“CUMHURİYET’İN 100. YILINDA HER ALANDA GÜÇLÜ KADIN ÇALIŞTAYI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ
“Cumhuriyet’in 100. Yılında Her Alanda Güçlü Kadın Çalıştayı” 24-25 Ekim 2023 tarihlerinde Gedik Meslek Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleştirildi. Alanında önde gelen uzman ve akademisyenler tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin yüz yıllık tarihi ve kazanımları, kadın ve cinsiyet eşitliği temelinde; kültürel, toplumsal, politik, ekonomik ve sanatsal bakımdan ele alındı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu ile “çağdaşlaşma” yolunda yapılan reformların topluma yansımaları, farklı yönlerden değerlendirilen bildiriler eşliğinde katılımcılar ile paylaşıldı. Bu çerçevede İstanbul Gedik Üniversitesi 12. yılında, toplumsal hayattan ekonomiye, sanayiden sanata üzerine düşen görevin bilinciyle Cumhuriyet’e olan bağlılığını, toplumsal hayatın dinamiği olan “kadın” temelinde bir çalıştay düzenleyerek başarıyla göstermiştir.
İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kesik ve İstanbul Gedik Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Hülya Gedik’in açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştay, YÖK Üyesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münire Kevser Baş’ın açış konuşması ile devam etti. YÖK ‘Akademide Kadın Birimi’ Kurucusu Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu’nun “100. Yılında Türkiye’de Yükseköğretimde Kadın” konulu açılış sunumu da ilgiyle izlendi.
İki gün olarak düzenlenen çalıştayın birinci gününün ilk oturumu olan “Cumhuriyet ve Kadın (1923-2023)” başlığında, Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Şişman’ın moderatörlüğünde; Prof. Dr. Lerzan Özkale, Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ve Öğr. Gör. Özgür Billur’un sunumları yer aldı. İkinci oturum Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Şişman’ın moderatörlüğünde “Ekonomide ve Sanayide Kadın” başlığında, Hülya Gedik, Neşecan Çekici, Sema Güral Sürmeli ve Fatma Aydoğdu’nun birbirinden değerli sunumları ile devam etti. Öğle yemeği sonrası başlayan üçüncü oturum ise; Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özcan’ın moderatörlüğünde “Siyasi Temsilde Kadın” başlığı ile, KA.DER Başkanı Nuray Karaoğlu, İBB Sosyal Hizmetler Başkanı Enif Yavuz Dipşar ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özcan’ın sunumlarıyla gerçekleştirildi. “Teknolojide Kadın” konulu dördüncü oturum, Prof. Dr. Feriha Erfan Kuyumcu’nun sunum ve moderatörlüğünde yürütüldü. Oturuma Dr. Çağla Gül Şenkardeş ve Gökçe Demir deneyimlerini aktardıkları ilgi çeken konuşmalar ile katıldılar.
Çalıştayın ikinci günü altı oturum gerçekleştirildi. Hande Demirel’in sunum ve moderasyonu ile başlayan “Medyada Kadın Olmak” başlığı Zeynep Erataman ve Serap Belet’in ilgi çekici söyleşisi ile sona erdi. “Sosyal Sorumluluk Alanında Kadın” oturumu sivil toplumda aktif çalışan başarılı rol modellerin buluşma yeri oldu. Prof. Dr. Umut Bulut ve Dr. Serra Menekay, Ayşe Kaşıkırık’ın moderatörlüğünde sunumlarını ilettiler. “Dış Politikada Kadın” oturumu Öğr. Gör. Sibel Karabel’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Prof. Dr. Özgür Ünal Eriş, Dr. Öğr. Üyesi Nerma Zaimoviç ve Öğr. Gör. Sibel Karabel’in maskülen dış siyaset anlayışını eleştiren sunumları ile ilgi çektiler. “Edebiyat ve Sanatta Kadın” oturumunun moderatörlüğünü Öğr. Gör. Özgür Billur yaptı. Yazar Nurten Yalçın Erüs, Gülper Refiğ ve Caz Sanatçısı Dilek Sert Erdoğan konuşmaları ve müzik performansları ile renkli ve keyifli anlar yaşattılar. Öğr. Gör. Sibel Karabel’in moderatörlüğünü yaptığı “Akademide Kadın” oturumuna alanında öncü bilim insanlarından Prof. Dr. S. Semahat Demir, Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel ve Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz katıldılar. İkinci günün son ve çalıştayın onuncu oturumu olan “Spor ve Sağlıkta Kadın” başlığında Doç Dr. Ayşe Özdemir’in moderatörlüğü ile, Ebru Şinik, Güneş Viter ve Bahar Saygılı’nın sağlık ve spor alanında toplumsal cinsiyet konularını vurguladıkları konuşmaları ile çalıştay sona erdi.
Kadın Girişimciliği Merkezi (KAGİMER), Güneydoğu Asya Ülkeleri Stratejik Çalışmalar Merkezi (ASEAN) ve Atatürk İlke ve İnkılâp Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATAMER) ortaklığında gerçekleştirilen Çalıştay alanında öncü ve ilham kaynağı kadınların, öğrencilerimiz ve katılımcılarımızla buluşturulduğu ve ikili iş birliklerinin geliştirildiği başarılı bir çalışma olarak tamamlanmıştır.
Çalıştay programı ve fotoğraflar: