma, oyun yapımcılığı, oyun yazarlığı simülasyon ve modelleme, kullanıcı arayüz tasarımı, hikaye anlatımı ve anlatı mimarisi gibi alanlarda çalışabilecek tasarımcılar olarak yetiştirmektir.

Ayrıca mezunlar kurumsal şirketlerin bünyesinde, sivil toplum kuruluşlarında da, dijital tasarım ve görsel iletişim, grafik tasarım ile ilgili sorumluluklar üstlenebilecek sanat yöneticisi ve profesyonel tasarımcılar olarak da görev alabileceklerdir.

Öğrencilerimizi yetiştirirken bir diğer amacımız da, öğrencilerimizin kişisel tasarım yeteneklerini, eleştirel ve analitik düşünme becerilerini ayrıca görsel dillerini geliştirmektir. Dünyadaki öğrenci değişim programlarına daha aktif bir şekilde katılmalarını sağlayarak hedefledikleri eğitimler ve projeler konusunda öğrencilerimizi teşvik etmektir. Dijital tasarım, oyun tasarımı, animasyon ve karakter tasarımı, oyun programlama gibi birçok alanda görev alabilecek öğrencilerimizin aynı zamanda sosyal sorumluluk, farkındalık ve empati duygularının da geliştirilmesi de amaçlamaktadır.

Deneyimli akademisyenler ve sektörde kendisini kanıtlamış profesyonel tasarımcı-sanatçı eğitim kadrosu ile yapıcı-yaratıcı ve çağdaş bir eğitim anlayışı uygulanmaktadır.

Öğrencilerimiz Lisans Eğitimini, interaktif deneyimlerin nasıl tasarlandığı konusunda eğitim alacaklar ve oyun tasarımı mekaniği, anlamlı oyun, oyun içeriği, oyun oynama, oyun tasarım yazılımlarının teknik özellikleri, oyun motorları ve görsel açıdan zengin oyun ortamının nasıl tasarlandığını inceleyeceklerdir.

Öğrencilerimiz Lisans Eğitimini, yeni iletişim teknolojilerini, sanal gerçekliği, yapay zekayı, dijital oyun ortamını, disiplinlerarası tasarım gibi bilgisayar oyunlarına yönelik teknolojileri inceleyerek proje konuları seçmekte, sektörlerinin pratik uygulama alanlarını da düşünerek tamamlayacaklardır.

Bununla birlikte, bölüm öğrencilerine Erasmus gibi yurt dışı öğrenci değişim programları olanağı da sunmaktadır. Yeni teknolojinin olanakları kullanılarak eğitim verilirken tasarımla yaratıcılığı buluşturmayı hedefleyerek; laboratuvarlarda, HD çözünürlüğe sahip projeksiyonlu görsel-işitsel sistemler eşliğinde eğitimimiz sürdürülecektir.

Bölüm mezunları; ulusal ve uluslararası oyun şirketlerinde, animasyon ve karakter tasarımı, oyun programlama, deneyim tasarımı, oyunlaştırma, oyun yapımcılığı, oyun yazarlığı simülasyon ve modelleme, kullanıcı arayüz tasarımı, hikaye anlatımı ve anlatı mimarisi gibi alanlarda çalışmasının yanı sıra medya, reklamcılık, film prodüksiyon, ses prodüksiyon, animasyon ve modelleme, dijital medya, dijital sanatlar, dijital eğlence ve bilgisayar oyun endüstrisi sektörlerinde grafik tasarım, oyun tasarımı, alanlarda çalışma olanaklarına sahip olacaklardır.