Teknolojide Lider Kadınlar Bir Araya Geldi
21. Yüzyılın bilim ve teknolojide olduğu kadar, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesinin de yüzyılı olduğu fikriyle yola çıkan İstanbul Gedik Üniversitesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, bilim alanında ve iş dünyasında önemli çalışmalara imza atan beş kadın konuşmacıyı misafir etti. İstanbul Gedik Üniversitesi Kadın Girişimciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAGİMER) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle “Teknolojide Lider Kadınlar” adlı bir panel düzenledi. Zorlu Center/Raffles Otel’de gerçekleştirilen panelin açılış konuşmalarını İstanbul Gedik Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Hülya GEDİK, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Zafer UTLU ve KAGİMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayşin ŞİŞMAN yaptı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Berin ERGİN’in üstlendiği panelde “Teknoloji ve Bilişim Sektöründe Kadın Varlığını Güçlendirmek” konusu ele alındı.
Açılış konuşmasında KAGİMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayşin Şişman, panele katılan lider kadınlarla bir arada olmaktan çok mutlu olduklarını, KAGİMER olarak 1,5 yıl gibi kısa bir sürede çok faal çalıştıklarını ve girişimciliği özendirmenin hedeflerinden biri olduğunu söyledi. İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu, 08 Mart’ın tarihi geçmişinden bahsettikten sonra, tarihte Türk kadının rolüne değindi. Türk kadının her zaman karar alma mekanizmasında çok etkin bir yeri olduğunu ve kadının toplumu oluşturan en önemli halka olduğunun altını çizdi.
İstanbul Gedik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hülya Gedik’in konuşmasından önce, Gedik Holding bünyesinde çalışan mavi yaka kadınların çalışma hayatına dair açıklamalardan oluşan bir video gösterildi. Hülya Gedik konuşmasına “çalışan kadın – mutlu kadın” sloganı ile başladı. Türkiye’de sadece kadın nüfusunun yüzde 30’unun çalıştığına dikkat çeken Hülya Gedik, çalışmayan 11 milyon kadının da en kısa sürede ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğini söyledi. İstanbul Gedik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hülya Gedik sözlerini kadın çalışanlara güvendiğini ve kadın olmayan yerlerin verimsiz yerler olduğunu belirterek sonlandırdı.
Panelin açılış konuşmalarından sonra İstanbul Gedik Üniversitesi öğretim görevlisi ve sanat danışmanı Doç. Nihan Atalay Yrd. Doç. Ayşin Kiremitçi flüt ve obua eşliğine kısa bir müzik dinletisi sundular.
Moderatörlüğünü İstanbul Gedik Üniversitesi, İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Berin Ergin’in gerçekleştirdiği “Teknoloji ve Bilişim Sektöründe Kadın Varlığını Güçlendirmek” konulu panelin ilk konuşmacısı İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Gelişen Teknoloji ve Sürdürülebilir Yaşamda Kadın” konulu sunum yaptı. Prof. Dr. Karaosmanoğlu günümüzde teknolojinin çok ilerlediğini ama bugüne gelene kadar doğal kaynakları hızla tüketmiş olduğumuzu söyledi. Kadınların hem teknoloji ürettiklerini hem de kullanmakta olduğunu belirten Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu sürdürülebilirlik için eğitimin şart olduğunun altını çizdi. TÜBİSAD Başkanı Erman Karaca, sunumunda bilişim tarihine yön veren kadınlardan bahsederken, bilişim sektörü başta olmak üzere kadın mühendis sayısında tüm dünyada bir azalmanın olduğuna dikkat çekti. TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Melek Bar Elmas, “Teknoloji’de Kadınlara Liderliğin Yolunu Açmak” konulu sunumunda atasözlerimizden örnekler verdi ve kadınlar gününün kutlanmasına gerek olmayan bir dünya diledi. Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, “Türkiye’de Kadın Akademisyen Olmak” konulu sunumunda pes etmeme ve hayallerin peşinden gitmenin önemine değindi. Gücün artık fiziksel olmadığını, bilginin artık güç olduğunu ve kadınların yok sayılmaması gerektiğini söyledi.
TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Dinçbal Kal, “Teknoloji’de Kadın Girişimciliği” konulu sunumunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin kadınları girişimci yapmak için gerçekleştirilen projelerden bahsetti.
Etkinliğin sonunda tüm panelistlere İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu ve İstanbul Gedik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hülya Gedik tarafından plaket verildi.