Yrd. Doç. Dr. Deniz Ilgaz Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Konulu Toplantıya Katıldı
Yrd. Doç. Dr. Deniz Ilgaz, Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Konulu Toplantıya Katıldı ve İzlenimlerini Aktardı:
Gedik Üniversitesi’ni temsil eden bir öğretim üyesi olarak üniversitelerde fikri hakların değerlendirilmesi ve yönetimi konusunda çok yararlı bir konferansa katıldım. Renkli, hassas bir kelebeğe avucunu açmış bir el… İşte Uluslararası IV. Fikri Haklar (IP) Konferansının, Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi başlıklı IP 2014 toplantısının amblemi! Konferans, 30-31 Ekim 2014 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı Kültür Merkezi Albert Long Hall’da yapıldı. Çok büyük bir katılımın olduğu etkinlik Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından düzenlenmişti. TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojileri Araştırma Merkezi, Avrupa Patent Ofisi (EPO), Türk Patent Enstitüsü (TPE), Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu (WIPO), İstanbul Teknopark, Boğaziçi TTO ile işbirliği içinde olan kurumlardı ve bu kurumlardan konferansa önemli katkılar sağlandı. Türk Patent Enstitüsü Başkanı’nın kendisi de bir sunum yaparak etkinliğe katıldı. Çeşitli panellerde yabancı uzmanlar, izleyicilere kendi başarı öykülerini ve bu süreçleri aktardılar.
Kelebeği yakalamaya çalışan avuç içinin anlatmaya çalıştığı, gerçekten de değerli bir buluş yapmanın ne kadar zor bir iş olduğu ve buluşu yaptıktan sonra bilim insanlarının ancak doğru sermaye ve üretici ile başarılı bir işbirliği içinde olurlarsa o buluşa sosyal ve ekonomik bir değer kazandırabileceklerini anladık. Üniversitelerdeki bilim insanlarına yeni teknolojilerde buluş basamağını aşan çalışmalarından sonraki süreçte yardımcı olacak ve onları yatırımcı/sanayici sermaye ile buluşturacak olan TTO’ların (Teknoloji Transfer Organizasyonları’nın) ne kadar önemli rol oynadıklarını gördük. Konferansta İngiltere, Çin, ABD ve İsrail gibi ülkelerden gelen heyetlerin anlattıkları Best Practices (başarı öykülerinin) yanı sıra Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü uzmanlarının değerli görüşlerini de dinledikten sonra üniversitelerde TTO’ların varlığının önemini daha iyi idrak etmiş olduk.