Yaklaşık yetmiş yıllık bir yapılanmayla Avrupa kıtasına kalıcı barış ve huzuru getirmeyi amaçlayan Avrupa Birliği; bağımsız üye devletlerin, ulusal egemenlik yetkilerinin bir bölümünü kuracakları örgüte devretmeleri sonucunda başlattıkları “Avrupa Bütünleşmesi” süreci, üye devletlerin alacakları ortak kararlarla güçlü ve etkili politikalar oluşturma çabalarına dayanmaktadır.
Avrupa Birliği’nin çok uluslu ve devletler üstü yapısıyla dünyanın geleceği açısından büyük önem taşıyan yepyeni bir yapılanmadır. Türkiye ise, sınır komşusu konumundaki bu örgüte katılma yolunda siyasi karar alınmış olsa da günümüzde bu amacı gerçekleştirmeyi engelleyen kimi siyasi, hukuki, kültürel ve ekonomik sorunlar yaşamaktadır.
İstanbul Gedik Üniversitesi Avrupa Birliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, hukukun yanı sıra sosyoloji, felsefe, tarih, siyaset ve sanat gibi başlıklar altında disiplinler arası bir çalışma planı ile 2013 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Merkezin temel gayesi, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyum sürecine destek sağlamak ve farklı kültürlerin etkileşimi neticesinde meydana gelen zengin bakış açısının başta öğrencilerimiz tarafından anlaşılmasına olanak tanımaktadır. Bu bağlamda düzenlenen çalışmalar, farklı disiplinlerden akademisyenleri, araştırmacıları, sanatçıları ve politikacıları öğrencilerimizle bir araya getirerek Avrupa Birliği’ne uyum sürecini destek olmaktadır.
İstanbul Gedik Üniversitesi Avrupa Birliği Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak, Avrupa Birliği’nin kuruluş yıllarında hâkim olan temel değerleri ile “Avrupa Barışı”nın, Atatürk ilke ve inkılâpları ışığında toplumumuzun ilerleme sürecine katkı sağlayacağı düşüncesiyle çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Bu bağlamda siz değerli öğrencilerimizi de Merkez bünyesindeki çalışmalarımızda görmekten mutluluk duyacağımızı belirtmek isteriz…
Prof. Dr. Kutluhan BOZKURT