Programın Amacı
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programı olarak amacımız, dünyada ve ülkemizde büyük bir ivme ile gelişmekte olan havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu donanımlı ve nitelikli kabin memuru talebini karşılayabilecek bireyler yetiştirmektir.
Programın Hedefi
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı; havacılık sektörünü yakından tanıyan, havacılık sektörünün diğer sektörlerle ilişkisini iyi bilen, kabin memuru görev ve sorumluluklarını taşıyan, emniyet prosedürleri, acil durum kuralları, ekip kaynak yönetimi ve ilk yardım kuralları gibi havacılıkta hayati öneme sahip konularda bilgi sahibi, güvenlik bilinci ve hizmet anlayışı gelişmiş personeller yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Kimler Başvurabilir?
Kabin memuru olmak sizlere Türkiye ve dünyayı gezerek çalışma imkanını verirken aynı zamanda yaşam standartlarınızı iyileştirebilecek bir maaş elde etme şansı da sunmaktadır. Bu çalışma koşullarını elde edebilmeniz için, uçuşa engel teşkil etmeyecek fizyolojik yeterliliklere sahip olmanız gerekmektedir. Bu nedenle programa öğrenci kabulünde havacılık sektörünün kabin memuru mesleği için getirdiği özel şartlar aranmaktadır. Programımız tercih edilmeden önce tercih kılavuzunun ilgili maddesi (bkz. 49) dikkatle incelenmelidir.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu Tablo 3 ve Tablo 4′ te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları (2. Kısım) Bkz. 49‘a göre, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Önlisans Programı’na yerleşen öğrencilerin kayıt olabilmeleri için gereken koşullar:
- Adli sicil kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.
- Bayanlar için 160 cm-180 cm arası boya sahip olmak (ağırlığı, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kilogram fazla veya 15 kilogram noksan ağırlıkta olmak).
- Erkekler için 170-190 cm arası boya sahip olmak (ağırlığı, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kilogram fazla veya 15 kilogram noksan ağırlıkta olmak).
- Sağlık durumu uçuşa elverişli olmak (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almaları gerekmektedir. Yetkili sağlık kuruluşları için tıklayınız.)
- Kabin memuru üniforması giyildiğinde vücudunun görünecek yerlerinde dövme, yara izi vb. bulunmamak.
Çalışma Alanları
Havacılıkta sektörel standartların bilincinde yetiştirdiğimiz öğrencilerimiz, mezun olduktan sonra kabin memurluğunun yanı sıra sivil havacılık sektörünün yer hizmetleri, harekat, hava kargo gibi çeşitli alanlarında iş imkanı elde edebildiği gibi aynı zamanda Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’na girerek başarılı oldukları takdirde çeşitli lisans programlarında eğitimlerine devam edebilmektedir.
DGS ile Geçiş Yapılabilen Lisans Programları
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı’ndan mezun olan öğrenciler DGS ile aşağıda belirtilen lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.
- Havacılık Yönetimi
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
- Lojistik Yönetimi
- Ulaştırma ve Lojistik
- Uluslararası Lojistik
- Turizm ve Otel İşetmeciliği
- Seyahat İşletmeciliği
- Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
- Turizm İşletmeciliği
Kulüpler: Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı’nın aktif bir kolu olarak Havacılık Kulübü kurulmuştur. Havacılık Kulübü sayesinde öğrencilerimiz havacılık sektörüyle bağlantılı etkinliklerin yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler düzenleyerek gelişimlerini ve etkileşimlerini arttırmaktadır.