Program Hakkında

İnsanoğlu yaşamını sürdürebilmek için günde 3 ile 5 öğün yemek yiyor. Sosyo–kültürel ve sosyo–ekonomik seviye arttıkça da damak tadı gelişen insanların yemekten beklentileri de artıyor.

Aile fertlerinin daha fazlasının çalışma hayatında yer alması daha çok kişinin daha fazla öğününü evin dışında bir yerde yemesine neden oluyor.

Bir yandan da, belki de tam da bu nedenle, artık neredeyse her gencin bir kafe veya bir restoran açma hayalinin olduğu bir dönemde yaşıyoruz.

Her ne kadar bu alanda talep artıyor olsa da, Aşçılık herkesin yapabileceği bir iş değildir ve evde misafirlere bir öğün için yemek yapmaktan çok daha fazlasıdır.

Bir ülkenin en önemli kültür göstergelerinden biri olan mutfak kültürü, sadece yemek pişirmekten ibaret değildir, aynı zamanda geliştirilmesi ve yönetilmesi gereken önemli bir alandır.

Zengin bir mutfağa sahip olan ülkemizin bu alanda gerekli bilgi ve beceriyle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek nitelikli personel ihtiyacı her geçen gün artmaktadır.

Misyon:

Alanında gerekli mesleki bilgi ve becerileri kazanmış, köklü bir geleneğe sahip yeme içme kültürümüz ile günümüzün yenilikçi mutfak eğilimlerini birleştirebilen, üretken, dinamik, gelişmelere açık, en temelden en ileri seviyeye kadar yiyecek-içecek kültürüne ilişkin işletme bilgisi olan ve pişirme tekniklerinin tüm inceliklerinin yansıra mesleki terminolojiye hâkim yönetici şefler yetiştirmektir.

Vizyon:

Yiyecek içecek işletmelerinin ihtiyaçlarını önceden öngören ve bu doğrultuda yetiştirdiği öğrencileri ile gastronomi alanının geleceğine yön verecek, uluslararası düzeyde tanınmış bir eğitim kurumu olma hedefi doğrultusunda faaliyet göstermektir.

Program Eğitim Amaçları:

  1. Yiyecek içecek sektörü bünyesinde yer alan kamu ve özel kuruluşlarda etkili ve çözüm odaklı bir yönetici ve uyumlu bir takım üyesi olarak meslek hayatını devam ettiren,
  2. Sosyal sorumluluk bilinci ile toplumsal değerlere saygılı, meslek etiğine hakim, yaşam boyu öğrenmeye açık, günceli takip edip alanın gelişimine destek olan,
  3. Edinmiş olduğu teorik ve pratik bilgiyi sahaya aktarabilen, sektör taleplerini bilgi ve becerisi ile karşılayabilen ve yorumlayabilen nitelikli profesyoneller yetiştirmektir.

Kimler Başvurabilir

  • Yalnızca yemek yapmayı sevmenin iyi bir “Aşçı” olmak için yeterli olmadığını bilenler,
  • Takım çalışmasına uygun hareket edenler ve iletişim becerileri kuvvetli olanlar,
  • Aşçı olmanın hem el becerisi hem de planlama ve organizasyon bilgisi gerektirdiğini kavrayanlar,
  • Çalışma saatlerine bakmaksızın en özel günlerde dahi işinin başında olabilecek, sabır seviyesi yüksek olan en önemlisi de işini severek yapabilecek olanlar programı tercih edebilirler.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler:

  • Aile ve Tüketici Bilimleri
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği

Kulüpler:

Gastronomi Külübü

Unvanlar

  • Aşçı
  • Şef

Çalışma Alanları

  • Oteller
  • Turistik tesisler
  • Catering firmaları
  • Zincir restoranlar
  • Pastacılık sektörü
  • Yiyecek içecek işletmeleri
  • Ağırlama sektörü
  • Gıda fabrikaları
  • Aşçılık eğitimi veren kurumlar
  • Özel veya resmi kurumların mutfakları