6
Eyl
2017
Sahte E-Postalar Hakkında Bilgilendirme
Bilgisayarınıza ve dosyalarınıza zarar vermeyi ya da kişisel verilerinizi, hesap bilgilerinizi ele geçirmeyi amaçlayan sahte e-postalar genellikle aşağıdaki özellikleri içermektedir.
- E-Posta hesabınızın pasif olduğu, güncellenmesi gerektiği, kotasının dolduğu gibi bilgiler içerebilir.
- Gündemdeki konular ve haberler ile ilgili merak uyandırıcı başlıklar ve içeriklere sahip olabilir.
- Telekomünikasyon firmaları, kargo firmaları, alışveriş siteleri, bankalar gibi etkileşimin yaygın olduğu firmalardan ya da sitelerden gönderilmiş gibi görünebilir.
- Fatura, hesap ekstresi, dekont, sipariş onayı, kargo takibi, kampanya gibi başlık ve ekli dosyalar içerebilir.
Bir e-postanın sahte olduğunu anlamak için öncelikle aşağıdaki kontroller yapılabilir.
- Gönderen e-posta adresi kontrol edilebilir. (Tıklamadan üzerine geldiğinizde gerçek e-posta adresi görünecektir.) İlgili firmanın gerçek internet sitesinin adresi olup olmadığı kontrol edilebilir.
- İçeriğindeki linkler kontrol edilebilir. (Tıklamadan üzerine geldiğinizde gerçek link görünecektir.) İlgili firmanın gerçek internet sitesinin adresi olup olmadığı kontrol edilebilir.
- İçerikteki metnin devrik cümleler, dilbilgisi hataları, yazım yanlışlıkları içerip içermediğine bakılabilir.
Genel olarak devrik cümleler içeren, ekli dosya içeren, bir bağlantıya tıklamanızı veya ekli dosyayı indirmenizi isteyen, işlemin acil ve kritik olduğunu belirten, kullanıcı adı/parola/kimlik bilgisi gibi kişisel bilgileri talep eden e-postalar şüphelenilmesi gereken e-postalardır. İlgili e-postalara itibar etmeyiniz, ekli dosyalara ve linklere tıklamayınız.
Yayınlanma Tarihi: 6 Eylül 2017Son Güncelleme Tarihi: 2 Temmuz 2020