RAILSAFE-TR – Türkiye’de RAILSAFE Belgelendirme Sisteminin Uygulanması
RAILSAFE-TR projesi Türk demiryolu sisteminin yüksek vasıflı kaynak personeli için çok önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır.
Türkiye’de demiryolları 12 097 kms üzerine yayılmış ve sektör gelirleri 2008 yılından bu yana istikrarlı bir artış göstererek 2013 yılında yaklaşık toplam 918 560 € değerine ulaşmıştır.
EWF-Avrupa Kaynak Federasyonu liderliğindeki, TCDD –Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, TWI – Kaynak Enstitüsü, NIL – Hollandalı Kaynak Enstitüsü ve Gedik Üniversitesi’nden oluşan bir konsorsiyum, Türkiye genelinde RAILSAFE sistemini güncellemek ve uygulamak amacıyla bir çalışma gerçekleştirecektir.
Projelerin ana hedefleri şunlardır:
- RAILSAFE kılavuz standartlara uygun olarak demiryolu kaynak personeli için bir eğitim programının geliştirmesi ve uygulanması;
- Güncellenen eğitim materyallerine dayanarak Türkiye’de Pilot Kurslar düzenlenmesi;
- En kaliteli eğitim, yeterlilik derecesine sahip olma ve belgelendirmenin faydaları konusunda demiryolu sektöründeki personelin bilinçlendirilmesi.
İki yıllık süre sonunda konsorsiyum, RAILSAFE sistemine sunulduğu şekilde, tamamen güncellenmiş bir eğitim kılavuzu ve destek materyalleri oluşturarak Türk eğitimci ve kursiyerlerin ilk grubuna hazır olmayı beklemektedir.
RAILSAFE-TR, TWI- Kaynak Enstitüsü tarafından koordine edilen, çok başarılı sonuçlar elde edilen RAILSAFE2 projesine dayalı bir İnovasyon Projesinin Leonardo da Vinci transferidir.
Proje Kasım 2013’de başlamış ve Ekim 2015 yılında tamamlanacaktır.
Bu proje Avrupa Komisyonu desteği ile finanse edilmiştir.