Program Hakkında

Kimya Teknolojisi alanı, kimya endüstrisindeki talepleri karşılayacak mesleki yeterliliğe sahip, kimya mühendisleri ve kimyagerler ile işçiler arasında köprü görevi yapacak nitelikli meslek elemanlarını yetiştirir.

İstanbul Gedik Üniversitesi, Gedik Meslek Yüksekokulu Kimya Teknolojisi Programı 2011-2012 Akademik Yılında Eğitim-Öğretime başlamıştır. Programımız, hem kimyanın temel ilkelerini hem de ileri teknoloji içeren özel teçhizatı çalıştırma ve kontrol etme becerisini öğrenciye kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu itibarla, kimya teknikerinin görevi hem kimyanın temel ilkeleri hakkında geniş bilgiye, hem de ileri teknoloji içeren özel teçhizatı çalıştırma ve kontrol etme becerisine sahip olması esastır.

Programımızda, Genel Kimya, Analitik Kimya ve Organik Kimya derslerinde laboratuvar uygulaması gerçekleştirilmektedir. Bu dersler kapsamında kimyasal çözelti ve karışımların hazırlanması, ayırma ve saflaştırma yöntemlerinin uygulanması, polimerlerin sentezi, bitki ve meyvelerden aromatik yağların elde edilmesi, sabun, dezenfektan, yüzey temizleyicisi, kozmetik ürün ve ilaç preparatlarının hazırlanması başlıklarında ilgi çekici görsellik ve günlük hayatta kolaylık sağlayan güncel deneysel uygulamalar yapılmaktadır.

Programımız, uygulamalı derslerimizin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan 2 adet laboratuvara sahiptir. Bunların yanı sıra, kimyevi maddeler sektörünün kalbi olarak tanımlanan Marmara Bölgesi’nde yer alan Gebze OSB, Tuzla Deri OSB ve petrokimya sektörünün merkezi olan Körfez mevkiine (Kocaeli, İzmit–Yarımca) çok yakın mesafede bulunmaktadır. Bu durum, mezunların iş alanı açısından birçok alternatife sahip olmasını sağlamaktadır.

2021-2022 Akademik Yılı itibariyle uygulamaya geçirdiğimiz 3+1 Mesleki Eğitim Modeli kapsamında, eğitimlerinin 4. yarıyılında öğrencilerimiz, tercih etmiş olduğu alanlarda, henüz eğitim sürecindeyken İşletmede Mesleki Eğitim ile saha tecrübesi kazanmaktadırlar.

Misyonumuz

Ülkemizin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine paralel olarak sürekli gelişen kimya sanayi ve ilgili sektörlerin ihtiyaç duyduğu yetkinlikte, temel kimya ve kimya teknolojisi alanında bilgili, bilgi ve deneyimlerini pratik uygulamalara dönüştürebilen, toplumsal ve teknolojik yeniliklere açık, girişimci, üretken, insan ve çevreye saygılı, nitelikli mezunlar yetiştirmektir.

Vizyonumuz

Bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetlerinde kaliteyi sürekli arttırarak bölgesel kalkınmaya katkı sunan, üniversite sanayi işbirlikleri ve üst düzey eğitimi ile nitelikli meslek elemanları yetiştiren saygın bir ön lisans programı olmaktır.

Program Eğitim Amaçları

  1. Kimya Teknolojisi alanı altında yer alan dallarda çalışarak geniş bir sektör yelpazesinde iş yaşamını sürdüren,
  2. Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrayarak, mesleki gelişimlerini lisans eğitimine devam ederek ya da mesleki yeterlilik belgeleri ve sertifikalarla geliştirerek sürdüren,
  3. Mesleki ve sosyal sorumluluklarının farkında, yaratıcı, girişimci ve toplumsal değerlere saygılı mezunlar yetiştirmektir.

Kimler Bu Programa Başvurabilir?

Programımızı tercih eden öğrenciler; meraklı, araştırmayı seven, araştırdıklarını uygulamaya sokabilen, el beceresi olan ve gözlem yapabilme yeteneğine sahip olan kişiler olmalıdır. Öğrendiklerini nitel ve nicel analizlerle laboratuvarda uygulamaya sokarak neden-sonuç ilişkisi kurabilmelidir.

Mezuniyet Sonrası

Kimya Teknolojisi Programı mezunları, endüstride işletme, kalite-kontrol ve kimyasal analiz laboratuvarlarında, sağlık kuruluşlarının ilgili laboratuvarlarında çalışabilmektedirler. Kimya Teknolojisi alanı sağlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra endüstriyel üretim yapılan tüm sektörlerle yakından ilişkilidir. Rafineri, petrokimya, lastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil ve ilaç alanlarının tümünde Kimya Teknolojisiyle ilgili birimler bulunur. Kimya Teknolojisi seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde geniş yer tutar. Endüstriyel işletmelerin neredeyse tamamında üretim ve kalite kontrol bölümleri Kimya Teknolojisiyle ilişkilidir.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler

Kimya, Biyokimya, Kimya Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya, Kimya ve Süreç Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Lif ve Polimer Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Nanobilim ve Nanoteknoloji, Polimer Mühendisliği

Kulüpler

Kimya Kulübü

ÇAP imkanları

İş Sağlığı ve Güvenliği programı ile ÇAP yapılabilmektedir.

Aday Bilgi
💬 Bilgi almak istiyorum.
Gedik Üniversitesi
Merhabalar 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?