12 Mar 2020

“Tarihte Öncü Kadınlar Paneli” Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Kadın Girişimciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle düzenlenen “Tarihte Öncü Kadınlar Paneli” 11 Mart 2020 Çarşamba günü Kartal Yerleşkesi Konferans Salonunda yapıldı. Programın açılışını  flüt konseri ile Rektörlük Sanat Danışmanı Doç. Nihan Atalay tarafından yapıldı.  Sonrasında Prof. Mehmet Zaman Saçlıoğlu,  kendi söyleşi kitabı olan Güneş Umuttan Şimdi Doğar Türkan Saylan kitabı hazırlık döneminde ortak geçirdiği zaman ve öncesi dönemlerde Prof. Dr. Türkan Saylan’ın çalışmaları, Türkiye’de Lepra hastalığının sona ermesindeki hizmetleri ve Anadolu’da daha çok kadının eğitim fırsatlarından yararlanması ve eşit koşullarda toplumsal hayatta yer alması konusunda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kurma ve büyütme çabalarını paylaştı. Panelin ikinci konuşmacısı İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi İlknur Hacısoftaoğlu  Geçmişle Bugünü Buluşturan Kadın; Halet Çambel başlıklı konuşmasında,  Prof. Dr. Halet Çambel’in Türkiye’yi Berlin Olimpiyatlarında Türkiye’den ilk temsil eden kadın sporcu olması ve asıl uzmanlık alanı olan arkeoloji alanında Adana Karatepe kazılarındaki çalışmaları, eşi Nail Çakırhan ile yaptıkları çalışmalarını sundu. Dr. Öğretim Üyesi Ayşin Şişman ise Biyografisine Sığmayan Kadın; Halide Edib başlıklı sunumunda Türkiye’de Kadın Hareketi Tarihinde Prof. Halide Edib’in yerini ve doğu-batı kültürleri çerçevesinde roman ve yazılarındaki kadın ve toplumsal gerçekliği aktardı. Video ve görsellerle zenginleştirilmiş sunumlar öğrencilerin yoğun ilgisini gördü.