Program Hakkında

 

Meslek Yüksekokulumuzun lokomotifi niteliğindeki programımızda, yükseköğretime adım attığımız ilk günden beri kaynak teknolojileri kapsamında hem teorik bilgilere hem de uygulama yeteneğine sahip ilgili endüstriyel sektörlerin ihtiyacı olan nitelikli kaynak teknikeri yetiştirmekteyiz. Öğrencilerimizi, Gedik Holding’in 50 yıllı aşkın tecrübesini de arkamıza alarak kaynak teknolojisi alanında her türlü bilgi ve beceriye sahip, temel metalurji ve malzeme konularına da hakim, mesleğini sadece uygulama olarak değil, bilgi açısından da tam olarak kavramış şekilde yetiştirmekteyiz. Bugün mezunlarımızın bir kısmı sanayide çalışırken, bir kısmı da dikey geçiş yolu ile Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinde okumaktadırlar.

Programımızdan mezun olan öğrencilerimiz istedikleri taktirde GEV’nın merkezi Paris’te bulunan IIW (Uluslararası Kaynak Enstitüsü) Türkiye sorumlu üyesi olarak düzenlemekte olduğu ve tüm dünyada geçerliliği olan “Uluslararası Kaynak Teknikerliği” veya “Uluslararası Kaynak İnspektörlüğü” eğitimlerine de indirimli olarak katılabilmekte, bu sayede uluslararası geçerliliği olan ikinci bir diplomaya da sahip olabilmektedirler. Aynı zamanda dikey geçiş sınavı ile üniversitemizin mühendislik fakültesinde de %75 indirimli okuyabilmektedirler.

Vizyon:
Kaynak teknolojisi alanında her türlü bilgi ve beceriye sahip, temel metalürji ve malzeme konularına hakim, mesleğini sadece uygulama olarak değil, bilgi açısından da tam olarak kavramış, ilgili alanda sebep sonuç ilişkisini başarıyla kurabilen, uluslararası düzeyde gelişen teknolojiye ayak uydurabilen ve yenilikçi teknolojileri takip edebilen uzmanlar yetiştirmektir.
Misyon:
Ülkemizin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine paralel olarak sürekli gelişen kaynak teknolojileri ve ilgili sektörlerin ihtiyaç duyduğu yetkinlikte, kaynak teknolojisi ve kalite kontrol alanında bilgili, bilgi ve deneyimlerini uygulamalara dönüştürebilen, toplumsal ve teknolojik yeniliklere açık, girişimci, üretken ve insan ilişkilerinde saygılı, nitelikli meslek elemanlarını (Kaynak Kalite Kontrol Teknikerleri) yetiştiren program olmak.
Program Eğitim Amaçları:
  1. Kaynaklı yapılara yönelik konstrüksiyon projelerini okuyabilen, değerlendirebilen ve projenin gereksinimlerine göre prosedürleri belirleyebilen, uygulayabilen ve/veya uygulanma süreçlerini yönetebilen uzmanlar yetiştirmek.
  2. Güncel teknolojik ve akademik gelişmeleri takip edebilen, kaynak proseslerinde ve karakterizasyonunda kullanılan cihaz ve ekipmanları kullanabilen uzmanlar yetiştirmek.
  3. Kaynaklı üretime tabi tutulacak malzeme özelliklerini iyi bilen, bu özelliklere göre uygulanacak proseslere yönelik hesaplamaları yapabilen, sonuçları analiz edebilen, yabancı dil bilgisini de kullanarak muhtemel sorunları öngörebilen ve çözüm yolları belirleyip alt ve üstlerine bunu aktarabilen uzmanlar yetiştirmek.
  4. Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip, iş güvenliği konularına hakim bireyler yetiştirmek ve yenilikçi fikirler oluşturarak kendi işletmelerini kurabilecek girişimci bireyler yetiştirmek.
Program Hedefleri:
  1. Kaynaklı konstrüksiyon projelerini okuyabilmek ve hazırlayabilmek,
  2. Endüstrinin ve standartların taleplerine uygun kaynak yöntemini seçebilmek, doğru parametrelerle istenen performansı elde edecek şekilde kaynak işlemlerini gerçekleştirebilmek ve kaynak proseslerini kontrol edebilmek, yönlendirebilmek,
  3. Kaynaklı yapılarda tahribatlı ve tahribatsız muayene yöntemlerini bilmek ve uygulayabilmek,
  4. Kaynaklı yapılarda malzeme yapısı, kaynaklı işlemler, kaynaklı yapının özellikleri ve performansı arasındaki ilişkiyi çok yönlü olarak kavramak ve endüstriyel üretim proseslerini optimize etmek.

Kimler Bu Programa Başvurabilir?

Metal ile ilgili üretim yapıldığı her alanda rahatlıkla iş bulabilecekleri gibi, kamuya veya özel sektöre ait demir, çelik, alüminyum, döküm fabrikalarında, makine, havacılık, otomotiv, inşaat, gemi sanayiinde kaynak kalite tekniker olarak çalışabilirler.

Mezuniyet Sonrası

Mezunlar kamuya veya özel sektöre ait demir, çelik, alüminyum, döküm fabrikalarında, makine, havacılık, otomotiv, inşaat, gemi sanayiinde tekniker olarak çalışabilirler.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler

Nanoteknoloji Mühendisliği
Metalürji ve Malzeme Mühendisliği
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği