26 Şub 2015

Yrd. Doç. Dr. Aylin Ünver Noi’nin Yazısı 17 Aralık 2014 Tarihinde Çıkmıştır

Yrd. Doç. Dr. Aylin Ünver Noi’nin blog’unda, DAİŞ veya İŞİD olarak bilinen terör örgütünün yabancı ülkelerden özellikle gençleri cezbederek kendisine geniş çaplı katılımlar sağlamasının Akdeniz Havzası (Mare Nostrum) için yarattığı değişimleri ve tehlikeleri açıklayan bir yazısı 17 Aralık 2014 tarihinde çıkmıştır.

ABD’de John Hopkins Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler (SAIS) bölümünde çalışmalar yapmakta olan Yrd. Doç. Dr. Aylin Ünver Noi ile Radikal Gazetesi yazarı Bahadır Özgür bir mülakat yapmış, ve kendisinden Ortadoğu ile ilgili görüşlerini almıştır. Türkiye’nin Ortadoğu’da İslam dinine liderlik yapamayacağını açıklayan Dr. Noi, Salafilerin Sufilerle, Sunnilerin Şiilerle çatıştığını ve bu nedenle Türkiye’nin sadece belli mezheplere daha yakın politikalar izleyebileceğini söylemiştir.

ABD’deki düşünce kuruluşu Brookings Institute tarafından basılan “Yeni Paradigma: Değişen Akdeniz Üzerine Perspektifler” adlı kitaba, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da İnsan Güvenliği için bir Alternatif” başlıklı makalesi ile katkıda bulunan Dr. Noi, 20 Mayıs 2014 de bu konuda İngiltere Parlamentosu Lordlar Kamarası’nda bir sunum yapmış, makalesinde yer alan ve çok ilgiyle karşılanan önerisini izah etmiştir. Bu öneri, Avrupa Konseyi’ne benzer insan hakları ve demokrasi odaklı bir bölgesel kurumun Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayacak şekilde, Türkiye ve Tunus’un önderliğinde kurulmasıdır.

Türkiye’nin, Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden olduğu için deneyime sahip bir ülke olduğunu belirten Dr. Noi, Tunus’u da insanca yaşama talepleriyle Arap Baharı’nın ortaya çıkmasına neden olan ülke olarak ve demokrasiye geçiş sürecini daha az sancılı geçirmiş bir ülke olarak bu girişime uygun görmektedir.