17 Oca 2021

ATATÜRK ve DEVRİMLER KONFERANSI -DR. ORHAN ÇEKİÇ

Üniversitemizin Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Hukuk Fakültemizin değerli öğretim üyelerinden Dr. Orhan Çekiç’in “TÜRKİYE-ALMANYA-AMERİKA ATA DÜŞÜNCE GRUBU”na zoom üzerinden verdiği “ATATÜRK ve DEVRİMLER” başlıklı konferans büyük ilgi gördü. Çoğunluğu yurtdışında yaşayan akademisyen, bürokrat ve iş insanlarından oluşan grubun üyelerinden bazıları konferans sonrası duygularını şu sözlerle aktardılar:

-Orhan Çekiç bize Cumhuriyet tarihimizin gün ışığına çıkmamış bilgilerini aktardı, tam bir araştırmacı bilim adamı kimliğine sahip. Nefesimizi tutarak dinledik. (Güneş Öntuna Yetiş)

-Sayın Orhan Çekiç’in bizleri çok etkileyen konuşması harikaydı. Akıcı konuşması, olayları yorumlaması biz Atatürkçüler için bulunmaz bilgi kaynağı  idi. Çok teşekkürler.(Turhan Tarhan)

-Bugüne kadar birçok platformda kendimce Atatürk, Cumhuriyet ve İnkılapları konusunda konferanslar verdim. Daha doğrusu ben öyle zannediyordum, ta ki dün Sayın Orhan Çekiç beyefendiyi izleyene kadar… Adeta soluğum kesildi. Bildiklerimin, hepsi doğruydu lâkin o kadar eksikmiş ki… Tarihi gerçekleri ve Ulu Önder Atatürk’ün zekası ve aklının büyüklüğünü kafalarımıza adeta nakşetti. (Mehmet Tuncay Gürtuna)

-Fekalade bir toplantı daha oldu… Atatürk ve Milli mücadele ile ilgili pek çok kitap okumuş olmama rağmen Sn.Prof.Orhan Çekiç’in belgelere müstenit açıklamaları beni çok tatmin etti, milli mücadelenin bazı kritik olayları hakkında oluşan sorulara açıklık getirdi. (Yalçın Eke)

-Babam Kurtuluş Savaşı Malul gazisi İstiklal Madalyalı Önyüzbaşı rütbeli bir subay olup, Kurtuluş Savaşı ile ilgili Cumhuriyetin ilan ile ilgili birebir beni çok aydınlatmıştı. Ancak Sn.Dr.Orhan Çekiç’i dinledikten sonra, gerçekten Cumhuriyetin kuruluşu ile ilgili Atamızın çektiği savaş sonrası sıkıntıların bu kadar çok olduğunu yeni öğrendim. Bu kadar sıkıntı çeken bir dünya liderini çok erken bir yaşta(57) kaybetmemizi de anlamış oldum. Işıklarda uyusun. Sayın Dr. Orhan Çekiç’e çok teşekkür ediyorum. (Yücel Yıldırmaz)

-Bir çok konferansını dinlediğim Orhan  Çekiç  hocamı bu defada hayranlık duyarak izledim. İçindeki  Atatürk  sevgisini bu kadar güzel  yansıtan çok az insan var Türkiye de. (İyigün Özütürk)

-“Atatürk ve Devrimler” konferansı muhteşemdi. Değerli Orhan Çekiç hocamı her dinlediğimde yeni bir şey öğreniyorum. Diğer katılımcıların belirttiği gibi konferansı 2.5 saat nefesimizi tutarak izlerken o sahneleri de yaşar gibi olduk. (Jale Özer)

-Bu hafta nefes almadan dinlediğim Atatürk konulu sunum için hem kıymetli Profesörümüze, hem de bıkmadan usanmadan bu organizasyonları gerçekleştiren Polat Öser’e teşekkür ediyorum (Mehmet Sinirlioğlu)

-Hocamızın sunumu gerek içerik gerekse de üslup olarak olağanüstü idi.

Atatürk’ün verdiği milli mücadelenin 1918’den 1923’e kadarki döneminde karşılaştığı direniş ve zorluklar genellikle pek bilinmez ve konuşulmaz, işler kolaycacık hallolmuş gibi anlatılır. Oysa, Osmanlı’nın perişanlığının ve çaresizliğinin en uç noktaya ulaştığı bu dönemde Atatürk sadece düşmanla değil içeride de farklı fikirde olan veya kişisel çıkar peşinde koşan çevrelerle de uğraşmak zorunda kalmış ve üstün vasıflarıyla hepsini yenerek yeni “Türkiye Cumhuriyetini” kurmayı başarmıştır.

Hocamızın işin bu tarafını ayrıntılı bir biçimde ortaya koyması çok yararlı oldu ve Atatürk’e duyduğumuz hayranlık ve minnet duygularımızı bir kez daha pekiştirdi.

Kendilerine de teşekkür ediyor, ilk fırsatta bizi sohbetinden yeniden yararlandırmasını ümit ve rica ediyorum. (Tezcan Yaramancı)

Orhan Çekiç’in konuşması muazzamdı. Çok iyi bir konuşmaydı ve hakikaten çok detaylara indi. Yabancılar tarafından yazılan Atatürk kitapları da, Orhan Hocanın söylediklerini de aşağı yukarı söylüyorlar. Yani bizim mektepte okuduğumuz ATATÜRK tarihi tamamen objektif değil, ama bu da normal.

Tarih hocamız, lisede hep söylerdi, hiç unutmadım: “Efendiler, sunu unutmayın matbaa Osmanlı imparatorluğuna Avrupa’dan 300 sene sonra gelmiştir.”  Tabi ki bu olayın Orta Şarkta eğitimi, okuma ve yazmayı geri bıraktığı şüphesizdir.

Atatürk’ün de ilk meclislerde çok karşılık bulduğu malum, bilhassa o zaman dinin tesiri çok büyüktü ve birçok milletvekilleri çok mutaassıptılar. Hele sultanlığın ve halifeliğin kaldırılması hiç de kolay olmadı. Atatürk’ün yalnız askerlik hususunda degil de, siyaset bakımından çok muazzam akıllı  olduğu bilhassa yabancı kitaplarda çok iyi anlatılıyor. (Prof. Taylan Altan, Director)

The Ohio State University)