Gedik, Ülkemize Katma Değer Sağlayan Projeler Geliştiriyor
Son yıllarda ülkemize katma değer sağlayan yerli savunma sanayinin geliştirilmesi için başta Milli Savunma Bakanlığı (MSB) olmak üzere savunma sanayine destek veren firmaların büyük atılımları bulunuyor. Bu kapsamda MSB, Türk Silahlı Kuvvetlerinin milli savunmaya yönelik ihtiyaçlarının, büyük ölçüde savunma sanayine destek veren firmalar ile yurt içi kaynaklardan sağlanması için çalışıyor.
Bugüne kadar yapılan çalışmalarla, MSB ihtiyaçların büyük oranda yurtiçi kaynaklardan sağlanmaya başlandığı belirtiliyor. Bu desteği daha da artırmak için ileri teknoloji gerektiren kara, hava ve deniz araçları ile elektronik ve bilgi sistemleri, sensör ve eyleyiciler, füze sistemleri konularında yerli sanayinin oluşturulması önem kazanıyor. Bununla ilgili nitelikli insan alt yapısına olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu kapsamda, 100% yerli sanayi firmalarından biri olan Gedik Holding yarım asrı aşan Gedik Kaynak, Gedik Döküm ve Vana iştirakleri ile MİLGEM (Milli Gemi) gibi savunmaya yönelik projelerde yerli savunma sanayiine birçok farklı ürün sağlıyor. Ayrıca, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında İstanbul Gedik Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirdiği ArGe çalışmaları ve Savunma Teknolojileri Yüksek Lisans ve Doktora Programları ile nitelikli insan alt yapısının geliştirilmesine destek sağlıyor.
Uygulama olarak sanayiden aldığı gücü, teoriyle birleştiren İstanbul Gedik Üniversitesi, üniversite sanayi işbirliğinde yarattığı sinerji ile ileri teknoloji ürünleri konusunda projeler geliştiriyor. İstanbul Gedik Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği öğrencilerinden oluşan bir ekip Hovercraft aracı projesinde çalışıyor. İstanbul Gedik Üniversitesi çatısı altında Sualtı Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GESUT), Türkiye Su Altı Sporları Federasyonundan (TSSF) onaylı bir dalış merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Bu merkezde yılın belirli dönemlerinde açılan sportif dalgıçlık eğitimleri ile birlikte su altı kaynakçılığı gibi endüstriyel sualtı faaliyetleri yapabilecek gençlerin uluslararası düzeyde eğitim ve sertifikalandırılmaları yapılıyor. Aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olan “Aktifim Suyun İçindeyim” engellilerin uluslararası bir düzeyde dalgıçlık eğitimi alabilecekleri bir projenin de hazırlıklarında sona gelindiğini ve eğitimlere çok kısa süre içinde başlanması planlanıyor.
İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Robot Teknolojileri Uygulama & Araştırma Merkezi ve GeKa Robot Bölümü yerli endüstriyel işbirlikçi robotların geliştirilmesi ve Endüstri 4.0 kapsamında fabrika otomasyon sistemlerinde kullanılması yönünde ortak çalışmalar yapıyor. Ayrıca sualtı teknolojilerinde sualtı robot sistemi (ROV) geliştirilmesi çalışmalarını Sualtı Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte yürütüyor. Bununla birlikte, Aselsan ile devam eden işbirliği kapsamında yer alan projede akıllı sensör ve eyleyici sistemlerinin geliştirilmesi konusunda çalışılıyor.