Sıkça Sorulan Sorular

İstanbul Gedik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’ni diğer Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümlerinden farklı kılan özellikleri nelerdir?

  • Bölümümüz, üniversitemizin tarihçesine ve kuruluş amacına dayanan ve bu amaçtan beslenen köklü bir bölümdür.
  • Sektörle iç içe olan Bölümümüz eğitim programı bu alanda desteklenmektedir. Derslerimiz yalnızca teorik eğitimle sınırlandırılmayıp geniş uygulama olanaklarıyla sunulmaktadır.
  • Öğretim Üyesi başına düşen öğrenci sayımız 15’in altındadır. Dolayısıyla öğrencilerimizle iletişimimiz çok güçlüdür. Bu durum verimli bir eğitim ve öğretim hayatı sağlamaktadır.
  • Mühendislik programlarının akreditasyonu konusunda Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınan “Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği” (MÜDEK) akreditasyon sürecimiz devam etmektedir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin İş Olanakları Nelerdir?

Metalurji ve Malzeme Mühendislerinin çalışabileceği sektörler;

  • Demir-Çelik Sanayi
  • Demir-Dışı Metal Sanayi (Bakır, alüminyum, vb.)
  • Döküm Sanayi
  • Makine İmalat Sanayi
  • Savunma Sanayi
  • Uçak ve Gemi İmalat Sanayi
  • Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayii
  • Kaynak Teknolojileri Sanayi
  • Ar-Ge Şirketleri
  • Üniversiteler
  • Polimer Sektörü
  • Biyomedikal/Biyomalzeme Sanayi
  • Cam, Seramik ve Refrakter Sanayi
  • Kalite Kontrol Birimleri
  • Isıl İşlem Firmaları
  • Metal Şekillendirme ve İşleme Sanayi
  • Yüzey İşlemleri ve Kaplama Sanayi
  • Elektrik-Elektronik Malzeme Sanayi
  • Enerji Sektörü

Program mezunları yukarıda sıralanan pek çok alanda çoğunlukla; AR-GE, tasarım, üretim, kalite-kontrol, satış-pazarlama, kalite yönetimi, eğitim ve danışmanlık pozisyonlarında mühendis olarak ve tecrübe arttıkça da yönetim kademelerinde görev alarak ilerlerler.

Bursluluk oranlarınız ve kontenjanlarınız nasıl?

Bölümümüze kayıt yaptıran öğrencilerimizden her sene belirlenen kontenjan kapsamında genellikle ilk 2 öğrencimiz %100, diğer tüm öğrencilerimiz %50 burs hakkına sahip olabilmektedir. Bununla birlikte her yıl başında belirlenen oranlarca ilk 3 tercihte ek burs imkanları kazanabilmektedirler. (Bu oranlar tüm üniversite için aynıdır ve ayrıca takip edilmelidir.) Ayrıca Gedik Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olup, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile bölümümüze kayıt yaptıran öğrencilerimize %75 burs imkanı sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin bursları 4 yıllık eğitimleri boyunca hiçbir şekilde kesilmemektedir.

Uluslarası Kaynak Mühendisliği’ne kayıt yaptırmak için bölüm mezunlarınıza sağladığınız burs imkanı var mıdır?

Özellikle yurtiçi ve yurtdışında geniş iş olanakları sunması açısından önemli olan ve ülkemizde yalnızca üç kurum tarafından verilen, uluslararası geçerliliği olan bu eğitimi çok önemsiyoruz. Bölümümüzden mezun olan tüm öğrencilerimize Uluslararası Kaynak Mühendisliği kayıtlarında % 50 burs imkanı sağlanmaktadır.

Zorunlu staj uygulaması var mı?

Evet. Öğrencilerimizin ileride çalışma potansiyeli bulunan iş ortamlarında deneyim kazanmalarını oldukça önemli buluyoruz. Bu çerçevede, Bölümümüzden mezun olabilmek için öğrencilerimizin üç adet 20’şer iş günü zorunlu stajı tamamlaması gerekmektedir. Bunlar;

