9 Haz 2022

Su Altı Teknolojileri Programı Akademisyen ve Öğrencilerimiz Türkiye’nin en büyük hayalet ağını çıkarttı

Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ve Gedik Üniversitesi iş birliği ile Maltepe açıklarında tespit edilen Hayalet Ağ toplandı.

Marmara Denizi’nde en az 10 yıldır denizde olduğu tahmin edilen yaklaşık 120 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde 5 bin metrekarelik Türkiye’nin en büyük hayalet ağı su altından çıkartıldı.

“AŞAĞIDA BATIK BİR GEMİYE TAKILIYDI”

İstanbul Gedik Üniversitesi Su Altı Teknolojisi Program Başkanı Güvenç Sorarlı denizlerden ağları temizlemelerinin buruk bir his olduğunu belirterek “Bir taraftan temizliyor olmak mutluluk kaynağı. Karışık duygular içerisindeyiz. Gün sonu itibariyle bu kadar büyük bir ağı çıkartıyor olmak keyif verici. Yaklaşık 110 metre uzunluğunda olduğunu gördük. Aşağıda batık bir gemiye takılıydı. Yaklaşık 3-4 bin metrekareye yakın olduğunu tahmin ediyoruz. Hiç durmadan zarar veriyor. Denizlerin içindeki balıkları sürekli avlayarak bir nevi yok ediyor. Hayalet ağları temizlediğimizde sürdürülebilir ekosisteme bir nevi katkıda oluyoruz. Balıkçılardan ricamız diplere bıraktıkları ağların koordinatlarını bizlerle paylaşırlarsa akabinde gemi ve vinçlerle bunları çıkartıyoruz. Her şey daha güzel bir Marmara Denizi için. Bu Türkiye’nin en büyük hayalet ağı” dedi.

“Proje kapsamında 290 bin metrekare ağ çıkarıldı”

Karaca, Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi’nin 2014 yılında başladığını belirterek, “Hayalet ağlar denizlerdeki biyoçeşitliliği etkiliyor. Yüzlerce yıl bozulmadan kalabiliyorlar. Proje kapsamında 4 milyon 700 bin metrekare alanı taradık ve 290 bin 620 metrekare ağ çıkarıldı.” dedi.

Hayalet ağ temizliğinin müsilaj eylem planının içinde de yer aldığını ifade eden Karaca, projenin Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı, Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ve Gedik Üniversitesi iş birliğiyle devam edeceğini bildirdi.

“Ekosisteme yıllar boyunca zarar verecek ağ çıkardık”

Gedik Üniversitesi Su Altı Teknolojisi Bölümü Başkanı Güvenç Sorarlı’da çıkarılan hayalet ağın Türkiye’de tek parçada çıkarılan en büyük ağ olduğunu söyledi.

Denizlerden bu tür şeylerin çıkarılmasının kendilerinde burukluk yarattığını dile getiren Sorarlı, “Ama bunları temizlemiş olmanın da açıkçası mutluluğu var, büyük bir ağ çıkardık. Ekosisteme durduğu yıllar boyunca çok büyük zararlar verebilecek bir ağ çıkardık. O yüzden de hem balıkların yaşamını kurtarmış olmanın hem canlı yaşamını eskiye döndürme çabalarının bir sonucu aslında bu.” ifadelerini kullandı.

Sorarlı, balıkçılardan, isteyerek veya istemeyerek bıraktıkları ağları yetkililere bildirmesini isteyerek şunları kaydetti:

“Bu ağların koordinatlarını bildirirlerse biz dalıp bunları tespit edip gemilerle, üzerine vinçlerle gelip bunları çıkartıyoruz. Yani canlı yaşamına sürekli bir zarar vermemesi için el birliğiyle kurumlarımızla, üniversitelerimizle denizlerimizi temizlemeye çalışıyoruz.”

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/gundem/turkiyenin-en-buyuk-hayalet-agi-cikartildi-120-metre-uzunlugunda-42080098

Kaynak : Anadolu Ajansı ( AA)

 

Aday Bilgi
💬 Bilgi almak istiyorum.
Gedik Üniversitesi
Merhabalar 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?