26 Kas 2015

Yüzüncü Yıl Dönümünde Çanakkale Savaşı

ÇANAKKALE  100   (1915 – 2015)

Avusturya  Kültür  Ofisi, Macar Kültür Merkezi ve Budapeşte’deki Yunus Emre Enstitüsü’nün de katkılarıyla 25 Kasım 2015 Çarşamba  günü “Palais Yeniköy”de bir Sempozyum düzenlendi. Gedik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Deniz ILGAZ ve Yrd. Doç. Dr. Feyza BAŞAR, Sempozyum’a davetli olarak katıldılar ve Üniversitemiz adına etkinlikte yer aldılar.  Program Müdürü Halide Aktaş’ın başarılı organizasyonu ve yüz kişi kadar seçkin dinleyicinin İngilizce-Türkçe simultane çeviriden de yararlandığı bu toplantıda Çanakkale Savaşı Yüzüncü Yıl dönümünde burukluğu ve acılarıyla anıldı ve görsel belgelerden  olduğu kadar bilimsel yönden de incelendi.  Avusturya Ulusal Savunma Akademisi’nden Dr. Felix Schneider’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, Lajos Négyesi,  Macar Bilimler Akademisi’nin Beşeri Konuları Araştırma Merkezi, Tarih Enstitüsü’nden Gábor Demeter, Csaba Katona ve Árpád Hornyák, Türk-Macar Dostluk Derneği Başkanı Tosun Aral, Hacettepe Üniversitesi’nden Emre Saral, Çanakkale Üniversitesi’nden Mithat Atabay, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Bilge Karbi, yaptıkları konuşmalarda Birinci Dünya Savaşı’nda Avusturya-Macaristan, Almanya ve Osmanlı Devleti arasındaki ilişkileri, Winston Churchill’in Osmanlı’yı kalbinden vurmak için planladığı deniz saldırısının eksik ve zayıf yanlarını, Çanakkale Muharebesini, Mustafa Kemal’in askerî zekasını ve Türk askerinin fedakarlıklarını, o günün Macar savaş muhabiri Béla Landauer’in görüşlerini, Rus Çarlığına karşı açılmış olan Galiçya Cephesini ve topçu bataryalarıyla ilgili teknik ayrıntıları da içeren bilgiler verdiler.