Sıkça Sorulan Sorular

İstanbul Gedik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Sıkça Sorulan Sorular

  1. İngilizce Hazırlık Programı derslerine kimler katılabilir?

Eğitim dili İngilizce olan bir bölüme/programa kayıt yaptıran ve İngilizce Yeterlilik Sınavından geçerli puanı alamayan öğrenciler zorunlu olarak İngilizce Hazırlık Programı’na katılırlar.

  1. Eğitim dili Türkçe olan bir bölüme kayıt oldum; ama İngilizce Hazırlık okumak istiyorum. Ne yapmalıyım?

Kayıt esnasında isteğe bağlı İngilizce Hazırlık Programı’na katılmak istediğinizi ilgili birimlere belirtmelisiniz.

  1. Eğitim dili İngilizce olan bir bölüme/programa kayıt yaptırdım. Ancak İngilizcem çok iyi ve İngilizce Hazırlık okumayı düşünmüyorum. Ne yapmalıyım?

Kayıt esnasında Yabancı Diller Yüksekokulu standına gelip İngilizce Yeterlilik Sınavına katılmak istediğinizi belirtmelisiniz. Eğer okula gelemiyorsanız, Yabancı Diller Yüksekokul sekreterliğine İngilizce Yeterlilik Sınavına katılmak istediğinizi belirtip isim yazdırmanız gerekmektedir. İngilizce Yeterlilik Sınav tarihleri ve bilgilendirme için web sitemizin duyurular bölümünü takip etmelisiniz.

https://www.gedik.edu.tr/category/duyurular

  1. İngilizce Yeterlilik Sınavı nedir?

İngilizce Yeterlilik Sınavı üniversitemize yeni kayıt yaptıran ve bölümü İngilizce olan tüm öğrencilerimizin kendi istekleri üzerine girdiği sınavdır. Sınav, ders dönemi başlamadan yapılır ve sonuçları açıklanır. Bu sınava girip 60 puan ve üstü alan öğrencilerin İngilizce seviyeleri yeterli görülüp direkt bölümlerine başlama hakkı verilir. Sınava girmeyen ya da 60 puan ve üstü alamayan öğrenciler ise zorunlu İngilizce Hazırlık Programı’na katılırlar ve İngilizce seviyelerini yeterli düzeye taşımak için yoğun İngilizce eğitimi alırlar.

  1. Hangi dil belgelerini ve puanlarını gösterirsem İngilizce Yeterlilik Sınavına girmeden İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olabilirim?

Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından aşağıdaki tabloda yer alan puanları alanlar, belgelendirme ve geçerlilik süresini aşmama koşuluyla yabancı dil hazırlık sınıfı eğitiminden muaf tutulurlar.

YDS/YÖKDİL/KPDS/ÜDS 55 5 yıl
TOEFL-IBT 66 2 yıl
PTE (Pearson Test of English) 50 2 yıl
CAE (Cambridge Advanced English) C Süresiz
CPE (Cambridge English Proficiency) C Süresiz

 

  1. Eğitim dili İngilizce olan bir bölüme/programa kayıt yaptırdım. Ancak İngilizcem çok kötü ve İngilizce Hazırlık kesinlikle okumalıyım. İngilizce Yeterlilik Sınavına girmek zorunda mıyım?

Hayır. Eğer İngilizce seviyeniz yeterli düzeyde değil ise İngilizce Yeterlilik Sınavına girmenizi önermemekteyiz. İngilizce Hazırlık için Seviye Belirleme Sınavına girmenizi öneririz.

  1. İngilizce Seviye Belirleme Sınavı nedir?

İngilizce Seviye Belirleme Sınavı üniversitemize yeni kayıt yaptıran ve bölümü İngilizce olan tüm öğrencilerimizin kendi istekleri üzerine girdiği sınavdır. Sınav, ders dönemi başlamadan yapılır ve sonuçları açıklanır. İngilizce Yeterlilik Sınavı’na girmeyen ya da yeterli puanı alamayan öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programı’na devam etmeden önce İngilizce seviyelerinin belirlenmesi için bu sınava girmeleri gerekmektedir. Sınavdan aldıkları puanlara göre uygun seviyedeki sınıflara yerleştirilirler.

  1. İngilizce Seviye Belirleme Sınavına girmek zorunda mıyım?

