Yrd. Doç. Dr. Aylin Ünver Noi’den ‘Ortadoğu ve Kuzey Afrika Konseyi’ Önerisi
Yrd. Doç. Dr. Aylin Ünver Noi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde insan güvenliği için Avrupa Konsey’ine benzer bir “Ortadoğu ve Kuzey Afrika Konseyi” kurulması önerisinde bulundu.
Johns Hopkins Üniversitesi, SAIS Transatlantik İlişkileri Merkezi’nden Sasha Toperich ve Andy Mullins’ın editörlüğünü yaptığı ve Brookings Institution tarafından basılan “A New Paradigm: Perspectives on the Changing Mediterranean” adlı kitabın lansmanı 20 Mayıs 2014 tarihinde Londra Westminster’daki İngiltere Parlamentosu, Lordlar Kamarası’nda, Lord Clive Soley ve Sasha Toperich’in başkanlığını yaptığı bir panel tartışması ile gerçekleştirildi.
Oturum başkanının giriş konuşmasının ardından Türkiye’den Aylin Ünver Noi, Tunus’dan Ghazi Ben Ahmed, İngiltere’den Olivier Guitta ve Amerika Birleşik Devletleri’nden Andy Mullins kitapta yer alan makalelerini bu panelde tartıştılar.
Gedik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Avrupa Birliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcsı, Yrd.Doç.Dr. Aylin Ünver Noi, İngiltere’de Lordlar Kamarasın’da gerçekleştirilen “A New Paradigm: Perspectives on the Changing Mediterranean” (Yeni Bir Paradigma: Değişen Akdeniz Üzerine Perspektifler) adlı kitabın lansmanında, kitaptaki makalesinde yer alan Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki insan güvenliğinin sorunlarına dikkat çekerek bu konuda önerilerde bulundu. Yrd.Doç.Dr. Ünver Noi, bölge ülkelerinin Avrupa Konseyi’ne üye yapılması yada Avrupa Konseyi’ne benzer insan hakları ve demokrasi odaklı bir bölgesel kurumun, Türkiye ve Tunus önderliğinde “Ortadoğu ve Kuzey Afrika Konseyi” adıyla bölgede kurulmasını önerdi.
Kitapta yer alan ve Tunus’dan, Libya’dan, Fas’dan, Cezayir’den, ABD’den, İngiltere’den, İsveç’ten, Finlandiya’dan, Avrusturya’dan, Türkiye ve Bosna Hersek’ten uzmanların yazdığı makaleler, Akdeniz’de Transatlantik ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinden bölgesel işbirliklerinin geliştirilmesine, insan güvenliğinden kadının güçlendirilmesine demokrasinin geliştirilmesine pek çok konuyu kapsamaktadır. Najla Abbes , Intisar Azzuz , Ghazi Ben Ahmed , Amel Awni Dajani , Camilla al – Hallstrom , Diana Džindo , Emily Dyer , Olivier Guitta , Leila Hadj – Abode , Samra Filipovic – Hadžiabdić , Edward Joseph , Marianne Laanatza , Andy Mullins , Anissa Naqrachi , Aylin Ünver Noi, Slim Othmani, Valery Perry , Robin Simeox , Hannah Stuart , Rupert Sutton , S. Toperic , Nadia Ait Zai kitaba makaleleri ile katkıda bulunmuşlardır.