Program Öğrenim Çıktıları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Program Öğrenim Çıktıları


  • [PÖÇ 1] Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramlar, teknikler ve yenilikler ile ürün bilgisi konusunda bilgi sahibidir ve gerektiğinde bu bilgileri iş ortamında kullanabilir.
  • [PÖÇ 2] Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, uygulamalar, etik değerler ile çalışanları ilgilendiren konularda bilgi sahibidir.
  • [PÖÇ 3] Gastronomi ve mutfak sanatları alanında temel araştırma yöntemleri kullanarak gerçekleştirdiği çalışmada ulaştığı sonuçları sunabilir.
  • [PÖÇ 4] Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve gereken bakım ve korumayı sağlar.
  • [PÖÇ 5] Mutfağı bir sanat atölyesi olarak benimser; yiyeceklerin görsel sunumunun tasarlanması konusunda yetkinlik sahibidir.
  • [PÖÇ 6] Ulusal ve uluslararası düzeyde gastronomiyle ilgili güncel gelişmeleri takip eder, yasal mevzuat ve standartlar doğrultusunda eleştirel bir yaklaşımla inceler ve teorik çıkarımlar yapar.
  • [PÖÇ 7] Türk ve dünya mutfaklarına ait reçeteleri klasik ve modern yöntemlerle hazırlayabilir ve ürünleri uygun sunum ve servis teknikleriyle sunabilir.
  • [PÖÇ 8] Ekip üyesi olarak çalışır ve sorumluluğu altındaki kişilerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirme ve yönetmede sorumluluk alır.
  • [PÖÇ 9] Yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, menü planlaması ve fiyatlandırmasını bilir ve uygular.
  • [PÖÇ 10] Gastronomi ile ilgili üretim ve hizmet süreçlerinde karşılaşılabilecek potansiyel sorunları ve çözüm yollarını bilir ve ortaya çıkabilecek sorunlara eleştirel bir yaklaşımla çözüm üretir.
  • [PÖÇ 11] Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki üretim ve hizmet süreçlerini yasalar ve mesleki standartlar çerçevesinde insan ve çevre sağlığını dikkate alarak mesleki ve insani etik değerlere bağlı bir biçimde sürdürür.
  • [PÖÇ 12] Gastronomi alanında faaliyet gösteren işletmeleri iç ve dış çevresini de dikkate alarak yönetim yapısı ve stratejileri bakımından değerlendirebilir.
  • [PÖÇ 13] Gastronomi ile ilgili hizmet ve üretim süreçlerini planlar, koordine eder, denetler, değerlendirir ve tüketici ile çalışan tatminini de ön plana alarak gereken iyileştirmeleri sağlar.
  • [PÖÇ 14] Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli güncelleyip geliştirir.
  • [PÖÇ 15] En az bir yabancı dili yazılı ve sözlü iletişim kurabilecek seviyede bilir ve uygun teknolojik araçlar kullanarak gastronomiye ilişkin hususları konunun uzmanı olan ya da olmayan kişilere etkin bir biçimde sunabilir.
  • [PÖÇ 16] Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki gereksinime uygun olarak kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir.