6 Eki 2024

6 EKİM SEREBRAL PALSİ FARKINDALIK GÜNÜ: SEREBRAL PALSİ İLE YAŞAM

“6 EKİM SEREBRAL PALSİ FARKINDALIK GÜNÜ:
SEREBRAL PALSİ İLE YAŞAM”

Serebral Palsi Nedir?

Serebral Palsi, beyin gelişiminin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesi sonucu algı, duruş ve hareket bozukluklarına neden olan nörogelişimsel bir bozukluktur.

“Serebral palsi tek bir hastalık değil, çocuklar ve aileleri üzerinde farklı etkileri olan bir grup hastalıktır.”

Serebral palsi (beyin felci), kas-iskelet sistemini etkileyen ve dünyada en sık karşılaşılan ancak hakkında en az bilgi sahibi olunan engellilik durumlarından biridir. Dünya çapında 17 milyon insan serebral palsi ile yaşamaktadır ve Türkiye’de her yıl 6 binden fazla bebeğe serebral palsi teşhisi konulmaktadır.

Serebral Palsi (SP) Tipleri:

  • Spastik Tip SP: Kas sertliği ile karakterize olan ve en sık rastlanan (%70-80) SP’dir.
  • Diskinetik Tip SP: İstemsiz ve kontrolsüz hareketlerin görüldüğü SP türüdür.
  • Ataksik Tip SP: Beyincik zedelenmesine bağlı olarak gelişen, denge ve koordinasyon bozukluklarının karakterize olduğu SP türüdür.
  • Karışık: Spastik, diskinetik ve ataksik tiplerin bir arada görülebildiği SP türüdür.

Serebral Palsinin Nedenleri

Serebral Palsi, çeşitli nedenlere bağlı olarak doğum öncesi doğum sırası ve doğum sonrası nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir.

  • Doğum Öncesi: Anne karnında geçirilen enfeksiyonlar, düşük doğum ağırlığı, erken doğum vs.
  • Doğum Sırası: Oksijen yetersizliği, doğum komplikasyonları vs.
  • Doğum Sonrası: Beyin enfeksiyonları, kafa travmaları vs.

Belirti ve Bulgular

Serebral palsili her çocuk, farklı belirtiler gösterebilir. Genel belirtiler arasında; kas güçsüzlüğü, kas sertliği, yavaş hareket etme, titreme ve denge sorunları sıkça görülür. Belirtiler, hafif düzeyden ağır düzeye kadar değişebilir. Hafif serebral palside, çocuklarda genellikle bir kol veya bacakta hafif bir problem fark edilir ve teşhis koymak zor olabilir. Ancak, ağır serebral palsi durumunda çocuklar günlük aktivitelerde ciddi zorluklar yaşar.

Serebral Palsi ile Yaşamak

Serebral palsili bireyler, günlük yaşamda hareket, denge ve konuşma gibi alanlarda zorluklar yaşayabilir. Ancak erken müdahale ve gelişimsel destek planlaması, fizyoterapi, konuşma terapisi ve özel eğitim programlarıyla bu zorluklar aşılabilir. Teknolojik destekler ve ortopedik cihazlar bireylerin bağımsızlıklarını artırır. Aile ve toplum desteği, serebral palsili bireylerin sosyal yaşama katılmalarında önemli bir rol oynar. Uygun fırsatlar sağlandığında, serebral palsili bireyler eğitim, iş ve sosyal yaşamda başarılı olabilirler.

Unutulmamalıdır;
Serebral Palsi ilerleyici değildir. Travmaya uğramış beyne erken müdahale edilmesi ve hayat boyu rehabilitasyon uygulamasıyla önemli gelişmeler sağlanabilmektedir.

Farkındalık Yaratmanın Önemi

Serebral palsi hakkında bilgi sahibi olmak, toplumsal bilinç ve anlayışın artmasına katkı sağlar. Farkındalık yaratmanın önemi şunlardır:

  • Toplumsal Bilinç: Serebral palsili bireylere karşı daha anlayışlı ve destekleyici bir yaklaşım geliştirilmesine yardımcı olur.
  • Sosyal Entegrasyon: Farkındalık çalışmaları, serebral palsili bireylerin sosyal yaşama aktif katılımını teşvik eder.
  • Destek Sağlamak: Bağış kampanyaları ve gönüllü çalışmalar, bu bireyler için gerekli kaynakların toplanmasına katkıda bulunur.

Farkındalık yaratmak, serebral palsi ile yaşayan bireylerin yaşam kalitesini artırmak için elzemdir.

“Siz de Farkındalık Yaratın!”
“Serebral Palsi ile Yaşayan Bireylerin Destekçisi Olun!

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın vizyonu, Cerebral Palsy’li bireylere doğumlarından itibaren yaşlılık döneminin sonuna kadar hizmet veren, kendini bilimsel olarak sürekli geliştiren ve finansal olarak sürdürülebilir bir yapıya sahip olan uluslararası düzeyde referans bir kurumdur.

Cerebral Palsy Alliance

Cerebral Palsy Alliance (eski adıyla The Spastic Centre), serebral palsi ve diğer nörolojik ve fiziksel engellerle yaşayan bebeklere, çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yardım eden bir kuruluştur. Terapi ekipleri, bireyler ve ailelerle birlikte çalışarak toplumdaki katılımlarını en üst düzeye çıkarır. Cerebral Palsy Alliance, engellilik sektöründeki çalışanlar için profesyonel gelişim ve eğitim sağlar.

Ayrıntılı bilgi için web sayfaları ziyaret edilebilir:
https://cerebralpalsy.org.au/
https://www.tscv.org.tr/Default

Hepimiz biriz, aynıyız, buradayız!

Yazarlar:
Arş. Gör. Rabia Cemre ARSLAN
Arş. Gör. Fatma TOKSÖZ


Aday Bilgi
💬 Bilgi almak istiyorum.
Gedik Üniversitesi
Merhabalar 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?