14 Haz 2024

ORTADOĞU TEMALI ÖZEL YAZ OKULU PROGRAMI

2023-2024 Akademik Yılı yaz döneminde, İstanbul Gedik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü tarafından PSIR 368 kodlu, “Society and Politics in Modern Middle East” başlıklı ders için özel bir yaz okulu programı düzenlenecektir.

16 Temmuz 2024-2 Ağustos 2024 tarihlerini kapsayan yaz okulunun son üç günlük kısmı Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleşecektir. Dileyen öğrenciler Beyrut ziyaretine katılmaksızın, son aşamanın parçası olarak gerçekleşecek olan oturumları çevrimiçi takip etme imkanına sahiptir. Ancak kayıt esnasında öğrencilerin bu tercihlerini belirtmeleri gerekmektedir.

Yaz okulu programı Beyrut’ta bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile koordinasyon içinde gerçekleşecek olup, ziyaret öncesinde bölgedeki güvenlik durumu hakkında büyükelçiliğimizden alınacak güncellemelere göre hareket edilecektir.

Program için online başvuru ve ders kaydı için son tarih 27 Haziran 2024 Perşembe günüdür. Beyrut seyahatine katılacak öğrencilerin 5 Temmuz Cuma gününe kadar Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’yle irtibata geçmesi ve yolculuk için gerekli evrakları sunması gerekecektir.

Programla ilgili detaylar aşağıda sunulmaktadır:

Dil ve Katılımcılar:

Program, İngilizce olarak yürütülecek olup, İstanbul Gedik Üniversitesi veya başka üniversitelere kayıtlı yabancı ve Türk vatandaşı öğrencilere açık olacaktır. Yaz okulu dersi lisans dersi olarak kaydedilecektir ve başka bölümlerden lisans öğrencileri ile lisansüstü öğrencilerin, bu dersi kendi derslerinden birine saydırması için bağlı oldukları ana bilim dalı ile görüşmeleri gerekmektedir.

Koordinatör:
Program, bu alanda uzman olan Dr. Öğr. Üyesi Selim Sezer’in koordinatörlüğünde yürütülecektir. Diğer öğretim üyelerimizden ve uzmanlardan da destek alınacaktır.

Program Yapısı:
Program iki aşamadan oluşacak; Türkiye ve Lübnan’da toplam 14 oturum yapılacaktır. İlk aşamada, İstanbul Gedik Üniversitesi’nde sekiz teorik oturum düzenlenecektir. Geriye kalan 6 konu başlığı ise sahada incelenecektir.

Teorik Oturumlar:
Teorik aşamada, ders koordinatörü Selim Sezer’in yanı sıra üniversite içinden ve dışından uzmanlar, “Modern Ortadoğu Tarihi”, Ortadoğu’nun Uluslararası İlişkileri”, “Ortadoğu’nun Ekonomi Politiği”, “Türkiye ve Ortadoğu”, “Ortadoğu’da Güncel Meseleler”, “Lübnan Tarihi” “Lübnan’da Güncel Gelişmeler” gibi farklı temalarda oturumlar düzenleyecektir.

Saha Çalışması:
Programın sonunda, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a üç günlük bir seyahat düzenlenecektir.

Lübnan’da yapılacak saha çalışmasında, “Lübnan’da Tarih ve Toplum”, “Lübnan’ın Uluslararası İlişkileri”, “Lübnan Yemek ve Kültürü”, “Lübnan’da Din ve Siyaset” ve Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçimizden dinlemeği hedeflediğimiz “Türkiye-Lübnan İlişkileri” oturumları yer alacaktır.

Bu seyahat kapsamında ziyaret edilmesi planlanan başlıca yerler ise şöyledir:

    • Türkiye Cumhuriyeti Beyrut Büyükelçiliği,
    • Beyrut Amerikan Üniversitesi, Saint-Joseph Üniversitesi, T.C. Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğimizin uygun bulduğu diğer Lübnan üniversiteleri,
    • Lübnan siyasi tarihi açısından önemli mekanlar,
    • Önde gelen siyasi parti ve dernek temsilcilikleri,
    • Beyrut’ta bulunan mülteci kampları (Güvenlik durumuna bağlı olarak).

Kredilendirme:
Program, 6 AKTS’lik bir ders olarak kaydedilecek olup, talep eden katılımcılara ayrıca katılım sertifikası verilecektir.

Katılım Ücreti:
Programın katılım ücreti, kayıt türüne bağlıdır.

Kısmi katılım: İstanbul’daki derslere katılacak ve Lübnan’daki oturumları çevrimiçi takip edecek öğrenciler için katılım ücreti 11,750 Türk lirasıdır.
Tam katılım: İstanbul’daki derslere ilave olarak Lübnan seyahatine de katılacak olan öğrenciler için katılım ücreti 28,000 Türk lirasıdır. Bu ücret, yaz okulunun 3 krediye denk düşen tüm dersleri ile, Lübnan’a seyahat ve otel masraflarını kapsamaktadır. Diğer kişisel masraflar katılımcılara aittir.

Kontenjan:
Programın açılması için en az 5 kişinin kaydolması gerekmektedir. Kısmi katılım için azami kontenjan yoktur.
Programın Lübnan kısmının gerçekleşmesi için ise kayıt yaptıran öğrencilerden en az 3’ünün tam katılım opsiyonuyla kaydolması gerekmektedir. Tam katılımda azami kontenjan 12 olarak belirlenmiştir.

İletişim:
Her türlü sorunuz için ders koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Selim Sezer’le iletişim kurabilirsiniz: [email protected]. Aday öğrencilerden online kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra koordinatörü bilgilendirmeleri ve Beyrut seyahatine katılmayı isteyip istemediklerini belirtmeleri talep edilmektedir.