Değerli Öğrenciler hoş geldiniz,
Çağlara ismini vermiş, insanlıkla yaşıt olan ve Dünya’nın en köklü mühendislik dallarından biri olan Metalurji Mühendisliği, geleceği yakalayan ve sonsuzluğa uzanan bilim dalı Malzeme Bilimi’ni de kapsayan, doğanın verdiği hediyeleri teknolojiye dönüştüren sihirli bir mühendislik alanıdır. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, diğer tüm mühendislik alanlarının ortak noktası olup, disiplinler arası bir mühendisliktir ve tüm mühendislik uygulamalarına malzeme sağlar.
Metalurji ve Malzeme Mühendisleri, teknolojinin gereksinimlerini belirleyerek, en uygun malzeme türünü seçer, bu malzemeleri üretir, şekillendirir, geliştirir ve pazarlar. Diğer mühendislik alanlarından farklı olarak, Malzeme Bilimi’ndeki gelişim asla sona ermeyecek bir süreçtir. Henüz keşfedilmemiş birçok metal varken, özellikleri iyi bilindiği düşünülen metallerin bile her geçen gün yeni özellikleri ortaya çıkarılmakta ve yenilikçi, yaratıcı yaklaşımlarla her uygulamaya özel eşsiz metaller üretilmektedir. Üstelik yalnızca metaller değil, klasik ve ileri teknolojik seramik malzemeler, plastik malzemeler ve farklı malzeme özelliklerini bir arada barındıran kompozit malzemeler gibi başlıklar altında, nanoteknolojik uygulamalar, yarıiletkenler, akıllı malzemeler ve biyomalzemeler gibi sürdürülebilir ve yüksek katma değerli uygulamalar da Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’ni her zaman değerli kılacaktır. Sadece modern teknolojilere değil, aynı zamanda geçmişin izlerini bilimsel yöntemlerle aydınlatmaya da katkı sağlar. Arkeometri, arkeolojik buluntuların tarihlendirilmesi, yapısal ve kimyasal analizlerinin yapılması ve eski uygarlıkların teknolojik düzeylerinin anlaşılması için kullanılan bilimsel bir yaklaşımdır. Bu alandaki çalışmalar, tarihsel eserlerin korunması ve restorasyonu için de hayati öneme sahiptir. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nin sahip olduğu bilimsel altyapı, arkeolojik buluntuların karakterizasyonu ve eski üretim tekniklerinin yeniden yapılandırılmasına büyük katkı sunmaktadır.
İnşaat sektöründen biyomedikal sektöre, uzay havacılık endüstrisinden savunma sanayine, elektrik-elektronik uygulamalardan mekanik sistemlere, enerji sektöründen robotik uygulamalara, otomotiv sanayinden otomasyon sistemlerine kadar akla gelebilecek her alanda yer alan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, bu sektörlerde üretim mühendisi, kalite kontrol mühendisi, araştırma-geliştirme (AR-GE) mühendisi, proje mühendisi, satış mühendisi, ürün geliştirme mühendisi gibi farklı kadrolarda çalışma imkânı bulabilmektedir.
Bilimi şekillendir, dünyayı dönüştür!
Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Gülsu ŞİMŞEK FRANCİ