27 Tem 2023

DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGÜL BALLI TÜRKİYE İKTİSAT KONGRESİ 2023’E KATILDI

Türk Tarih Kurumu (TTK), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve İzmir Valiliği işbirliği ile 19-21 Temmuz 2023 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenen Türkiye İktisat Kongresi 2023’e Bankacılık ve Sigortacılık Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ergül BALLI, Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat bölümü öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Murat KORALTÜRK ile ortak imzalı olarak hazırladığı bildiri ile katıldı.

“Liberalizm-Korumacılık Tartışmaları ve Erken Cumhuriyet Döneminde Yerli-Yabancı İlaç Rekabeti” başlıklı bildiride Dr. Öğr. Üyesi Ergül BALLI, 1930’larda resmi iktisat politikası halini alan devletçiliğin ilaç sektörüne yansımasını yerli ve yabancı müstahzar ilaçlar arasında yaşanan rekabete odaklanmak suretiyle incelemiş, bu sayede iktisadi devletçiliğin doktorlar, eczacılar, ecza depoları, meslek cemiyetleri, merkezi ve yerel düzeyde politika üreticiler ve diğer ilgililer açısından nasıl yorumlandığını ortaya koydu. İlaç sanayinin iktisadi tarihini milli iktisat politikası ve devletçilik perspektifinden ortaya koyan çalışma, TBMM Zabıt Cerideleri, resmi raporlar, ilgili mevzuat ve dönemin süreli yayınlarından elde edilen veri setine dayanmaktadır. 100 yıl önce İzmir İktisat Kongresi’nin yapıldığı binanın yeniden inşa edilmesi sonucu faaliyete geçen İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye İktisat Kongresi 2023’e Türkiye’nin bir çok üniversitesinden iktisatçılar, tarihçiler ve iktisat tarihçileri katıldı. Verimli geçen kongre Ödemiş ve Tire gezileri ile sona erdi.

Bildiri kitapçığına ulaşmak için tıklayınız.