Mimar Sinan’ı anma ve Mimarlar Günü münasebetiyle 7 Nisan 2022 tarihinde “Mimar Sinan’ın Eserlerinde Bezeme Programı” etkinliği gerçekleştirildi..
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü ile ortak düzenlenen etkinlikte Doç. Dr. Nuri Seçgin, ‘’Mimar Sinan’ın Eserlerinde Bezeme Programı’’ konulu sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtlamıştır.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Paneli “BURADAYIZ” etkinliği 8 Mart 2022 günü yapıldı..
8 Mart Dünya Kadınlar Gününde İnşaat ve Kadın Derneği işbirliği ile düzenlenen “BURADAYIZ” paneli mimarlık bölümü atölyesinde, Mimar Hatice Karakaya ve Mimar Aysel Can katılımıyla hybrid olarak gerçekleştirilmiştir.
Araştırma Merkezi, Mimarlık Öğrencilerinin Staj Başvurularını Kabul Ediyor…
Mimarlık öğrencileri , “Mimarlık, Şehircilik ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi” nin hazırladığı bir araştırma projesinde görev almak üzere, Staj I kapsamında kabul edilecektir.
Sınırlı sayıdaki öğrencinin kabul edileceği proje için İstanbul ve Eskişehir’de ikamet etmek veya belirtilen illere yakın olmak tercih sebebidir.
Araştırma Alanı, İstanbul / Tarlabaşı ve Eskişehir / Odunpazarı’dır. Staj süresince belirli günlerde araştırma alanında bulunulması gereği vardır. Diğer günlerde uzaktan çalışma modeli uygulanacaktır.
Başvuru, dilekçe ile Mimarlık Bölüm başkanlığına ([email protected]) yapılmalıdır.
2020 YAZ DÖNEMİ STAJ PROGRAMI TAMAMLANDI
2020 yılında yaşamakta olduğumuz pandemi dönemi nedeni ile mezuniyet aşamasına gelmiş, ancak staj yapamamaları nedeni ile diploma alamayan öğrenciler için hazırlanmış staj programıdır.
2020 yaz döneminde belirlenmiş çalışma konusu : “Pandemi Sürecinde Kamusal Açık Alanlarda Yaşlıların Kent Mekânlarını Kullanım Analizi” veri toplama çalışması
Araştırma kapsamında öğrenciler Heybeliada’da anket çalışması yapmış, topladıkları verileri değerlendirmiş ve belirledikleri ihtiyaçlarla ilgili tasarımlar geliştirmişlerdir.
ULUSLARARASI ENERJİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
“International Conference on Energy and Sustainable Built Environment”
19-20 Haziran 2019, İstanbul
Mimarlık, Şehircilik ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Enerji Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen konferansa 7 farklı ülkeden 12 bilim insanı katılmış ve toplam 55 bildiri sunulmuştur.
Konferansta, çevresel, ekonomik, sosyal ve kültürel sürdürülebilirlik ana başlıkları altında farklı disiplinlerde çalışan bilim insanlarının araştırmaları, uzmanların yeni fikirleri, araştırma sonuçları, uygulamalar ve çeşitli deneyimler sunulmuş, uluslararası bir ortam sağlanmıştır.
