2 Mar 2017

Aktif Yaşam Merkezinden Bütünleşik Fiziksel Aktivite Merkezine

Özel gereksinimli çocukların toplumsal yaşama tam olarak katılımlarını sağlamak için akranlar, okullardaki beden eğitimi öğretmenleri ve aileleri de kapsayan bir model geliştirmeyi hedefleyen proje “Bütünleşik Fiziksel Aktivite Merkezi” açılışı 1 Mart tarihinde Pendik Green Park Otel’de gerçekleştirildi.

İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, T.C İstanbul Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinatörü Murat Uğur, Pendik Belediye Başkan Yardımcısı Cevat Yaman, Aile ve Sosya Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcısı Yunus Efendioğlu ve Pendik Kaymakamı Yılmaz Şimşek’in açılış konuşmaları ile başlayan etkinlik, İstanbul Gedik Üniversitesi, Dekan Yardımcısı ve Projenin başındaki isim Prof. Dr. Dilara Özer’in proje sunumu ile devam etti. Prof. Dr. Dilara Özer, 2013 yılında Aktifim Toplum’un İçindeyim projesiyle başlayan sürecin, sadece aile ve çocuk ekseninden çıkıp, akranlar ve öğretmenleri de kapsayacak şekilde Bütünleşik Fiziksel Aktivite Projesine dönüş sürecini anlattı.

Etkinlik Özel gereksinimli çocukların akranları ile birlikte gerçekleştirdikleri dans gösterileri ile sona erdi.

“Aktif Yasam Merkezi”nde ebeveynlerin hem çocuklarının davranış problemleri hem de kendi psikolojik sorunları için danışmanlık ihtiyacı ve sıklıkla dile getirdikleri okullarda, mahallede ve diğer sosyal ortamlarda karşılaştıkları olumsuz tutumlar Gedik Üniversitesinin yeni bir proje başvurusu yapmasını gerekli kıldı. Bu proje ile 200 özel gereksinimli çocuk yakın çevredeki anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim gören akranları ile birlikte fiziksel aktivite programlarına katılarak hem sosyal hem de spor becerilerini geliştirecekler, akranlar da spor becerilerinin yanı sıra farklılıklara saygı ve kabul başta olmak üzere çeşitli kazanımlar elde edeceklerdir.

Proje kapsamında fiziksel aktivite programlarının yanı sıra yakın çevredeki okullarda öğrencilere yönelik farkındalık aktiviteleri,  beden eğitimi öğretmenlerine ve ebeveynlere yönelik eğitim seminerleri başta olmak üzere fotoğraf sergisi, çalıştay, Pendik Vala Gedik Özel Spor Oyunları gibi çeşitli toplumsal etkinlikler düzenlenecek. Bir eğitim koordinatörü, 3 beden eğitimi öğretmeni, bir çocuk gelişimci, bir özel eğitim öğretmeni ve bir klinik psikolog görev yaptığı proje Pendik Belediyesi, Pendik Kaymakamlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği’  işbirliği ile yürütülmektedir. Projeye Spor Toto Teşkilat Başkanlığı destek vermektedir.

Özel gereksinimli çocukların toplumsal yaşama tam olarak katılımlarını sağlamak için akranlar, okullardaki beden eğitimi öğretmenleri ve aileleri de kapsayan bir model geliştirmeyi hedefleyen projenin nihai amacı ülkenin özel eğitim politikasını etkileyerek kaliteli ve kapsayıcı spor eğitimini tüm özel gereksinimli çocuklar için ulaşılabilir kılmaktır.

01.03.2017