28 Şub 2020

İş’te Birlikte Projesi Açılış Etkinliği Yapıldı

Çalışma hayatındaki paydaşların toplumsal cinsiyet eşitliği fikrine açık ve farkındalığı yüksek yapıya kavuşturulması için, insan kaynakları çalışanlarının ve dolayısıyla kurumların bilgilendirilmesi ve eğitim programlarına dâhil edilmesi hedefiyle PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) ile üniversitemiz ortaklığında “İş’te BirlİKte Projesi” 26 Şubat 2020 Çarşamba günü QNB Finans Bank Kristal Kule’de gerçekleştirilen açılış etkinliği ile paylaşıldı. Avrupa Birliği tarafından desteklenen Hrant Dink Vakfı Sivil Toplumu Güçlendirme Hibe Programı kapsamında, “Çalışma Hayatının Çeşitlilik Odaklı Yapılandırılması” amacıyla hayata geçirilen İş’te BirlİKte Projesi basın, kamu, STK ve
özel sektör temsilcisinden oluşan 150 kişinin katılımıyla tanıtıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Akkuş, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin,  PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz ve Hrant Dink Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Betil’in açılış konuşmalarını yaptığı toplantıda PERYÖN Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Engin ve üniversitemiz Kadın Girişimciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ayşin Şişman projeyi tanıttı. Toplantı kapsamında Headline Çeşitlilik Yönetimi Kurucusu Arzu Pınar Demirel moderatörlüğünde “Eşitliğe Koşanlar”  konulu bir de panel gerçekleştirildi. QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar, Borusan İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, GittiGidiyor Çalışan Deneyimi Direktörü Murat Yüksel, İBB-İK ve Organizasyonel Yönetim Başkan Danışmanı Yiğit Oğuz Duman panelde toplumsal cinsiyet eşitliğinde iş dünyası ve kamudan örnek uygulamaları paylaştı.

PERYÖN ( Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, açılış konuşmasında Türkiye’nin Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre cinsiyet eşitsizliğinde 149 ülke arasında 130. sırada yer aldığına dikkat çekti. Öztınaz, “Temel bir insan hakkı olan çalışma hakkından yararlanmada toplumsal cinsiyet temelinde yaşanan ayrımcılık, bireylerin işe alım sürecinden başlayarak tüm iş hayatı boyunca doğrudan veya dolaylı açık veya örtülü biçimde kendini göstermektedir. Proje ile ayrımcılık karşıtı, kapsayıcı ve cinsiyet çeşitliliğini önemseyen İK politikalarının geliştirilebilmesi ve yerleştirilebilmesi adına meselenin hem akademik olarak incelenmesi hem de uygulanabilir olması amaçlanmaktadır” dedi. Toplantıya katılan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Türkiye’de çocuk ve kadının sıkıntılı bir süreç yaşadığını belirterek, “Bu sıkıntıları hem verilerle hem sahada gören bir arkadaşınızım. Birçok şey beynimizde başlıyor. Bizlere düşen görev yılmadan usanmadan bu alanlara hizmet etmemizdir. Belediye Başkanı olduğumda ‘kaldırımlarda, caddelerde yüksek topuklarla sizleri yürüteceğiz diye söz verdim. Nişantaşı’nda onu başlatacağız” dedi. İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Akkuş 2016 yılında üniversitede kurdukları 2 merkez ile kadın girişimciliği ve
toplumsal cinsiyet çalışmalarını görünür kılmaya başladıklarını belirterek, araştırma projeleri, seminer çalışmaları hem kurum içi hem de paydaşlarımız ile yoğun çalıştığımız bir 3 yıl geride kaldı.
PERYÖN ile birlikte yürütülecek “İş’te BirlİKte Projesi” ile kurumlarda kapsayıcı, ayrımcılık karşıtı politikaların yerleşmesi ve uygulamaların üretilmesi akademik anlamda desteklediğimiz önemli bir çalışma olacaktır” dedi.

Hrant Dink Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Betil ise “Türkiye’de çalışma hayatında toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılıklarla mücadele edilmesine ve sadece kadın ve erkek cinsiyet kimliği üzerinden değil LGBTİ bireylerin de çalışma hayatında yaşadıkları ayrımcılık için kapsayıcı çözümler üretilmesine önem verilmektedir. Bu amaçla da, Türkiye’de toplumsal cinsiyet, LGBTİ+bireyler ve çalışma hayatında bu çerçevede yaşanan ayrımcılık bu proje ile araştırılacak ve işe alım süreçlerinde rol alan İK sorumlularına yönelik faaliyet etkinlikleri ve eğitim programlarının uygulanması planlanacaktır” dedi.

Bir yıl boyunca yürütülecek Proje kapsamında düzenlenecek eğitim faaliyetlerine 30 firma ve 10 kar amacı gütmeyen kurumun İK’dan sorumlu personelleri dâhil edilerek interaktif ve uygulamalı eğitim alacakları belirtildi. Bu 40 kuruluşun haricinde toplumsal cinsiyet ve LGBTİ+ bireylerle ilgili çalışmalar yürüten proje faaliyetlerinin tümüyle birlikte İş, STK, Akademi ve Kamuya ulaşılacağını aynı zamanda İstanbul, Adana, İzmir ve Bursa’da yuvarlak masa toplantıları ile iyi örnek uygulamaları belirlenecek. İşe alım ve sonrası süreci yöneten insan kaynakları yöneticilerinde cinsiyet kimliği ve toplumsal cinsiyet temelinde yaşanan ayrımcılığa dair hassasiyet geliştirerek ve farkındalık oluşturarak proje neticesinde somut bir çıktı ortaya çıkarılacak. Bu somut çıktının kurumların insan kaynakları politikalarına entegre edilmesi ve sürdürülebilirliği sağlanacak. Üniversitemizin Kadın Girişimciliği ile Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezilerinde projenin akademik ayağından sorumlu olacak. Doç Dr. Tuna Uslu, Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Şişman, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Deniz Ünan Göktan ve araştırma görevlilerinden oluşan proje ekibiyle mesele bütüncül ve kapsayıcı bir bakış açısıyla ele alınacaktır. Ayrıca çalışma hayatında cinsiyet eşitliğini önemseyen ve iyi uygulama örnekleri geliştirebilmiş bir AB ülkesinde, iki gün sürecek bir yuvarlak masa toplantısı düzenlenecektir.

 

Aday Bilgi
💬 Bilgi almak istiyorum.
Gedik Üniversitesi
Merhabalar 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?