Üretim Stajı: Hammaddeden veya cevherden mamül ve/veya yarı mamül madde haline gelene kadarki tüm aşamaları içerir. Bu staj, metalik malzemelerin döküm yöntemlerine ait; model, maça, kalıplama, ergitme, bitirme ve kalite kontrol süreçleri ile ilgili bilgileri kapsamaktadır. İşletmede kullanılan ergitme, tav ve ısıl işlem fırınlarının çeşitleri ve çalışma şekilleri incelenmelidir. Mamül ve yarı mamül madde haline gelebilmesi için uygulanması gereken ısıl işlem türleri (tavlama, sertleştirme, ıslah v.b.) de bu bölüm içerisinde yer almalıdır. Aynı zamanda polimer malzeme, kompozit malzeme veya seramik malzeme üretimi gerçekleştiren tüm prosesleri de içerir. Bu staj sonunda öğrencilerimiz Dünyamızı şekillendiren malzemelerin doğadan elde edilişinden kullanımına kadar olan tüm süreçlerini içeren geniş bir vizyon kazanırlar.

Şekillendirme Stajı: Şekillendirme stajı kapsamında; soğuk ve sıcak şekillendirme yöntemleri (kesici takımlar, pres, kalıp, hadde, dövme, tel ve boru çekme usulleri v.b.), talaşlı şekillendirme (kesme, eğeleme, tornalama, frezeleme, delme, planyalama, taşlama, lepleme, honlama ve parlatma işlemleri), kaynak yöntemleri (oksi-asetilen, elektrik ark, gaz altı, toz altı ve diğer birleştirmeler) incelenir. Bu staj sonunda öğrencilerimiz, üretimi gerçekleştirilen yarı mamullerden endüstriyel kullanıma uygun malzemelerin elde edilişine kadarki süreçleri içeren geniş bir vizyon kazanır ve ülkemizin en geniş iş alanına sahip konularında bilgi sahibi olurlar.

İşletme-Organizasyon Stajı: Bu staj kapsamında; işletmenin ürettiği ürünler ve yıllık üretim miktarları, pazar payları, organizasyon şeması, üretim metodu, üretim planlaması, üretim kontrolü, maliyet analizi,  satınalma, ambarlama, stok kontrolü, ithalat ve ihracat, personel temini, iş gücü temini ve ücretlendirme esasları öğrenilir. Bu staj sonunda öğrencilerimiz, mühendisliğin gerektirdiği teknik bilgilerin yanında bir işletmenin en iyi şekilde organize edilmesi ve işletme, ülke ve dünya ekonomisine katkı sağlayacak şekilde yönetimsel süreçlerin yönetilmesinin yanı sıra insan kaynağı yönetimi gibi önemli konularda vizyon sahibi olarak yönetici olmanın gereklerini kavrar. İş hayatına atıldığında karşılaşacağı teknik, psikolojik ve sosyolojik sorunların çözümü konusunda erken tecrübe edinmiş olur.

Stajların Metalurji ve Malzeme Mühendislerinin çalıştığı kurumsal firmalarda yapılması gerekmektedir. Öğrencilerimizin staj süreci staj komisyonu tarafından denetlenmektedir.

Öğrencileriniz nerelerde staj yapmaktadır?

Öğrencilerimiz metal, polimer, seramik ve kompozit malzemeler ile ilgili üretim, şekillendirme, satış, pazarlama, belgelendirme, kalite kontrol, eğitim, araştırma geliştirme vb. faaliyetleri gerçekleştiren tüm işletmelerde staj yapabilmektedirler. Sektörel anlamda “Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nin İş Olanakları Nelerdir?” sorusu altında sıralanan sektörler staj yapılabilecek alanlar olarak sıralanabilir.

Mezuniyet sonrası öğrencileriniz ile iletişiminiz hakkında neler söyeleyebilirsiniz?

Tüm mezunlarımız ile düzenli olarak bir araya gelmekte, çalışma alanlarını değerlendirmekte ve onların kariyer hedeflerini yerine getirebilmeleri için danışmanlık uygulamasına devam etmekteyiz. Sektör bağlantılarımız sayesinde iş bulmalarına yardımcı olmaktayız. Her bir öğrencimizi ilgi alanları doğrultusunda yönlendirerek onlara mezuniyet sonrası da destek olmaktayız. Yalnızca iş hayatı değil, hayatı paylaşmak anlamında da iletişimimizi koparmamaktayız. Mezunlarımızla üniversitemizin Mezunlar Derneği aracılığı ile de iletişimimizi devam ettirmeye özen göstermekteyiz. Özetle mezunlarımızın hem kariyer ilerleyişleri hakkında bilgi sahibi oluyor, hem de bölümümüze sektörden iletilen iş olanaklarını onlarla paylaşarak istihdamları konusunda destek oluyoruz.