RTUM Çalışma Alanları
- Robot alt sistemlerinin prototip çalışmaları
- Akıllı malzemelerin robotik Ar-Ge çalışmaları
- Robotlu kaynak uygulamaları
- Sualtı robotik sistem geliştirilmesi
- Esnek robotik sistemler
- Robotik tutucu sistemleri
- Katmanlı imalat tekniği kullanılarak robot alt sistem imalatı
- Mekatronik Mühendisliği Lisans öğrenci bitirme projeleri ve Yüksek Lisans tezleri
- Mekatronik Mühendisliği Lisans, Yüksek Lisans ders uygulamaları
- Eklemeli İmalat (WAAM) Çalışmaları
Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacı üniversite-sanayi işbirliği içerisinde başta savunma ve otomotiv sanayi olmak üzere birçok endüstriyel alanda ihtiyaç duyulan robotik sistemlerin tasarım ve uygulamalarının gerçekleştirilmesi için disiplinler arası bilimsel araştırmalar yapmaktır. Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinin hedefi; robot teknolojileri alanında endüstriye yönelik uygulamaların geliştirilmesi amacıyla inovatif çalışmaları, mekatronik ürünlere dönüştürmektir. Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde endüstriyel uygulamalarının yanı sıra katmanlı imalat teknolojisi ile esnek robotik sistemler gibi hızla gelişen konularda çalışmalar yapılmaktadır. Katmanlı imalatla üretilen esnek robotların karada ve su içerisindeki hareketleri geliştirilmektedir.
Robotik alanında gerçekleştirilen teorik araştırmalar, RTUM aracılığıyla pratik uygulamalara dönüştürülmektedir. Merkez bünyesinde;
2016 yılında 3’üncü Türkiye Robot Bilim Konferansı (TORK 2016) İstanbul Gedik Üniversitesi ev sahipliğinde yapılmıştır. TORK (Türkiye Robotbilim Konferansı) serisi konferansların 3’ncüsünün İstanbul Gedik Üniversitesinde 2-3 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Birincisi 2014 yılında ODTÜ, ikincisi 2015 yılında İTÜ’de gerçekleştirilen TORK konferanslarının İstanbul Gedik Üniversitesi ev sahipliğinde yapılması RTUM’un görünürlüğünü artırmıştır.
TORK-2016 bünyesinde “Esnek Robotik Sistemler” konulu çalıştay, Wollongong Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gürsel Alıcı, Dr. S. Dilibal, Dr. H. Şahin ve Arş. Gör. C. Sözer’in sunumları ile gerçekleştirilmiş ve oldukça geniş ilgi uyandırmıştır.
TORK-2016 Türkiye Robotbilim Konferansının Bildiriler Kitabı (ISBN: 978-6058557215) Ocak 2017’de basımı yaptırılarak tüm üniversite kütüphanelerine gönderilmesi sağlanmıştır.
29 Eylül – 01 Ekim 2016 tarihlerinde Robot Yatırımları Zirvesine katılım GeKa Robot ile birlikte sağlanmıştır. Etkinlik kapsamında “Akıllı Robot Gripper (Tutucu) Sistemleri” konulu sözlü sunum Doç.Dr. S. Dilibal tarafından yapılmıştır.
2017 yılında “NiTi Şekil Bellekli Alaşım Temelli Sualtı Kanatçık Eyleyici Sistemi İmalatı” konulu ASELSAN projesi gerçekleştirilmiştir.
3-4 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen 2nd International Symposium on 3D Printing Technologies (3D-PTS-2017) (Additive Manufacturing) Sempozyomuna 2 sözlü makale sunumu ile katılım sağlanmıştır. İstanbul Gedik Üniversitesi konferansın düzenleme kurulu içerisinde yer almıştır.
29-30 Nisan 2017 tarihleri arasında İstanbul’da YTÜ Kapalı yüzme havuzunda düzenlenen MATE ROV Uzaktan kumandalı Sualtı Robot Yarışmasına Mekatronik Müh. öğrencileri ile katılım sağlanmıştır. Yarışmada Türkiye 2’nciliği alınmıştır.
