9 Haz 2020

Üniversitemiz R Projesine Yeni Ev Sahibi

İstanbul Gedik Üniversitesi, dünyanın en seçkin üniversitelerinin dâhil olduğu R Projesine (The R Project for Statistical Computing) ev sahipliği yapmaya başladı. Her ülkeden en fazla iki üniversiteye CRAN Mirror olma hakkı tanımakta olan ve 47 ülkenin dâhil olduğu CRAN’da (The Comprehensive R Archive Network ) İstanbul Gedik Üniversitesi ülkemizi temsil edecek iki üniversiteden biri olarak kabul edildi..

Her an ve değişik kaynaklardan devasa boyutlarda veri akışının olduğu, Büyük Verilerin depolanması, erişime açılması, analiz edilmesi ve bu verilerden anlamlı çıkarımlarda bulunulmasının önemli bir ihtiyaç haline geldiği günümüzde, İstanbul Gedik Üniversitesi, R programına ev sahipliği yaparak dünyanın en seçkin üniversiteleri ile aynı platformda buluşacak, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Yakın Doğu ve Doğu Avrupa bölgelerindeki tüm ülkeler İstanbul Gedik Üniversitesi sunucusu üzerinden R programına ücretsiz erişim sağlayabilecekler.

İstatistiksel bir programlama dili olan R programlama dili,  büyük verilerin analizi,  matematiksel ve istatiksel hesaplamalar,  grafiksel yöntemlerle görsel sonuçlar üretmek için istatistikçiler ve veri bilimcileri tarafından yaygın olarak kullanılan erişime açık bir yazılım dili. Ayrıca,  R programı mühendislik önbilgisi gerektirmediğinden kod yazılımı yapamayanlar veya veri analizine yeni başlayanlar tarafından da kolaylıkla kullanılabilir ve öğrenilebilir. Bu program sayesinde veri bilimine hızlı bir adım atılabilmekte.

R programı matematik ve istatistik alanları yanı sıra, mühendislik, ekonometri, finans,  sağlık bilimleri, sosyal medya, programlama, yapay zekâ, genetik,  makine öğrenimi, tıbbi görüntüleme,  bilgi işlem, sosyal bilimleri gibi 41 farklı alanda araştırma ve öğretim amacıyla kullanılabiliyor. Sadece bilim insanlarının değil, özel şirketlerin de verilerini anlamlandırmak ve müşterilerinin taleplerini karşılamak amacıyla R programını tercih ettikleri görülmekte. Twitter, Facebook, Amazon, Google gibi dünya çapındaki birçok şirketin kullandığı R programına iş dünyasında duyulan talep de giderek artmakta. Bu talebi karşılamak ve R konusunda uzmanlaşmanın günümüz dünyasındaki önemini bilen yeni mezun öğrencileri iş dünyasına kazandırmak adına İstanbul Gedik Üniversitesi’nde R programlama dilinde eğitimler de verilmeye başlanacak.

Free Software Foundation tarafından desteklenen ve GNU (General Public License) lisansına sahip olan R programı kullanıcılarına ücretsiz erişim hakkı vermekte. Şimdiye kadar yaklaşık 40.000 bilim adamının yazılım paketine katkıda bulunduğu 15. 677’den fazla farklı paketle oldukça geniş bir kütüphaneye sahip olan R programına ait paket sayısı her geçen gün katlanarak artmakta.

Tüm güncel paketler CRAN üyesi olan İstanbul Gedik Üniversitesi vasıtasıyla ücretsiz indirilebilecek. Linux, Windows ve MAC işletim sistemleri için kurulumu mevcut olanR programının en güncel versiyonuna ve paketlerine  https://cran.gedik.edu.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.