Bölüm Hakkında

Bölümün Genel Tanıtımı

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, yeni teknoloji ürünleri ile birlikte her geçen gün daha da fazla gelişim gösteren oyun sektöründe yer alacak, yaratıcılık ile kullanıcıların / oyun severlerin hizmetine oyunlar hazırlayıp sunacak yetkin tasarımcıların yetişmesini amaçlayan disiplinler arası bir bölümdür. Oyunlar ve deneyimler oluşturmak için öğrencilerin hayal gücünü en yeni teknolojilerle harmanlayacak, besleyecek ve birleştirecek olan Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, dijital eğlence ve bilgisayar oyun endüstrisinde son derece eksikliği hissedilmekte olan bir bölümdür. Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, İstanbul Gedik Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’ne bağlı olarak 2023 yılında kurulmuş, dört yıllık Lisans eğitimi veren bir bölümdür. Sayısal puan türüyle öğrenci kabul etmektedir. Bölüm öğrenci kontenjanımız 30 kişidir. 5 aday %100 burslu, 25 kişi %50 burslu olarak kabul edilmektedir.

Bölümün Amacı

Bölümümüzün amacı, öğrencilerini ulusal ve uluslararası kuruluşlarda, medya, reklamcılık, film prodüksiyon, ses prodüksiyon, animasyon ve modelleme, dijital medya, dijital sanatlar, dijital eğlence ve bilgisayar oyun endüstrisi sektörlerinde grafik tasarım, oyun tasarımı, animasyon ve karakter tasarımı, oyun programlama, deneyim tasarımı, oyunlaştırma, oyun yapımcılığı, oyun yazarlığı simülasyon ve modelleme, kullanıcı arayüz tasarımı, hikaye anlatımı ve anlatı mimarisi gibi alanlarda çalışabilecek tasarımcılar olarak yetiştirmektir. Dijital Oyun Tasarımı Bölümü ile dijital oyun alanına, sorgulayan, problem çözme ve karar alma yetisine sahip, teknolojik alt yapısı yüksek, yaratıcılık ve yenilikçi projeler açısından oyun endüstrisinde güçlü tasarımcılara duyulan gereksinimin karşılanması hedeflenmektedir.

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, tüm dünyada eğlence ve yaratıcı endüstriler arasında yaygınlığı giderek artan sektörlerden birisi haline gelmiştir. Ülkemizde dünya çapında endüstri ve teknoloji alanında yaşanan gelişmelerin takip edilebilmesi, küresel anlamda oyun tasarımı dünyasına katkı sağlayabilecek nitelikte işler üretilebilmesi ve küresel rekabet ortamında değer yaratabilmesi için yenilikçi, yaratıcı, nitelikli ve öncü rol alarak alanı daha da ileri taşıyabilecek oyun tasarımcılarına ihtiyaç vardır.

Ayrıca, dijital oyun tasarımı, programlama, görsel tasarım, hikâye anlatımı, psikoloji gibi farklı disiplinleri bir araya getiren bir alandır. Bu nedenle, çeşitli becerilere sahip olan öğrenciler için ideal bir tercih alanıdır. Ayrıca mezunlar kurumsal şirketlerin bünyesinde, sivil toplum kuruluşlarında da grafik tasarım, dijital tasarım ve görsel iletişim ile ilgili sorumluluklar üstlenebilecek sanat yöneticisi ve profesyonel tasarımcılar olarak da görev alabileceklerdir.

Öğrencilerimizi yetiştirirken bir diğer amacımız da öğrencilerimizin kişisel tasarım yeteneklerini, eleştirel ve analitik düşünme becerilerini ayrıca görsel dillerini geliştirmektir. Dünyadaki öğrenci değişim programlarına daha aktif bir şekilde katılmalarını sağlayarak hedefledikleri eğitimler ve projeler konusunda teşvik etmektir. Dijital tasarım, oyun tasarımı, animasyon ve karakter tasarımı, oyun programlama gibi birçok alanda görev alabilecek öğrencilerimizin aynı zamanda sosyal sorumluluk, farkındalık ve empati duygularının da geliştirilmesi de amaçlamaktadır.

Eğitim Süresi

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü’nde, 4 yıllık (8 yarıyıl dönem) lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. 3. Sınıftan itibaren seçmeli derslerle istedikleri alanla ilgili ders seçimleri ile uzmanlaşma imkanına sahiptirler. Öğrencilerin zorunlu stajları bulunmamaktadır.

Bölüm öğrencilerine dikey ve yatay geçiş olanakları sunulmaktadır. Yurt dışı öğrenci değişim programları (Erasmus vb.) olanağı da sunmaktadır. Ayrıca not ortalaması yüksek olan öğrenciler Çift Anadal ve Yandal yapabilmektedir.

Mezunların Çalışma Alanları

Dijital Oyun Tasarımı Bölümünden mezun olacaklar, oyun programlama, deneyim tasarımı, oyunlaştırma, oyun yapımcılığı, oyun yazarlığı pozisyonlarında; ilgili sektör ve firmalarda görevler alabilirler.

Dijital oyun tasarımı sektörü, yaratıcı fikirleriyle gelecekteki projeleri şekillendirebilme kabiliyetine sahip mezunlar ister.

  • Animasyon ve modelleme departmanları ile birlikte çalışabilen,
  • Oyunda bulunacak olan görevleri tasarlayarak, bulmacalarla oyun konseptini oluşturabilen,
  • İstenilen görüntü ve ses biçimini elde etmek için ses mühendisleri ve sanatçılar ile iş birliği yapabilen,
  • İyi derecede programlama bilgisine sahip olan, UDK, Unity, CryEngine gibi oyun motorlarını kullanmayı bilen ve programlama dilleri konusunda gelişmiş olan mezunları, sektörde istihdam sağlayabilir.

Dijital Oyun Tasarımı Bölümünde tezli yüksek lisans eğitimi ile akademisyen olarak kariyer planlaması yapabilirler.