04-06 Ekim 2017 tarihlerinde 3ncü Robot Yatırımları Zirvesine GeKa Robot ile beraber katılım sağlanmıştır. Zirvede Dr. S. Dilibal, Dr. H. Şahin ve Dr. Çiğdem Gündoğan Türker tarafından “Kolaboratif Endüstriyel Robotlar ve Esnek Robotik Gripper Sistemleri” konulu sözlü sunum gerçekleştirilmiştir.
3-5 Aralık 2017 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Ulusal inovasyon Fuarı ve Kongresine katılım sağlanarak katmanlı imalatla esnek robotik gripper uygulamaları tanıtılmıştır.
19-21 Nisan 2018 tarihleri arasında yapılacak olan 3rd International Congress on 3D Printing Technologies and Digital Industry (3D-PTC 2018) Kongresine katılım sağlanmıştır.
12-14 Nisan 2018 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak olan Türkiye Robotbilim Konferansına katılım sağlanmıştır.
16-18 Ekim 2018 tarihleri arasında yapılacak 4üncü Robot Yatırımları Zirvesine katılım sağlanmıştır.
11-14 Nisan 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen Uluslararası Katmanlı İmalat ve Dijital Endüstri konferansına 4 farklı bildiri ile katılım sağlanmıştır. Bildiriler sözlü sunum olarak yapılmıştır. 4th International Congress on 3D Printing Technology (Additive Manufacturing) and Digital Industry (11-14 Nisan 2019).
Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi Panel Programları (1-3 Ekim 2019) ve TORK-2019 Türkiye Robotbilim Konferansı (26-28 Haziran 2019) katılımı sağlanmıştır.
İst. Gedik Üniversitesi Robot Takımı ile 2019 yılında gerçekleştirilecek TEKNOFEST yarışması (Su Altı İnsansız Uzaktan Kumandalı Araç)’ına katılım sağlanmıştır.
Ayrıca, Mekatronik Mühendisliği Lisans ve Lisansüstü öğrencileri proje ve tezlerinde Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Gedik Robot (GeKa Robot) bölümü imkanlarından yararlanmaktadır.
İstanbul Gedik Üniversitesi RTUM üniversite-sanayi ile işbirliğine savunma, üretim ve otomotiv alanlarında devam etmektedir. Robotların sualtı araçlarda, eklemeli imalatta, kaynak işleminde kullanılmasıyla ilgili konferanslar ve yarışmalara katılımlar 2019 yılı boyunca devam etmiştir. Esnek robot sistemlerinin üretimde ve sualtı araçlarda kullanılmasıyla ilgili makaleler yayınlanmış ve konferanslara katılımlar gerçekleşmiştir. Lisans öğrenci bitirme projelerinde insansız robotik hava taşıtları için, drone tasarımlarının gerek tarımda gerekse eczacılık sektöründe uygulanmasıyla ilgili çalışmalar yapılmıştır.
RTUM Ar-Ge çalışmalarına, “Otonom Mobil Depo Robotunun Mekatronik Sistem Tasarımı”; “Eklemeli İmalatla Üretilmiş Pnömatik Yapay Kas İle El Rehabilitasyon Ortezi Mekatronik Sistem Tasarımı” başlıkları altında yaptırılan Yüksek Lisans tezleri kapsamında devam etmiştir.
TÜBİTAK TEYDEB 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında 5220023 no’lu Bimetal Malzemelerin Özlü/Masif Tel Beslemeli Robotik Ark Kaynağı İle Eklemeli İmalat Sisteminin Geliştirilmesi başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Proje Prof. Dr. Savaş Dilibal yürütücülüğünde Temmuz 2022’de başlanılmış, Eylül 2023’te tamamlanmıştır.
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSKA) tarafından TR10/21/YEP/0186 referans numaralı Artırılmış / Sanal Gerçeklik Uygulaması ile Robotik ve Kaynak Hibrit Eğitim Modülü Geliştirilmesi ve Uygulanması (SANAL-ARK) projesi desteklenmiştir. Projeye Dr. Öğr. Ü. Aytaç Uğur Yerden yürütücülüğünde Şubat 2022 tarihi itibariyle başlanmış, Temmuz 2023’te tamamlanmıştır.