8 Oca 2024

Merkez Müdürü Shakil Reja Efti ve İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aslı Yapar’ın yazdığı ‘BANGLADEŞLİ GAZETECİ VE MİLLÎ ŞAİR NAZRUL’UN “DHUMKETU” DERGİSİNDE ATATÜRK’ başlıklı yazı, ‘İletişim Çalışmaları 2023’ kitabında yayımlandı

1920’li yıllarda Bengal bölgesinde yayımlanan ‘Dhumketu’ (Kuyruklu Yıldız) dergisi’nin tüm sayıları, Atatürk ve Türkiye Kurtuluş Savaşı ile ilgili yazılara yer vermişti ve bölgedeki sömürgeciliğe karşı Atatürk’ü seven halk için Türkiye haberlerini aktarmasında önemli bir rol oynamıştı.

1921 yılında kaleme aldığı ‘Kemal Paşa’ başlıklı destan şiirinin yazarı Bangladeş’in millî şairi Kazi Nazrul İslam editörlüğünde haftada iki kez çıkan bu dergide, Hindistan’ın bağımsızlığına ilişkin ilk yazılı konuşmanın yer aldığı söylenmektedir. Derginin tüm sayılarında Atatürk’ün ve Türkiye’nin kurtuluş savaşının ele alınış biçimi oldukça pozitiftir ve bunun temel nedeni Bengal bölgesi başta olmak üzere tüm Hindistan alt kıtasının emperyalizme karşı direniş ruhu için Atatürk’ün motivasyon kaynağı olarak görülmesi kitapta yer almaktadır.

Eğitim Yayınevi tarafından 8 Ocak 2023 tarihinde yayımlanan ‘İletişim Çalışmaları 2023’ kitabında yer almış bu kitap bölümüne aşağıdaki linkten erişilebilir:

Linki incelemek için tıklayınız.