Bildiri Özetleri Kitapçığı :
http://acikerisim.gedik.edu.tr:8080/xmlui/handle/11501/144
Web sitesi : https://icesbe.gedik.edu.tr/
“SÜRDÜRÜLEBİLİR KAMPÜS” ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
SÜRDÜLEBİLİR KAMPÜS: İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ MİNİMAL KAMPÜSÜNÜN YENİDEN DÜZENLENMESİ 02-03 Mart 2017
İstanbul Gedik Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Mimari, Şehircilik ve Tasarım Uygulama Araştırma Merkezinin düzenlemiş olduğu “Sürdülebilir Kampüs: İstanbul Gedik Üniversitesi Minimal Kampüsünün Yeniden Düzenlenmesi” çalıştayı 02-03 Mart 2017 tarihlerinde İ.G.Ü. Kartal Yerleşkesinde gerçekleşti. Çalıştay, Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Rektör Prof. Dr. Berrak Kurtuluş’un konuşmaları ile açıldı. Çalıştayın 1. gün etkinliği olan “Sürdürülebilirlik Paneli” D Blok Doktora Salonu’nda Öğretim Üyeleri, Öğrenciler ve Araştırma Görevlilerinin katılımıyla başladı. Moderatörlüğünü Mimarlık Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üy. Hülya Soydaş ÇAKIR’ın yaptığı panelde sırasıyla, Doç. Dr. Ayşen CİRAVOĞLU (Y.T.Ü.) “Sürdürülebilirlik”, Doç. Dr. Ayşegül ÖZBAKIR (Y.T.Ü.) “Yeşil Yerleşim Derecelendirme Sistemlerinin Üniversite Kampüslerine Uyarlanması” ve son olarak, Dr. Öğr. Üy. Özlem BELİR (İ.G.Ü.) “Sürdürebilirlik: Evrensel Tasarım” başlıklı sunumlarıyla söz aldılar. Öğrencilerin katkı ve sorularıyla zenginleşen panelin ardından, İstanbul Gedik Üniversitesi’nin yanısıra Maltepe Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi’nden gelen öğrenciler D-503 nolu atölyede bir araya gelmişlerdir. Mimarlık Bölümü Araştırma Görevlisi Tolga ÖZATA tarafından yapılan Kartal Kampüs tanıtımının ardından, Moderatör olarak öğrencilere eşlik eden, Doç. Dr. Ayşegül ÖZBAKIR (Y.T.Ü.), Dr. Öğr. Üyesi Özlem BELİR (İ.G.Ü.), Dr. Öğr. Üyesi Hülya SOYDAŞ ÇAKIR (İ.G.Ü.) ve Dr. Öğr. Üyesi Türkan UZUN (M.Ü.) ile çalışmalara devam edilmiştir. 2. günün sonunda grup çalışmalarının sunumlarını yapan öğrencilere sertifikaları ilgili öğretim üyeleri tarafından verilmiştir.
“Deprem – İnşaatlar – Kentsel Dönüşüm ve Devletin Sorumlulukları” Konferansı
DEPREM-İNŞAATLAR-KENTSEL DÖNÜŞÜM VE DEVLETN SORUMLULUKLARI KONFERANSI 10 Mayıs 2017
İstanbul Gedik Üniversitesi tarafından üniversite bünyesindeki İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Mimarlık Şehircilik ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile düzenlenen “Deprem – İnşaatlar – Kentsel Dönüşüm ve Devletin Sorumlulukları” Konferansı 10 Mayıs 2017 tarihinde Hilton İstanbul Bosphorus Otel’de gerçekleştirildi. Güncel sorunları devam eden Kentsel Dönüşüm konusunun, deprem gerçeği ve insan hakları açısından ele alınması Konferansı daha da çekici hale getirdi ve “Güvenli ve sürdürülebilir binalarda yaşamak her insanın insanlık hakkıdır” teması etkileyici şekilde işlendi.
İstanbul Gedik Üniversitesi tarafından üniversite bünyesindeki İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Mimarlık Şehircilik ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile düzenlenen “Deprem – İnşaatlar – Kentsel Dönüşüm ve Devletin Sorumlulukları” Konferansı 10 Mayıs 2017 tarihinde Hilton İstanbul Bosphorus Otel’de gerçekleştirildi. Güncel sorunları devam eden Kentsel Dönüşüm konusunun, deprem gerçeği ve insan hakları açısından ele alınması Konferansı daha da çekici hale getirdi ve “Güvenli ve sürdürülebilir binalarda yaşamak her insanın insanlık hakkıdır” teması etkileyici şekilde işlendi.
