3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü Etkinlikleri
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Aktifim Toplumun İçindeyim; Engelli çocuk ve gençler için fiziksel aktivite merkezi’’ projesi kapsamında Gedik Üniversitesi, Pendik Belediyesi ve Pendik Kaymakamlığı’nın ortaklaşa düzenlediği “Elele tutuşalım, halkaya katılalım” etkinliği“ bu yılda çok renkli ve yoğun geçti.
18 ay boyunca devam edecek projemizin 15 aylık sürecini tamamlamış bulunuyoruz. Bu dönem içinde 2. Sini gerçekleştirdiğimiz 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü etkinliğimizi “El ele Tutuşalım Halkaya Katılalım” sloganıyla tam bir kaynaştırma ortamında tamamladık.
Etkinliğimizin ilk 3 gününde Pendik ilçesinde bulunan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden özel gereksinimli çocuklarımızı yine ilçemizde bulunan ortaokullardaki normal gelişim gösteren akran öğrencilerle bir araya getirdik. Tüm çocuklarımız, Üniversitemizin gönüllü öğrencilerinin rehberliğinde birbirinden farklı fiziksel aktivite istasyonlarından oluşan etkinlik parkurunda doyasıya eğlendiler ve spor yaptılar. “El ele tutuşalım dansı”yla da güzel bir final yapan çocuklar katılım belgelerini de alarak unutamayacakları bir günü noktaladılar.
Proje ekibinin büyük bir kısmı Spor Bilimleri Fakültesinde görev yapan araştırma görevlileri ve öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Bunun yanı sıra gönüllü öğrencileri ile de projeye daima destek veren Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Özer’e özel bir öğrenci tarafından çiçek takdim edildi.
Gedik Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Berrak Kurtuluş, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kamil Özer, Pendik Belediye Başkan yardımcısı Cevat Yaman, Başkan Danışmanı Nurettin Beşinci ve Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş tüm etkinlikleri yakından takip ettiler.
“SANATÇI VE BABA GÖZÜNDEN OTİZM” Konulu Panel
Bir hafta boyunca devam eden etkinliklerimizin 4. Gününde, Üniversitemizin rektör yardımcısı ve proje koordinatörümüz Prof. Dr. Dilara ÖZER’in moderatörlüğünde, “Sanatçı ve Baba gözünden Otizm” konulu panelimizle üç değerli panelist konuğumuzu ağırladık.
Panelistlerimiz;
Rabia Aytek: 17 yaşında bir otizmli olan Rabia, ailesinin ve idealist eğitimcilerin destekleriyle engelleri yıktı ve Türkiye’de bir ilki başardı. Rabia, müzikteki yeteneği sayesinde İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda eğitim gören ilk otizmli oldu. Piyano, keman, gitar gibi enstrümanların yanında 19 enstrüman çalabiliyor. Rabia’nın başarısının ardındaki en büyük destekçisi ise annesi Canan Aytek’ tir.
Reha Özcan: Lisans eğitimini, 1987 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde tamamladı. Profesyonel tiyatro hayatına, 1987 de Trabzon Devlet Tiyatrosu’nda başladı. 1990-91 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatrosu’na atandı. 1992-93 sezonunda ise İstanbul Antalya’ya yerleşti ve meslek hayatına Antalya Devlet Tiyatrosu’nda devam etti. Akdeniz Üniversitesi’nin Tiyatro kulübünü yönetmen olarak çalıştırdı. Ayrıca, Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu’nda yönetmenlik yaptı. 20102011 sezonunda, Bedensiz Kadın oyunu ile tekrar İstanbul Devlet Tiyatrosu’na tayin oldu. Tiyatro aktörlüğünün yanı sıra, Sinema ve Televizyon çalışmaları da yapmıştır. Rol aldığı Bahtı Kara filmi ile birçok ödüle aday gösterilmiş ve uluslar arası ipek yolu film festivalinde en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görülmüştür. Aynı zamanda oyuncu Serhat Özcan’ın kardeşidir. Şimdilerde “KARADAYI” isimli tv dizisinde bir emniyet müdürü karakterini canlandıran Sanatçımız geçtiğimiz dönemde “Rainman” isimli tiyatro oyunu ile otizmli bir karakteri canlandırarak onlarca başarılı çalışmasının arasına birini daha eklemiştir.
Murat Kaynatır: Ataşehir Otizm Eğitim, Sanat, Spor ve Rehabilitasyon Derneği Başkanlığını yürütmektedir. Derneğin otizme yönelik farkındalık geliştirmek amacıyla başlattığı “Baba Beni Anlat” projesi Gedik Üniversitesi’nde başlatıldı. Bu proje ile öğrencilerimiz otizmli bir çocuğu ilk kez bir babanın bakış açısı ile tanıdılar. 4 Aralık Perşembe günü gerçekleştirdiğimiz panele konuşmacı olarak davet ettiğimiz ve Otizmli bir çocuğa sahip olan Murat Kaynatır, Bir babanınotizm elçisi olarak bulunduğu girişimlere dikkat çekti ve şu anda 10 yaşında olan Baran’ ın paten, yüzme ve bisiklet gibi sporlarda gösterdiği üstün başarı, panele katılan tüm dinleyiciler tarafından yoğun ilgi ile karşılandı.
FENERBAHÇE VOLEYBOL TAKIMI ZİYARETİ
3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü etkinlikleri çerçevesinde Aktif Yaşam Merkezi’ndeki (AYM) özel gereksinimli sporcularımızı, Fenerbahçe bayan voleybol takımındaki sporcularla buluşturduk. Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri’nde yapılan idmana katılan AYM sporcuları, filenin sultanlarıyla tanışırken bol bol fotoğraf çektirdi. Keyifli anların yaşandığı ziyarette, çocuklarımız Fenerbahçe voleybol oyuncuları için hazırladıkları hediyeleri verirken Sarı Melekler’de özel ziyaretçilerine Fenerbahçe tişörtleri armağan etti. Fenerbahçe Voleybol Şubesi İdari Menajeri Abdullah Paşaoğlu ise duygu dolu anlar yaşandığını söyledi.
SONUÇ
Toplumda farkındalık oluşturmak ve özel gereksinimli çocukların toplumun içinde var olmalarına olanak sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimiz bu yıl da yüzlerce gülen göze ve yüreklere dokunan yüzlerce sevgi dolu ellerin buluşmasına olanak sağladı. “El ele tutuşalım, halkaya katılalım” sloganıyla yürüttüğümüz etkinliğimiz yaklaşık 300 çocuğun ellerini birleştirdi ve tüm bu etkinlikler boyunca çocuklarımız eğlenirken onların bu heyecanlarını gören aileleri de mutluluklarını dile getirdiler.