Size uygun olan seviyedeki sınıfa yerleşmeniz için Seviye Belirleme Sınavına girmeniz gerekmektedir. Eğer sınava girmezseniz en alt seviyede bulunan sınıfta eğitim almaya başlarsınız.

  1. Hangi sınıfa yerleştirildiğimi nasıl öğrenebilirim?

Dersler başlamadan önce düzenlenen Oryantasyon Programı’nda öğrencilere hangi sınıfta oldukları ve ders programı bilgisi verilmektedir.

  1. Oryantasyon Programı nedir ve katılmak zorunda mıyım?

Oryantasyon Programı’nda İngilizce Hazırlık sürecine dair bilgilendirilirsiniz. Hangi seviyede derse başlayacağınız, ders programınız, ders kitaplarınız, danışmanlarınız ve devamsızlık ile ilgili soruların cevaplarına Oryantasyon Programı’nda ulaşabilirsiniz. Bu yüzden; katılmanız çok önemlidir.

  1. İngilizce Hazırlık Programı’nın süresi nedir?

İngilizce hazırlık sınıfı bir eğitim-öğretim yılı olup, azami öğrenim süresi iki yıldır. Eğitim-öğretim yılı güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Güz ve bahar yarıyıllarının her birinin normal süresi yetmiş iş günüdür. Sınav haftaları veya günleri bu süreye dahil değildir.

  1. İngilizce Hazırlık Programı’nda kullanılan kitaplar nelerdir ve nereden temin edebilirim?

İngilizce Hazırlık Programı’nda kullanılan kitaplar ve nereden temin edileceği konusunda öğrencilerimiz Oryantasyon Programı’nda bilgilendirilmektedirler.

  1. İngilizce Hazırlık Programı’nda derslere devam zorunluluğu var mı?

Evet. Hazırlık öğrencilerinin derslere devam zorunluluğu %85tir. Devamsızlık sınırının kaç ders saati olacağı eğitim-öğretim yılı başında öğrencilere bildirilir.

  1. Kaç saat devamsızlığım olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Öğrenciler, derse devam durumlarını Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden takip edebilirler.

https://obs.gedik.edu.tr/oibs/ogrenci/login.aspx

  1. Devamsızlık limitini aşarsam ne olur?

Eğer öğrenciler devamsızlık limitini aşarlarsa yıl sonunda yapılan son ara sınava ve İngilizce Yeterlilik Sınavına girme hakkını kaybederler.

  1. Devamsızlıktan kaldığım için Haziran ayında düzenlenen İngilizce Yeterlilik Sınavına katılamadım. Bir sonraki sınava girebilir miyim?

Evet. Eylül ayında yapılacak olan İngilizce Yeterlilik Sınavına girebilirsiniz.

  1. İngilizce Yeterlilik Sınavına girebilmek için yeterli puanı toplayamadım. Bir sonraki sınava ne zaman girebilirim?

Eylül ayında yapılacak olan İngilizce Yeterlilik Sınavına girebilirsiniz.

  1. İki yıl içinde zorunlu Hazırlık Programı’ndan başarısız oldum. Ne yapmalıyım?

Yabancı dil hazırlık sınıfı eğitim programını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin yerleştikleri programdan ilişiği kesilir. Bu öğrenciler; talep etmeleri halinde Üniversitede öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Üniversitede eşdeğer bir program bulunmaması ve talep etmeleri durumunda; ÖSYM tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibariyle, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezi olarak yerleştirilebilir.

  1. İngilizce Yeterlilik Sınavı, İngilizce Seviye Belirleme Sınavı ve Yabancı Dil Dersleri Muafiyet Sınavı tarihlerini nereden öğrenebilirim?

Sınav tarihlerini Üniversitemizin Akademik takviminden öğrenebilirsiniz. Bu sınavların telafisi yapılmadığı için tüm öğrencilerin belirtilen tarihte sınava girmesi gerekmektedir.

https://www.gedik.edu.tr/ogrenciler/kayitli-ogrenciler/akademik-takvim

  1. Yabancı Dil Dersleri Muafiyet Sınavı nedir?

Üniversitemize yeni kayıt yaptıran ve bölümü TÜRKÇE olan tüm öğrencilerimizin kendi istekleri üzerine girdiği sınavdır. Güz dönemi başında ING101 Muafiyet Sınavı ve bahar dönemi başında ING102 Muafiyet Sınavı olarak açılmaktadır.

