Program Hakkında Genel Bilgi:
Mekatronik, mühendislik disiplinlerinin birleştiği, modern dünyada teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte büyük öneme sahip heyecan verici disiplinlerarası bir alandır.
Bu disiplini benimseyenler, geleceğin yenilikçi ve karmaşık sistemlerinin tasarımında, geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaya adaydır.
Programımızın ana hedefi, mekatronik disiplinine özgü temel bilgi ve uygulama becerileri kazandırarak, bu alanda çalışacak profesyoneller yetiştirmektir.
Günümüzün ileri teknolojik yaklaşımı olan mekatronik; makine, elektrik, elektronik, kontrol sistemleri teknolojisi ile bilgisayar yazılımlarının bir bütünlük içinde uygulanması, kısaca ileri teknolojilerin kesişme noktasıdır.
Mekatronik, seri üretim hatlarından beyaz eşyaya, ev teknolojilerinden ileri tıbbi cihazlara, bilgisayar kontrollü tezgahlardan robotlara, otomotivden uçak ve raylı sistemlere kadar oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Ayrıca, algılayabilen, akıl yürütebilen, karar verebilen ve bu karar doğrultusunda hareket edebilen robotlar ve otomatik makineler çağdaş dünyanın vazgeçilmez temel araçları haline geldiler.
Bu sahadaki hızlı gelişmeye paralel olarak, ülkemizde de bu alanda yetişmiş elemana duyulan gereksinim giderek artmaktadır.
Son teknoloji ile donatılmış, eksiksiz atölye-laboratuvar ve cihazlara sahip olan Mekatronik Programımız; elektrik, elektronik, makine, robotik sistemler, hidrolik-pnömatik, servo sistemler, PLC kontrol devreleri, kontrol sistemi elemanları ve yazılım tekniklerini kullanarak, bu alanda çalışacak, donanımlı Mekatronik Teknikerlerini yetiştirmektedir.
Eğitim-Öğretim, uzman akademik kadromuz ile iş hayatına yönelik ve uygulama ağırlıklı olarak yürütülmektedir.
Mezunlarımızın, işe girmede ve iş yerinde başarısını yükseltmek temel amacımızdır.
Program Oryantasyon Sunumu için Tıklayınız.
Misyonumuz
İleri teknolojiye yönelik, disiplinlerarası ve çoklu disiplinleri kapsayan bir öğretim programı sunarak, ulusal ve uluslararası alanda teknolojiyi değerlendirebilen, etkin şekilde kullanabilen ve sektörün gereksinimlerine uygun sürdürülebilir gelişim amaçlarına hizmet edecek çözümler geliştirebilen mekatronik teknikerleri yetiştirmek.
Vizyonumuz
Teknolojiyi etkin bir şekilde değerlendirebilen, sektörün dinamiklerini anlayan, yenilikçi çözümler üretebilen ve sürdürülebilir gelişime katkı sağlayabilecek nitelikli mekatronik teknikerleri yetiştiren bir ön lisans programı olmak.
Amaç
Programımızın temel amacı, mekatronik disiplinine özgü temel bilgi ve uygulama becerileri kazandırarak, bu alanda çalışacak profesyoneller yetiştirmektir.
Politikalar
- Eğitim Öğretim Politikası
Program, çağdaş öğretim metotlarını ve teknolojilerini kullanarak etkili bir öğrenme ortamı sağlamaktadır.
Öğretim planları ve müfredat dış paydaşlar ile birlikte güncellenmektedir.
Öğrencilere problem çözme becerileri, takım çalışması yetkinlikleri ve eleştirel düşünme becerileri gibi önemli becerilerin kazandırılmasına yönelik proje dersleri yürütülmektedir.
Değerlendirme ve geri bildirim süreçleri, öğrencilerin gelişimini izlemek ve desteklemek için adil ve şeffaf bir şekilde yürütülmektedir.
Öğrenci-Sektör-Öğretim elemanı etkileşimini artırmak için ders dışı etkinlikler düzenlenmektedir.
- Uzaktan Eğitim Politikası
Program, uzaktan eğitim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanarak öğrencilere erişilebilir ve esnek bir eğitim ortamı sunmaktadır.
Uzaktan eğitim materyallerine ve kaynaklarına öğrenciler kolaylıkla erişilebilmektedir.
İhtiyaç halinde, program uzaktan eğitim seçeneklerini genişleterek öğrencilerin farklı yaşam ve çalışma koşullarına uyum sağlamalarını sağlamaktadır.
Öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde desteklenmesi için danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunulmaktadır.
- Araştırma-Geliştirme Politikası
Program, öğretim elemanlarını ve öğrencileri araştırma projelerine teşvik etmektedir ve desteklemektedir.
Yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesine odaklanarak sektördeki ihtiyaçları karşılayacak çözümler üretmektedir.
Akademik ve endüstriyel işbirliklerini önemseyerek araştırma-geliştirme faaliyetlerini arttırmaktadır.
- Yönetişim Sistemi
Program, şeffaf ve katılımcı bir yönetişim sistemi benimsemektedir.
Öğrenci temsilcileri ve öğretim üyelerinin aktif katılımını sağlayacak mekanizmalar bulunmaktadır.
- Uluslararasılaşma Politikası
Öğrenci değişim programları ve yurtdışında staj imkanları gibi uluslararası deneyimleri teşvik etmektedir.
Program içeriğini ve dersleri uluslararası standartlara uygun olarak sürdürmekte ve uluslararası öğrencilere hitap edecek çeşitlilik ve kapsayıcılığı benimsemektedir.
Kimler Bu Programa Başvurabilir?:
Otomasyona, akıllı sistemlere ve robotik teknolojiye ilgi duyan kişiler programımızı tercih edebilirler.
Mezuniyet Sonrası:
Bu programdan mezun olan öğrencilerimiz mekatronik teknikeri ünvanıyla; otomotiv, savunma sanayi, havacılık başta olmak üzere endüstriyel otomasyon teknolojilerine sahip tüm işletmelerin üretim, bakım-onarım, AR-GE departmanlarında çalışabilirler.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler:
- Mekatronik Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Elektrik Mühendisliği
- Elektronik Mühendisliği
- Elektronik Ve Haberleşme Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Havacılık Elektrik Ve Elektroniği
- İmalat Mühendisliği
- Kontrol Ve Otomasyon Mühendisliği
- Otomotiv Mühendisliği
- Uçak Bakım Ve Onarım
- Uçak Gövde Ve Motor Bakımı
- Uzay Mühendisliği
Kulüpler: Teknoloji Kulübü