9 Kas 2015

Yrd. Doç. Dr. Deniz Ilgaz UDEF Sempozyumu’nda

2011 yılında kurulmuş olan UDEF (Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu) nun Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Ankara Sosyal Bilimler Enstitüsü Üniversitesi ile işbirliği içinde Türkiye’de ilk kez düzenledikleri Sempozyumu, Gedik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Deniz ILGAZ izledi.  6-8 Kasım 2015 tarihinde 50 ülkeden 160 katılımcının çabalarıyla Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin Şüra, Sempozyum ve Çalıştay aşamalarında bir hafta boyunca öğrenci hareketliliği her yönüyle değerlendirildi.

İlmi bulmak, yaymak ve ülkelerine taşımak için yollara düşmüş öğrencileri kalben ve zihnen bir arada tutma çabasını amaç edinmiş bir kuruluş olan UDEF’in beklentisi, 2020-25 yıllarına gelindiğinde öğrenci hareketliliğinin 8 milyon kişiye ulaşacağı yönünde.  Türkiye’nin 2023 yabancı öğrenci vizyonu ise 250 bin kişi. Bu hedef yalnızca ekonomik açıdan değil, insanlığın barışa, küresel çaplı düşünce ve akıl birliğini oluşturmaya yönelik bir katkısı olarak değerlendirilmekte.  Yaptıkları konuşmalarda iki Türk üniversitesinin rektörleri Prof. Dr. Mehmet Barca ve Prof. Dr. Metin Doğan, öğrenci değişimi konusunun ayrıca Türkiye’nin dış politikasının bir bileşeni olarak geliştiğini de vurguladılar.

Almanya’dan davetli konuk Prof. Dr. Ulrich Teichler ise konuşmasında yabancı öğrenci olmanın 3 aylık kısa dönemler için yararlı olabileceğinin, ancak birkaç yıl gibi uzun dönemde öğrenciye kayda değer bir katkısının olamayacağının artık  bilimsel olarak kanıtlanmış olduğunu ifade etti.  Yabancı öğrenci artışının bugün olumlu bir hedefmiş gibi sunulmasının yersiz olduğunu belirten Prof. Teichler, ERASMUS Programını övse de uzun dönemli yabancı öğrencilik için söyledikleriyle salondakileri oldukça şaşırttı.