  1. ING 101 Muafiyet Sınavı tam olarak nedir?

İngilizce Muafiyet Sınavı üniversitemize yeni kayıt yaptıran ve bölümü TÜRKÇE olan tüm öğrencilerimizin kendi istekleri üzerine girdiği sınavdır. Sınav, ders dönemi başlamadan yapılır ve sonuçları açıklanır. Bu sınava girip 55 puan ve üstü alan öğrenciler birinci sınıf güz döneminde almalarının zorunlu olduğu İngilizce (ING101) dersinden muaf olurlar. Sınav genel İngilizce bilgisini ölçen ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir sınavdır. Bu sınava girmeyenler ya da 55 puan sınırını geçemeyen öğrenciler birinci sınıfa başladıklarında ING101 dersini güz döneminde almaları zorunludur.

  1. ING 102 Muafiyet Sınavı tam olarak nedir?

İngilizce Muafiyet Sınavı üniversitemize yeni kayıt yaptıran ve bölümü TÜRKÇE olan tüm öğrencilerimizin kendi istekleri üzerine girdiği sınavdır. Sınav, ders dönemi başlamadan yapılır ve sonuçları açıklanır. Bu sınava girip 55 puan ve üstü alan öğrenciler birinci sınıf bahar döneminde almalarının zorunlu olduğu İngilizce (ING102) dersinden muaf olurlar. Sınav genel İngilizce bilgisini ölçen ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir sınavdır. Bu sınava girmeyenler ya da 55 puan sınırını geçemeyen öğrenciler birinci sınıfa başladıklarında ING102 dersini bahar döneminde almaları zorunludur.

  1. ING101 Muafiyet Sınavına girdim ve muaf oldum. ING102 Muafiyet Sınavına da girmem gerekli mi?

Evet. ING101 güz dönemini kapsamaktadır. ING102 ise bahar dönemini kapsamaktadır.

  1. ING101 ve ING102 Muafiyet Sınav Sonucumu ve harf notumu nasıl öğrenebilirim?

ING101 ve ING102 Muafiyet Sınav sonuçları web sitemizin duyurular bölümünde yayınlanmaktadır. Aldığınız puanın harf notu bilgisine ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.gedik.edu.tr/wp-content/uploads/not-araliklari.pdf

  1. Bir yıl isteğe bağlı İngilizce Hazırlık Programı’nda okudum ve İngilizce Yeterlilik Sınavından başarılı oldum. ING101 ve ING102 muafiyet talebinde bulunabilir miyim?

İsteğe bağlı İngilizce Hazırlık Programı’ndan başarılı olan öğrenciler, ortak zorunlu Yabancı Dil I ve Yabancı Dil II derslerinden muaf sayılırlar. Muaf olan öğrencilerin başarı notu AA olarak öğrenci bilgi sistemine aktarılır.

  1. Daha önce başka bir Üniversitede İngilizce Hazırlık eğitimi aldım ve başarıyla tamamladım. İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olmak için ne yapmalıyım?

İstanbul Gedik Üniversitesi, yurtiçinde bulunan diğer üniversiteler ve KKTC’de bulunan üniversitelerin yabancı dil hazırlık sınıfını başarıyla tamamlayanların belgelendirilmesi koşuluyla puanları üç yıl süreyle geçerlidir. Eğer belgeniz 3 yılın üzerindeyse İstanbul Gedik Üniversitesi tarafından düzenlenen İngilizce Yeterlilik Sınavına katılmanız gerekmektedir.

İstanbul Gedik Üniversitesi Muafiyet ve İntibak Yönergesi’nde belirtildiği gibi öğrenciler kayıt yaptırdıkları yarıyılda/yılda daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarından almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için Üniversiteye ilk kayıt yaptırdığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde muafiyet başvurusu yapmak zorundadır.

Muafiyet başvurusu bir kez yapılır. Muafiyeti reddedilen ve süresi içerisinde başvurusu yapılmayan derslerden muafiyet talep edilemez.

Öğrenci, ilgili dekanlığa/müdürlüğe daha önce almış ve başarmış olduğu ders/derslerin hangilerinden muafiyet talep ettiğine ilişik bir form dilekçe ve ekinde daha önce öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu tarafından onaylanmış ders içerikleri ve not durum belgesi (transkript) ile başvurmak zorundadır. Fotokopi, faks, onaysız belge ve eksik belge ile yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz