21 Şub 2023

DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGÜL BALLI 17. ULUSAL SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ’NE KATILIM SAĞLADI

Türk Sosyal Bilimler Derneği tarafından 01-03 Şubat 2023 tarihleri arasında Ankara’da ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde düzenlenen 17. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi’ne Bankacılık ve Sigortacılık Programı öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ergül BALLI, Marmara Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Murat KORALTÜRK ile ortak imzalı olarak hazırladığı “Erken Cumhuriyet Döneminde Milli İktisat Bağlamında Yerliliği Tartışılan Bir Ürün: Çikolata” başlıklı bildiri ile katıldı.

1967 yılında kurulan Türk Sosyal Bilimler Derneği tarafından ilki 1980 yılında gerçekleştirilen ve ülkemizin en önemli sosyal bilimler buluşması olma niteliğini sürdüren kongrenin 17’ncisinde 90 oturum, 340 bildiri, 450 bilim insanı ve araştırmacı yer aldı.  Kongrenin 2022 yılında vefat eden Prof. Dr. Erdal Yavuz anısına düzenlenen ve “Türkiye İktisat Tarihi” adını taşıyan 69. oturumunda konuşan Dr. Öğr. Üyesi Ergül BALLI, sunduğu tebliğde 20. yüzyılın ilk on yıllarına kadar neredeyse tamamen yabancı sermayeli şirketlerin paylaştığı bir pazar iken 1930’larda milli bir sanayi haline gelen çikolatanın iktisadi tarihini milli iktisat politikası ve devletçilik perspektifinden ortaya koymuştur. Türkiye ekonomisi açısından ithal hammadde bağımlısı olan bir sanayi kolu olarak çikolata sanayinin ne derece yerli olabileceğine dair tartışmalarla Türkiye sanayi tarihine dair bir örnek olay olarak değerlendirilebilecek olan tebliğde Cumhuriyet Arşivi kaynakları, TBMM Zabıt Cerideleri, resmi raporlar ve dönemin basınına yansıyan haberlerden elde edilen tarihi veriler esas alınmıştır.

Bildiri kitapçığına ulaşmak için tıklayınız.