Kıtalararası Turizm Yönetimi Kongresi’nin beşincisi “Daha İyi Bir Dünya İçin Turizm” sloganıyla İstanbul’da gerçekleştirildi
Turizm akademisinde dünyanın önde gelen kongreleri arasında yer alan ve “Daha İyi Bir Dünya İçin Turizm” sloganıyla bu yıl beşincisi düzenlenen Kıtalararası Turizm Yönetimi Kongresi (Conference on Managing Tourism Across Continents- MTCON) 01-04 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleştirildi. Windsor Hotel & Convention Center’da gerçekleşen kongrede 44 farklı ülkeden 494 akademisyenin hazırladığı bildiriler sunuldu.
Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER) öncülüğünde gerçekleştirilen kongreye, İstanbul Gedik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı (TGA), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)Turizm Şube Müdürlüğü, TÜBİTAK, Türk Hava Yolları, Güney Florida Üniversitesi, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ve Hotel Linkage’nin yanı sıra birçok firma, kurum ve kuruluş ana sponsor olarak destek sağladı. Konferansta Pamukkale Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Kıbrıs Bilim Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ortak üniversiteler olarak yerini aldı.
Türkiye’nin Yükseköğretim Kurulu kriterlerine göre uluslararası statüye sahip olan ve dünyanın en etkili akademik kongreleri arasında yer alan organizasyonun ilk gününde dünyaca ünlü akademisyenler ile Windsor Hotel & Convention Center’da eş zamanlı akademik atölye çalışmaları yapıldı. Akademik atölyelerde eğitim veren bilim insanları; Doç.Dr. Muhammet Kesgin; Literatür İncelemeleri, Karma Analiz ve Gelişmiş Görselleştirme için Yazılım, Dr. Theo Mojtaba Ammari & Dr. Roya Rahimi; ChatGPT Kullanılarak Yükseköğretim Ortamında Akademik Araştırma, Müfredat ve Ödev Tasarımının Geliştirilmesi, Doç.Dr. Rab Nawaz Lodhi; Netnografi Projesini NVivo ile Yönetmek: Turizm Araştırmaları için Yeni Bir Yaklaşım, Prof.Dr. Mostafa Rasoolimanesh; Fuzzy-set Nitel Karşılaştırmalı Analiz (fsQCA), Prof. Dr. Robin Nunkoo; Turizm Araştırmalarında Teorileştirme, Prof. Dr. Giampaolo Viglia; Turizm ve konaklama araştırmaları için deney tasarlama, Doç.Dr. Faizan Ali; Nicel Araştırmalarda Temel Metodolojik Hatalar ve Prof.Dr. Robin Nunkoo; Yapısal eşitlik modellemesi (YEM) başlıklı konular hakkında eğitim verdiler. Gerçekleştirilen akademik atölyeler kongreye katılan tüm turizm akademisyen ve araştırmacılardan büyük ilgi gördü.
Kongrenin 2. gününde TUADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Muharrem Tuna, İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Kesik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü Hüseyin Gazi Coşan, Kongre eş başkanları Free University of Bozen öğretim üyesi Prof.Dr.. Serena Volo ve Washington State University öğretim üyesi Prof.Dr.. Doğan Gürsoy açılış konuşmasını gerçekleştirdiler. Açılış konuşması sonunda Prof.Dr.. Doğan Gürsoy, Prof.Dr.. Serena Volo ve Prof.Dr.. Muharrem Tuna tarafından ev sahibi üniversite olan İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.. Ahmet Kesik’e ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü Hüseyin Gazi Coşan’a katkılarından dolayı plaket takdimi yapıldı.
Aynı gün düzenlenen Editörler Paneli’nde, International Journal of Contemporary Hospitality Management ve Journal of Hospitality and Tourism Research dergileri editörü Prof.Dr.. Fevzi Okumus, Tourism Management dergisi editörü Prof.Dr.. Cathy Hsu, Annals of Tourism Research dergisi eş editörü Prof.Dr.. Scott McCabe, Psychology and Marketing dergisi editörü Prof.Dr.. Giampaolo Viglia, Journal of Hospitality and Tourism Technology dergisi editörü Prof.Dr.. Cihan Çobanoğlu, Journal of Destination Marketing and Management dergisi eş editörü Prof.Dr.. Youcheng Wang, Consumer Behavior in Tourism and Hospitality yardımcı editörü Prof.Dr.. Aslı Taşçı ve Journal of Hospitality Marketing and Management dergisi yardımcı editörü Prof.Dr.. Robin Nunkoo turizm akademisyenleri ve öğrencileri ile bir araya gelerek uluslararası dergilerde makale yayınlama süreci ve son dönemde dergilerin güncel çalışma konuları hakkında bilgilerini aktardılar ve katılımcıların sorularını yanıtladılar. Tam anlamıyla akademik doyuma ulaşılan kongrede akademisyen ve araştırmacılar için önemli olan iletişim ağının ve akademik iş birliğinin artırılmasına katkı sağlanmış oldu.
Dünya çapında ilgi uyandıran kongrede gönderilen bildiri sayısı 288, kabul edilen bildiri sayısı 204 olarak raporlandı.
