6 Ara 2017

3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü Etkinlikleri

Farklıyız ama eşitiz birlikte daha güçlüyüz

Engelli bireylerin yaşamda karşılaştıkları en önemli engellerden biri olumsuz ön yargılar ve ayrımcılıktır. Okul çağı çocukları genellikle zarar görecekleri endişesi ile engelli akranlarından korkmakta, bu korku nedeniyle onlardan uzak durmakta ve birlikte oyun oynamaktan kaçınmaktadırlar. Bu mesafe engelli akranlarının konuşamadıkları, koşamadıkları, spor yapamadıkları, öğrenemedikleri, oynayamadıkları gibi çeşitli önyargılara yol açmakta ve onların yeteneklerini gerçekçi bir şekilde algılamalarını engellemektedir.  Okul çağı çocuklarının engelli akranlarına yönelik bu önyargılarını ortadan kaldırmak ve engellilikle ilgili gerçekçi bir bakış açısı geliştirmelerini sağlamak amacıyla  5 Aralık 2017 tarihinde “Bütünleşik Fiziksel Aktivite Merkezi” nde  engelli akranları ile birlikte katıldıkları  “Elele Tutuşalım” sloganı ile anılan  fiziksel aktivite programı uygulandı.    Spor Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen etkinliklere  60 özel gereksinimli çocuk, 80 akran ve 60  üniversite öğrencisi katılım gösterdi.   Etkinliğin açılış konuşmaları sırasıyla  Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, Pendik Belediye Başkan Yardımcısı Cevat Yaman ve Pendik Kaymakamı İlhan Ünsal tarafından yapıldı.   Etkinlikler  geçit töreni ardından saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başladı.  Protokol dahil olmak üzere tüm davetliler, özel sporcular, akranlar ve gönüllüler  Sherborne Gelişimsel Hareket eşliğinde  beden parçalarının teması yolu ile birbirleri ile tanıştılar,  elele tutuşarak etkinlik sloganını hayata geçirdiler, balon oldular, balonu şişirdiler ve söndürdüler.  Birbirlerine aşina olan topluluk daha basketbol ve voleybol oyunlarına geçerek arkadaşlıklarını spor ortamına taşıdı.   Engelli bireylere yönelik ön yargıların ortadan kalkmasına, çocuklar arasında sevgi, kabul ve hoşgörü gibi değerlerin yayılmasına öncülük etmesi  ve  topluma örnek olması amaçlanan bu etkinlik hafta boyunca devam ediyor ve  440 okul çağı çocuk, 365 özel gereksinimli sporcu ve  320 üniversite öğrencisi  olmak üzere  toplam 1125 kişinin katılımı bekleniyor.