Bölüm Başkanının Mesajı

 

 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü insanlığın en temel ihtiyacı olan beslenmeyi daha keyifli ve sağlıklı hale getirmeyi hedefleyen ve bunu gıda güvenliği kurallarına uyarak sistematik bir yaklaşımla gerçekleştirecek uzmanlar yetiştirmektedir. Alan mezunları bir yandan yiyecek-içecek üretiminin inceliklerini öğrenmekte, bir yandan da yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren bir yöneticinin sahip olması gereken teorik ve pratik eğitimleri almaktadır. Eğitimler sırasında yiyecek-içecek hazırlamada sadece lezzet unsuruna odaklanılmamakta, hem damağa hem de göze hitap edecek tabaklama ve sunum ortamının hazırlanmasında estetik olgusu sanatsal bir yaklaşımla öğrenciye aktarılmaktadır.

İstanbul Gedik Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak multidisipliner bir yaklaşımla eğitim verdiğimiz öğrencilerimizin iyi bir yönetici şef adayında bulunabilecek donanımla mezun olmalarını hedefliyoruz. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için özel seçtiğimiz müfredat derslerimiz ile öğrencilerimize kendilerini hem teorik hem de pratikte geliştirebilecekleri eğitimler veriyoruz. Uygulamalı eğitim sürecine profesyonel mutfak uygulamaları ile başlayan öğrencilerimiz temel mutfak tekniklerini öğrendikten sonra hem Türk mutfağı hem de uluslararası mutfaklar alanında eşsiz deneyimler edinmekte; ayrıca pastacılık alanında temel pastacılık uygulamalarından ileri pastacılık uygulamalarına kadar detaylı uygulamalı eğitim almaktadır. Diğer taraftan öğrencilerimize 4 yıllık eğitimleri sürecinde ekmek ve unlu mamulleri üretimi, Türk mutfağında tatlılar ile İstanbul mutfağı ve meze kültürü konularında uygulamalı eğitimler verilmektedir. Uygulamalı derslerle birlikte müfredatımızda yiyecek-içecek üretimi, gastronomi tarihi ve kültürü, restoran ve mutfak yönetimi, gıda bilimi ve güvenliği, beslenme ve turizm konularında çok sayıda dersler bulunmaktadır. Türkiye’nin, Dünyanın önemli turizm destinasyonlarından birisi olması sebebiyle sürekli turistlerle temas halinde olunması ve bölüm mezunlarımızın hem Türkiye’deki hem de yurtdışındaki mutfaklarda çalışabilme imkânlarından ötürü yabancı dil eğitimine de büyük önem vermekteyiz. Mezunlarımızın yabancı dil bilgisi yönüyle bir yönetici şefte aranan şartları sağlayabilmesi adına B2 seviyesine kadar İngilizce ve A2 seviyesine kadar da bir başka yabancı dil eğitimini müfredatımız kapsamında sağlamaktayız.

İstanbul Gedik Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak üniversite-sektör işbirliğinin önemine inanarak eğitimimizi sadece müfredatımız ile sınırlı tutmamakta, ayrıca her eğitim-öğretim yılında sektör temsilcilerini üniversitemize davet ederek çok sayıda uygulamalı-teorik workshop ve seminerler gerçekleştirmekteyiz. Böylelikle öğrencilerimize gastronominin en güncel trendlerini sektör temsilcilerinden birebir temas ile öğrenebilme şansı sunmaktayız.

İstanbul Gedik Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak öğrencilerimize sunduğumuz en önemli imkânlardan birisi de eğitimlerinin 8. yarıyılında sahip oldukları dönemlik staj imkânıdır. Nitekim ilk 7 yarıyılını başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz eğitimlerinin son yarıyılını bir işletmede staj yaparak gerçekleştirmekte, bu ise mezunlarımızın mezun olur olmaz büyük bir yüzde ile istihdam edilmelerine olanak sunmaktadır. Ayrıca İstanbul’un seçkin mekânlarından Nişantaşı’nda bulunan “Healin Restoran”da öğrencilerimize eğitimlerinin tüm dönemlerinde gönüllü staj imkânı da sunmaktayız. Eğitimine lisansüstü eğitim ve akademik kariyer ile devam etmek isteyen öğrencilerimize ise eğitimlerinin 8. yarıyılında staj yerine lisans bitirme tezi yazdıkları ve bilimsel araştırma yöntemlerini öğrendikleri dersler vermekteyiz.

İstanbul Gedik Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak mutfak teorisi ve pratiğine sahip, işlediği ürünü gıda bilimi ve güvenliği yönüyle tanıyan, hazırladığı ürünü en üstün duyusal özelliklerle donatıp bunu en uygun tarzda sunan, yiyecek-içecek sektörünün çatı organizasyonları ile temas halinde, iletişim ve işletme becerisi yüksek, gastronomi sektöründeki yenilikleri yakından takip eden yönetici şef olmayı hedefleyen öğrencileri bölümümüzde görmekten büyük bir memnuniyet duyuyor ve sizleri de aramıza bekliyoruz.

 

Dr. Öğr. Üyesi Barış YALINKILIÇ