İnsanoğlu yaşamını sürdürebilmek için günde 3 ile 5 öğün yemek yiyor. Sosyo–kültürel ve sosyo–ekonomik seviye arttıkça da damak tadı gelişen insanların yemekten beklentileri de artıyor.
Aile fertlerinin daha fazlasının çalışma hayatında yer alması daha çok kişinin daha fazla öğününü evin dışında bir yerde yemesine neden oluyor.
Bir yandan da, belki de tam da bu nedenle, artık neredeyse her gencin bir kafe veya bir restoran açma hayalinin olduğu bir dönemde yaşıyoruz.
Her ne kadar bu alanda talep artıyor olsa da, Aşçılık herkesin yapabileceği bir iş değildir ve evde misafirlere bir öğün için yemek yapmaktan çok daha fazlasıdır.
Bir ülkenin en önemli kültür göstergelerinden biri olan mutfak kültürü, sadece yemek pişirmekten ibaret değildir, aynı zamanda geliştirilmesi ve yönetilmesi gereken önemli bir alandır.
Zengin bir mutfağa sahip olan ülkemizin bu alanda gerekli bilgi ve beceriyle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek nitelikli personel ihtiyacı her geçen gün artmaktadır.
Programın Amacı
Programın amacı; alanında gerekli mesleki bilgi ve becerileri kazanmış, köklü bir geleneğe sahip yeme içme kültürümüz ile günümüzün yenilikçi mutfak eğilimlerini birleştirebilen, üretken, dinamik, gelişmelere açık, en temelden en ileri seviyeye kadar yiyecek-içecek kültürüne ilişkin işletme bilgisi olan ve pişirme tekniklerinin tüm inceliklerinin yansıra mesleki terminolojiye hâkim yönetici şefler yetiştirmektir.
Programın Hedefi
Aşçılık programının temel hedefi yiyecek içecek sektörünün her alanında özelikle aşçılık ve yiyecek içecek işletmeciliği alanında istihdam edilebilecek nitelikli profesyoneller yetiştirebilmektir.
Kimler Başvurabilir
Yalnızca yemek yapmayı sevmenin iyi bir “Aşçı” olmak için yeterli olmadığını bilenler,
Aşçı olmanın hem el becerisi hem de planlama ve organizasyon bilgisi gerektirdiğini kavrayanlar,
Çalışma saatlerine bakmaksızın işini severek yapabilecek olanlar ve saatlerce ayakta durmaya dayanabilecek olanlar bu programı okuyabilirler.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler:
- Aile ve tüketici bilimleri
- Beslenme ve diyetetik
- Gastronomi ve mutfak sanatlari
- Gida mühendisliği
- Yiyecek ve içecek işletmeciliği
Kulüpler:
Gastronomi Külübü
Unvanlar
- Aşçı
- Şef
Çalışma Alanları
- Oteller
- Turistik tesisler
- Catering firmaları
- Zincir restoranlar
- Pastacılık sektörü
- Yiyecek içecek işletmeleri
- Ağırlama sektörü
- Gıda fabrikaları
- Aşçılık eğitimi veren kurumlar
- Özel veya resmi kurumların mutfakları