Teknoloji ve sürdürülebilirlik konularının ön plana çıktığı sunumlarda gastronomiye de büyük oranda yer verildiği görüldü. Sunulan bildiriler ve davetli konuşmacıların üzerinde durduğu konular neticesinde kongre boyunca vurgulanan başlıklar sektörün geleceğine ışık tutmuş ve bu süreçte üzerinde durulması gereken stratejik konularda önerilerin belirlenmesine yardımcı olmuştur. Turizm sektörü için önerilen politika düzeyindeki tedbirler aşağıdaki gibi özetlenmiştir:
- Çevresel Duyarlılık ve Sürdürülebilirlik Politikaları:
- Turizm işletmelerinin sürdürülebilir uygulamalar benimsemesi için dünya genelinde hükümetler tarafından teşvikler sağlanmalıdır. Örneğin, enerji verimliliği yüksek tesislere vergi indirimleri yapılması gibi.
- İklim değişikliği ile mücadelede aktif rol alınması için yerel yönetimlerin, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde çevresel koruma projeleri geliştirilmesi teşvik edilmelidir.
- Teknoloji ve İnovasyonun Teşviki:
- Yeni teknolojilerin turizm sektörüne entegrasyonu için Ar-Ge destekleri artırılmalı, teknolojik yeniliklerin turizmde kullanımı için pilot projeler başlatılmalıdır.
- Yapay zeka, metaverse ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin etik ve güvenli kullanımı için düzenlemeler yapılmalı ve bu alandaki girişimlere hukuki destek sağlanmalıdır.
- Teknoloji kullanımını artırarak turizm deneyimini geliştirmek ve seyahat sürecini daha güvenli ve sorunsuz hale getirmek için dijital platformlara ve çözümlere yatırım yapılmalıdır
- Gastronomi Turizmi ve Kültürel Mirasın Korunması:
- Yöresel mutfakların ve geleneksel yemeklerin tanıtılması ve korunması için devlet ve yerel yönetimler destekli kampanyalar düzenlenmelidir.
- Kültürel mirasın turizmle entegrasyonunu teşvik eden politikalar geliştirilmeli, unutulmaya yüz tutmuş kültürel pratiklerin yeniden canlandırılması için finansal destekler sağlanmalıdır.
- Sosyal Turizm ve Erişilebilirlik:
- Sosyal turizmin refah ve devlet politikası açısından önemi vurgulanmaktadır, bu nedenle sosyal turizm projelerine yönelik devlet teşvikleri ile kırsal ve az gelişmiş bölgelerde turizmin canlandırılması sağlanmalıdır.
- Engelli bireylerin ve düşük gelir gruplarının turizm aktivitelerine katılımının önündeki engellerin kaldırılması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
- Toplumsal Katılımı Artırma, Toplumsal Dengeyi Sağlama, Sağlık ve Refahı Artırma, Turizm Gelirlerinin Yayılmasını Sağlama gibi konularda sosyal turizmden bir araç olarak faydalanılmalıdır.
- Siber Güvenlik ve Veri Koruma:
- Dijital turizm uygulamalarının güvenliğini sağlamak için siber güvenlik önlemleri artırılmalı, turizm işletmeleri bu konuda eğitimlere teşvik edilmelidir.
- Kişisel verilerin korunması ve gizlilik yasalarının turizm sektörüne uygun şekilde uygulanması için düzenlemeler güncellenmeli ve sıkılaştırılmalıdır.
- Eğitim ve Nitelikli İşgücü:
- Turizm sektöründeki işgücünün niteliğini artırmak ve nitelikli işgücünün sektörde devamını sağlamak için uluslararası düzeyde eğitim programları ve işgücü geliştirme projeleri desteklenmelidir. Bu, hizmet kalitesini yükseltmek ve sektördeki istihdamı artırmak için önemlidir.
Dikkat çekici başlıkların yer aldığı her bir konuya ilişkin bildiri kitabının USF (University of South Florida) M3 Publishing tarafından yakın zamanda basılacağı duyuruldu. Bunun için akademik sürecin ara vermeden başlayacağına dikkat çeken kongre ekibi bir sonraki kongrenin gelecek dönemin güncel temaları ile daha etkili olacağı öngörüsünde bulundu.
Geleneksel hale gelen Turizm Akademisi Liderlik Ödülü ise bu yıl Hong Kong Politeknik Üniversitesi’nden Prof.Dr.. Cathy Hsu’ya takdim edildi. Ayrıca en iyi bildiri ödülü ve en iyi üç sunum ödülü de sahiplerini buldu.
Dünya’da turizm alanında uluslararası kongre olma kriterlerinin sağlandığı etkinlik, aynı zamanda sosyal etkinlikler bağlamında katılımcıların unutulmaz anlar yaşamasına olanak sunarken, ülke turizmine ve İstanbul’un tanıtımına da katkı sağladı. Yerebatan Sarnıcı’nda gerçekleştirilen ziyaret ve konser ile İstanbul’un en önemli tarihi yapılarının tanıtılmasında önemli rol oynadı. İstanbul Boğazında gemide gerçekleştirilen gala yemeğinde Türk mutfak kültürüne ait yemekler ikram edildi. Türk kültürünün folklorik ögeleri gösteriler eşliğinde alkışlarla izlendi. Konferansın son günü düzenlenen Tarihi Yarımada üzerindeki tur ile Topkapı Sarayı, Sultanahmet Meydanı, Ayasofya Cami ve Kapalıçarşı gibi gözde mekanlar tanıtıldı.