“EVRENSEL TASARIM İLKELERİ İLE TASARLAMAK” ÇALIŞTAYI gerçekleştirildi
EVRENSEL TASARIM İLKELERİ İLE TASARLAMAK ÇALIŞTAYI 11-12 Mayıs 2017
İstanbul Gedik Üniversitesi Mimarlık, Şehircilik ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi (MST UYG-AR), Engelsiz Tasarım Bilimsel Çalışma Grubu tarafından Engelliler Haftası içinde yer almak üzere bir konferans ve çalıştay düzenlenmiştir.
10- 16 Mayıs tarihleri arasında, Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülkede kabul edilmiş Engelliler Haftası içerisinde yer alması planlanan etkinlikte, yapılı çevrede yaşayan tüm insanların (yaşlı, çocuk, hamile, çocuklu, bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, vb) erişimini engelleyen yapılı çevredeki mevcut hataların tespitinin yanı sıra, tasarım çözümlemeleri üzerinde üretimler yapılması sağlanarak, mimarlık, içmimarlık, şehircilik öğrencilerinde farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.
Çalıştay ana temasını destekleyen ve herkesin katılımına açık olan konferans, 11 Mayıs 2017 Perşembe günü, Pendik The Green Park Hotel, İzmir salonunda gerçekleştirilmiştir. Konferans sonrası çalıştaya kayıtlı, İstanbul Gedik Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Mimar Sinan Üniversitesi, Okan Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Beykent Üniversitesinde öğrenim gören 45 öğrenci Kartal Meydanında, mevcut çevrede tespitlerde bulunmuşlardır.
12 Mayıs günü Okulumuz D Blok atölye sınıflarında öğrenciler, bir gün önceki bilgilendirmeler ve kendi deneyimlemeleri ışığında tüm gün grup yöneticileri ile birlikte proje, tasarım üretmişler, gün sonunda sunum yapmışlardır.
Tasarımcıların, artan nüfus, dolayısıyla sayısı çoğalan yaşlı ve engelli nüfusun, binaların ve dış mekânların, ürünlerin herkes için erişilebilir olması talebini karşılıyor olabilmesi gereklidir. Bu anlamda, öğrencilerin evrensel tasarım kavramı ile farkındalıklarının arttırılması ve konu ile ilgili ilk kıvılcımların atılması hedeflenmiş ve yoğun bir katılım ile gerçekleşen etkinlik hedefine ulaşmıştır.
Konferans ve Çalıştaya katkı sunan, Doç. Dr. Göksenin İnalhan’a, Doç. Dr. Rana Kutlu’ya, Dr. Öğr. Ü. Özlem Belir’e, Dr. Öğr. Ü. Hülya Soydaş Çakır’a, Y. Mimar Sevinç Ormancı’ya, Kartal Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Engelliler Koordinasyon Bölümü Şefi Özgür Uğur’a, Araşt. Gör. Eda Can’a, Odyolojist Habibe Er’e, Araş. Gör. Anday Türkmen’e teşekkür ederiz.
- Medya Yansımaları
http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/surdurulebilir-kampus-calistayi-ve-sergisi_156285.html
https://www.tucsa.org/tr/haber_detay.aspx?haber=690
http://www.okulrotasi.com/gedik-universitesi-kentsel-donusum-konulu-konferans/
https://enerjimaden.com/son-haberler/deprem-insaat-ve-kentsel-donusum-konusuluyor.html
http://www.arkitera.com/etkinlik/4323/evrensel-tasarim-ilkeleri-ile-tasarlamak
http://www.mimarist.org/etkinlik/evrensel-tasarim-ilkeleri-ile-tasarlamak-calistayi/
http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/evrensel-tasarim-ilkeleri-ile-tasarlamak_158304.html
http://www.mimarizm.com/etkinlikler/egitimler/evrensel-tasarim-ilkeleri-ile-tasarlamak_128213