9 Mar 2016

Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri Konulu Seminer

İstanbul Gedik Üniversitesi, Avrupa Birliği Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi’nin davetlisi olarak, 29 Şubat 2016 Pazartesi günü çok değerli bir konuğu ağırladı. 1934 Ankara doğumlu olan emekli Büyükelçimiz Sayın Tanşuğ Bleda, saat 14 00 – 16 00 arasında Kartal Kampüsü D – Blok Doktora Salonu’nda öğretim üyeleriyle ve öğrencilerle ilginç anılarla dolu diplomasi hayatını paylaştı, onlara önemli tarihsel bilgiler verdi.  1941-1953 yılları arasında Galatasaray Lisesi ve 1953-57 arası Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesinde okumuş olan Bleda, aynı yılın sonunda, birincilikle Dışişlerine girdi.   Sırasıyla Paris, Arnavutluk, İtalya ve Almanya’daki Büyükelçiliklerimizde değişik ünvanlar altında görev yaptıktan sonra 1981-83 arası Tahran’da,  1983-1988 arası OECD’ de ve 1991-1998 arası Paris’te Büyükelçi olarak görev yaptı.

Ankara Merkez’de ise hep İktisat Dairelerinde Şube Müdürü, Genel Müdür ve Müsteşar yardımcılıklarında bulundu.   1999 yılında emekli olduktan sonra Tanşuğ Bleda, Istanbul’da Karadeniz Ekonomik İşbirliği örgütünde Genel Sekreter Yardımcısı olarak 3 yıl geçirdi. Daha sonra Galatasaray, Marmara ve Bahçeşehir Üniversitelerinde diplomasinin ana prensipleri üzerinde dersler verdi.  Dışişlerindeki anılarını ise Maskeli Balo adlı bir kitapta toplayarak 2000 yılında Doğan Kitap’ta yayınladı.   Almanlar’ın  Üstün Liyakat,  Fransızlar’ın  da Legion d’Honneur (Officier) nişanıyla ödüllendirilmiş olan Tanşuğ Bleda’nın kendi deyimiyle en kıymetli nişanı ise babasından kalan İstiklal Madalyası.