Bölüm Hakkında

Çocuk Gelişimi Bölümü, 0-18 yaşları arasındaki tipik ve atipik  gelişim gösteren (özel gereksinimli, özel yetenekli vd.), korunmaya muhtaç ve risk altındaki çocuklar (göçmen, mülteci, suça itilen çocuklar, çalışan çocuklar vd.) ile hastaneye başvuran ve hastanede yatan çocukların tüm gelişim alanlarını (bilişsel, dil, psikomotor, sosyal-duygusal ve öz bakım) değerlendirebilen, bu değerlendirmeye dayanarak gelişimsel eğitim programları, erken müdahale programları  vd. hazırlayan Çocuk Gelişimci yetiştirmektedir. Çocuk Gelişimciler mesleki görev ve sorumluluklarını yerine getirirken yalnızca çocuklara yönelik değil aynı zamanda eğitimcilere, ailelere ve topluma yönelik hizmet sunmaktadırlar. Çocuk Gelişimciler verdikleri bu hizmetlerle fiziksel ve psikolojik yönden sağlıklı, araştıran, eleştiren, sorgulayan, ahlaki ve kültürel değerlere sahip, girişimci ve yenilikçi bir toplumun oluşmasına çok önemli katkılar sağlayan bir meslek grubudur. 

Bölümümüz öğretim programı öğrencilerimize, çocukların gelişimlerini izleme, gelişim düzeylerini belirleme, gelişim düzeylerine uygun programlar hazırlama, gelişimsel gereksinimlere uygun öğrenme çevresi hazırlama, ailelere, çocuk gelişimi alanında hizmet veren kişilere, kurum ve kuruluşlara alanla ilgili danışmanlık verme yetkinlikleri kazandıracak şekilde yapılandırılmıştır. 

Dersler her yıl güz ve bahar sömestrlerinde verilir. 8. Yarıyılın sonunda toplam 240 AKTS’ lik derslerini tamamlayan öğrenciler, uygulama derslerini de tamamlamak koşuluyla mezun olmaya hak kazanırlar. Hazırlık sınıfından muaf veya tamamladıktan sonra okul en az 4, en fazla 7 yılda tamamlanmak zorundadır. 

Bu programdan mezun olanlar çeşitli özel ve kamu kurumlarında Çocuk Gelişimci olarak görev yapmaktadırlar. 

MEZUNLARIMIZIN ÇALIŞMA ALANLARI 

  • Sağlık Bakanlığına Bağlı Çeşitli Kurum ve Kuruluşlarda; 
  • Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlama Merkezleri (AÇSAP), 
  • Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), 
  • Kamu Hastaneleri ve Yatan Hasta Servisleri, 
  • Kamu Hastaneleri ve Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİMI, 
  • Kamu / Üniversite Hastaneleri ve Gelişimsel Pediatri Bilimleri vd., 
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Bağlı Çeşitli Kurum ve Kuruluşlarda; 
  • Aile Danışma Merkezleri, 
  • Çocuk Koruma, İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi (ÇOKİM), 
  • Çocuk Destek Merkezleri (ÇODEM), 
  • Özel ve Resmi Bakım Merkezleri vd., 
  • Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Çeşitli Kurum ve Kuruluşlarda; 
  • Resmi ve Özel Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında 
  • Mesleki ve Teknik Liseler 
  • Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri 
  • Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezleri 
  • Rehberlik ve Araştırma Merkezleri vd., 
  • Adalet Bakanlığına Bağlı Çeşitli Kurum ve Kuruluşlarda, Kültür ve Turizm Bakanlığına Bağlı Çeşitli Kurum ve Kuruluşlarda, belediyelere bağlı kurum ve kuruluşlarda, üniversitelerde akademik personel, uygulama birimlerine uzman, idareci ve proje yürütücüsü, kendi kurumlarında girişimci olarak görev alabilmektedir. 
  • UNICEF, LÖSEV, ILO ve gönüllü kuruluşlarda ve sivil toplum örgütlerinde de istihdam edilmektedir. 

Misyonumuz 

Eleştirel düşünen, insan haklarına saygılı, yaşam boyu öğrenmeye açık, multidisipliner çalışma anlayışına, mesleki yetkinliğe, etik ve evrensel değerlere sahip çocuk gelişimciler yetiştiren, uluslararası standartlarda eğitim ve öğretim veren, araştırmalar ve uygulamalar yapan, toplumsal sorunlara duyarlı, yenilikçi uygulamalar geliştiren bir bölüm olmaktır. 

Vizyonumuz
Ülkemizin çocuk gelişimi ile ilgili politikalarına yön veren, sağlık bilimleri alanında eğitim, araştırma ve topluma hizmet uygulamaları ile ulusal ve evrensel düzeyde fark yaratan, uluslararası bilimsel platformlarda izlenilen ve kaynak gösterilen bir bölüm olmaktır. 

Programa Kimler Başvurabilir 

Yüksek Öğretim Kurumu Tarafından yapılan yerleştirme sınavı Eşit Ağırlık yerleştirme puanına sahip olan, çocuk gelişimi ve eğitimine ilgi duyan, çocukları seven, onların üstün yararına çalışmalarda bulunmak isteyen tüm adaylar bölümümüze başvurabilir. 

Öğrenci Kulüpleri 

Bölümümüz bünyesinde, “Çocuk Gölgesinde Yürüyenler Kulübü” ve “Çocuk Gelişimi Kulübü” bulunmaktadır. Öğrencilerimiz kulüp içerisinde aktif rol alarak ders dışı etkinlikler düzenlemekte, özel gün ve haftalarda planladıkları etkinlikler için kampüslerimizde stant açma, afiş oluşturma ve bağış düzenleme etkinliklerinde bulunmaktadır. Ayrıca Radyo Gedik’te yayınladıkları pod-castler ile özgeçmişlerine önemli katkılar sağlamaktadır. 

Çap İmkânı 

Bölüm öğrencilerimiz Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Hemşirelik Bölümü ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ve İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde bulunan Psikoloji Bölümü ile de çift anadal yapma imkânına sahiptirler.