Spor Yoluyla Gelişim Paneli Düzenlendi
İstanbul Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü tarafından düzenlenen “Spor Yoluyla Gelişim” panel ve sergisi 25 Nisan 2017 Salı günü Gedik Üniversitesi Kartal Yerleşkesi Konferans Salonu ve Sergi Alanı’nda gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Socrates Dergisi’nin proje ortağı ve Eurosport Türkiye’nin Genel Yayın Yönetmeni Bağış Erten’in üstlendiği panelde sporun, toplum ve bireyin daha iyiye gitmesi için kullanılmasına hizmet eden kurum, birey ve projeler yer aldılar. Etkinlik, İstanbul Gedik Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tuna Uslu ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Özer’in açılış konuşmalarıyla başladı.
Panele geçildiğinde Marmara Üniversitesi’nden Selçuk Açıkgöz, Spor Yoluyla gelişim hakkında akademik bir çerçeve çizdi. Spor yoluyla gelişim felsefesinin içeriğine değinen Açıkgöz, dünden bugüne nasıl politikalar izlenildiğinden bahsederek “Spor Yoluyla Gelişim” kavramını ve bu konunun son yıllarda kazandığı önem üzerinde durdu.
Panel, Türkiye’nin en büyük kadın futbolu projesi olan, 4 senede 3.000’i aşkın kadını sahaya çıkaran “Kızlar Sahada” fikrinin yaratıcısı Melis Abacıoğlu’nun sunumu ile devam etti. Projenin detaylarını, kuruluş aşamasını ve bu tür işlerle ilgilenen Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin karşılaşabilecekleri problemlerden bahseden Melis Abacıoğlu, futbol oynamak isteyen kadınlara ilham veren bir çağrıyla konuşmasını sonlandırdı.
İstanbul Gedik Üniversitesi tarafından kurulan, Pendik Belediyesi, Pendik Kaymakamlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği işbirliği ile yürütülen, özel gereksinimli öğrencilerle akran öğrencilerin buluşmasını sağlayan Bütünleşik Fiziksel Aktivite Yaşam Merkezi proje sekreteri Gizem Duyan, yaptıkları projeden ve bu projenin ne kadar sayıda özel gereksinimli çocuğa ulaştığından bahsetti. Özel gereksinimli çocuk ve gençlerin hareket becerilerini geliştirmek üzere kurulan Bütünleşik Fiziksel Aktivite Yaşam Merkezi Projesi’nin öneminden ve özel gereksinimli çocuklara kattıklarından bahseden Duyan, özel gereksinimli çocukların gösterdikleri gelişimlerden oluşturdukları video sunumları ile konuşmasını tamamladı.
Panelin üçüncü konuşmacısı olan ve 2011 yılında Osmaniye’nin Karaçay mahallesinde madde bağımlılığı oranının yüksekliğine karşı spor vesilesi ile mücadele etmek adına kurulan Karaçay Gençlik Spor Kulübü’nün kurucusu Soner Yiğit Karabay’ın, yaptığı sunum ve anlattıkları ile oldukça dikkat çekti. Yedi yıldır amatör liglerde ve çeşitli altyapı liglerinde boy göstermekte olan Karaçay Gençlik Spor Kulübü’nün gelişmelerinden bahseden Karabay, sportif çalışmaların dışında takım bünyesinde bulunan çocukların sosyalleşmesi ve entelektüel anlamda gelişmesi adına tiyatro – drama eğitimleri, enstrüman eğitimleri, fikir ve söyleşi etkinlikleri, şiir günleri ve sosyal ödevlendirmeler yaptıklarından bahsetti. Sportif çalışmaların dışında takım bünyesinde bulunan çocukların sosyalleşmesi ve entellektüel anlamda gelişmesi adına yaptıkları çalışmalardan bahseden Karabay, Karaçay Gençlik Spor Kulübü hakkında TRT Belgesel’de yayınlanan “Şampiyon Olmasak Da…” isimli belgeselden kesitler göstererek sunumunu tamamladı.
Panel, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Spor Kültürü Ve Olimpik Eğitim Komisyonu Koordinatörlüğü yapan, Banu Bulman Akar’ın sunumu ile devam etti. Proje ile şimdiye kadar 50’ye yakın farklı şehir ve 5000’den fazla devlet ve özel ilköğretim okulu ziyaret edildiğinden; öğrencilerin doğrudan etki alanında bulunan aile, öğretmen ve arkadaşlarıyla birlikte yaklaşık 4.000.000 kişiye erişim sağlandığından bahseden Akar, Olimpik Eğitim Projesi ile neler yapıldığını, Projede ilkokul öğrencilerine nasıl interaktif sunumlar yapıldığını izleyicilerle paylaştı. Çocukların maskot “Oli”yi çok sevdiğinden bahseden Banu Bulman Akar, projelerden derlenen videolar ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin yaptığı diğer projelerden bahsederek sunumunu tamamladı.
“Kadın Haklarına Farkındalık” yaratmak ve toplumsal sorunlara spor yoluyla çözüm yaratmak amacıyla kurulan Bornova Becker Spor Kulübü’nün Sosyal Projeler Koordinatörü Burcu Kebir, bugüne kadar gerçekleştirdikleri sosyal projeleri anlattı. Kulüp olarak, sosyal sorumluluk projelerini de en az sportif başarılar kadar önemsediklerinden bahseden Kebir, takımla birlikte sosyal projelerini de ülkenin farklı yerlerine yaymak istediklerinden bahsetti.
Panelin sonunda Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tuna Uslu, Türkiye Futbol Federasyonu ile Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (GSAM) katkılarıyla başlanan, İstanbul Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin eğitmen olarak görev aldığı, Pendik Belediyesi, Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Pendik Spor Kulübü ile ortaklaşa düzenlenen “Futbol Kardeşliği Projesi”ni anlattı. Projenin ülkemizde eğitim gören Suriyelilerin oyun yoluyla diğer çocuklarla kaynaşmasının, futbol aracılığı ile sosyal yaşantıya adaptasyonlarının hızlanmasının, Türkçe konuşma becerilerinin artmasının, kültürel uyumlanmalarının, ayrıca projeye katılan tüm çocukların spor kültürlerinin gelişmesinin, grubun özelliklerine uygun içerik geliştirilmesinin ve gelecek vaat eden çocukların keşfedilmesinin amaçlandığından bahsetti. 250’den fazla Türk ve Suriyeli ilkokul öğrencisi hafta içinde her gün futbol sahasında buluşuyor, etkinliklere beraber katılıyorlar, rekabet yerine takım olmaya alışıyorlar. Dönem sonunda düzenlenecek olan kapanış şenliği ile son bulacak olan bu projenin, UEFA ve FIFA’nın desteklediği “Grassroots” programının çatısı altında sürdürüldüğü belirtildi.
Panel soru-cevap kısmı ile tamamlandı. İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Berrak Kurtuluş ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Özer tarafından panelistlere plaket takdim edildi. Panelin ardından sunulan projelerin resim ve tanıtımlarının yer aldığı fotoğraf sergisine geçildi.