31 Mar 2023

GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİ GİT YL 528-552 PROJE 2 DERSİ’NDE “GEDİK ÜNİVERSİTESİ ve GEDİK HOLDİNG” İÇİN LOGO ARKETİP ÇALIŞMASI YAPMIŞLARDIR.

Ders içeriğinin yanı sıra kurum aidiyeti yaratmak, içinde eğitim aldığı kurumun nitelikleri ve kurum felsefesine tanık olmak, farkındalık yaratmak ve “Sektör-Eğitim” , “Sanayi-Eğitim” Başlıkları hakkında üretilecek çalışmalarla ilişkilendirmeye olanak sağlanmak için proje konuları çalışılmaktadır. Dersin eğitimcisi ve GİT Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ruhcan AKİL tarafından  Görsel İletişim Tasarımı Programı /Tezli-Tezsiz)

GİTYL 528 ve 552 Proje 2  Dersinde Öğrencilerimiz ile Gedik Üniversitesi ve Gedik Holding  için  Arketipler için uygulama grafikleri ve Logo çalışmaları yapmışlardır.

Proje konusu gereği, Kurum-kuruluş ve Üniversiteler, Hayvan Arketipleri ve  “Hayvan Maskotu” üzerinden kurumsal kimliklerini  Açıklamaktadırlar. (Salyangoz: TURKCELL, Arslan: PEUGEOT, vb.)

Bahar Sömestrinde Konu/Konsept Yüksek Lisans Öğrencilerine Proje olarak verilip,  Uygulamalı olan GİT YL 528 ve 552 Derslerinde çalıştırılmıştır.

Proje’nin uygulama sunumlarında  nitelikli çalışmalar elde edilmiştir.

Örneğin, PEUGEOT Otomotiv Sanayii, ilk kurulduğunda Testere üreten bir firmadır. Testere dişlerinin gücü ve sağlamlığı Arslan’ın dişleri ile güç anlamında sembolize edilerek Arslan Arketipi ile

Kurumsal Kimlik Amblemi/Belirtkesi ve Logosu Arslan olarak çalışılmış,  günümüzde daha grafik ve soyut anlatımıyla yine Arslan üzerinden arma olarak marka ifade edilmektedir.

1993 Yılında TURKCELL, TÜRKİYE’nin ilk ınternet ve radyo sinyalleri sağlayıcısı olarak, Salyangoz arketipi ile temsil edilerek; “Selocan ve Emocanlar” arketipleri ve hayvan maskotu ile

“Kesintisiz İletişim”in karşılığı olarak yolunu antenleri ile bulan Salyangoz üzerinden marka temsili gerçekleştirilmiştir.

Aynı düşünceden hareketle “GEDİK ÜNİVERSİTESİ ve GEDİK HOLDİNG” için  Görsel İletişim Tasarımı Programı  (Tezli-Tezsiz) dersinde  4 haftalık bir proje uygulaması yaparak Amblem ve Logo çalışmaları üretmişlerdir.

GİT YL 528 – 552 GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI PROJE 2 DERSİ  PROJE UYGULAMASI; Gamzenur ÇAKIR

Gedik Holding için Sinek Kuşu’ndan esinlenildi. Sinek kuşunun diğer adı kolibridir. Trochilidae kuş familyasına mensup bir kuş türüdür. Sinek kuşları, 1844 yılında ilk olarak keşfedilmiştir, şu an ise Küba bölgesine ait endemik bir türdür. Sinek kuşları, küçük boyutlarına göre kuvvetlidirler. Sinek kuşları kuş dünyasının savaşçı kuşlarıdır. Geriye doğru uçabilen tek kuş türleridir. Güney Amerika yerlisi sinek kuşları, bozuk para ağırlığındadır. Sadece uçmak konusunda değil, hız konusunda da yeteneklidirler. Havada 80 km ulaşabilirler. Dalışa geçerlerse hızları daha fazla artar. 10 dakika da bir beslenerek enerji toplamalıdırlar. Beslenebilmek için uzun dilleri vardır ve bunun kontrolünü çok iyi sağlayabilmektedirler. Dili çatal şeklindedir. Renkleri canlı ve parlaktır. Farklı renklerde ve kuyruk yapısında 300 farklı sinek kuşu türü bulunmaktadır.

Geriye doğru uçabilen tek kuş türüdür. Diğer kuşların kanat çırpmalarından farklı olarak kanatlarını sadece aşağı yukarı değil, ileri geri kanat çırpabilirler. Geri uçabilmek için kanatlarını arkadan ileriye çırparlar. Güçlü göğüs kaslarına sahiptirler. Sinek kuşunun kanatları omuzdan itibaren her yöne dönebilir. Havada asılı kalırken dengede durabilir. Her kanat çırpışı 8 benzeri bir şekilde çizer. Kanat çırpışı o kadar hızlıdır ki insan gözüyle görülmez. Kanat çırpışı özel kameralar tarafından çekilerek fark edilir.

Çok hızlı kanat çırpar ve manevra yeteneği kuvvetlidir. Havada asılı kalabilir. İnişe geçmişken U dönüşü ile tekrar yükselerek pike yapmak gibi farklı yeteneklere sahiptir. Enerjileri yüksektir. Sinek kuşunun kalbi dakikada 600 kez atar. Kanat çırptıklarında bu iki katına çıkabilir. Bu enerjiye ve harekete rağmen sinek kuşlarına etki etmez. Bunca harekete rağmen vücutları yıpranmaz.

Sinek kuşu tercih edilmesinin nedeni, yüzlerce kuş türünden ayrılarak kendilerine özgü özelliklere sahip olmasıdır. Gedik Holding de varlığı ve hedefleri ile diğer yapılardan farklı hareket etmektedir. Güçtü, çevik, hızlı olması Gedik markasının hedeflerini ve varlığını destekleyecek şekildedir. Renkli ve canlı renkleri enerjik olmayı temsil etmektedir. Özellikle üniversite logosundan bu enerjik halden yararlanılacaktır.

GİT YL 528 – 552 GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI  PROJE 2 DERSİ UYGULAMASI: İLAYDA KURTULUŞ

Erkek çardak kuşları, yetişkinliğe adım atar atmaz ilk iş olarak kendilerine bir yuva inşa ederler. Bu yuvayı inşa etmeden önce kendilerine en uygun yeri bulmak için uzun süre araştırma yaparlar. Çardak kuşlarının yuvalarına yer seçerken en çok dikkat ettikleri etken, bölgenin güzel bir ışık açısına sahip olmasıdır. Bu küçük kuş özenle dekore edip, süsleyeceği yuvasının en iyi şekilde sunumunu yapmak için en iyi ışık alan bölgeyi seçer ve yuvasını inşa etmeye başlar. Neredeyse doğdukları andan itibaren yuvalarını yapmak için büyük bir çaba gösterirler.

Çalışmamda çardak kuşunu seçmemin sebebi çalışkanlıkları ve her bir çardak kuşunun kendine özel yaratıcılık gücüyle birlikte yuvalarını inşa etmesidir. Bunun gedik holdingin kendi alanlarında yaratıcı gücünü kullanması bakımından açıklanabilir. Logoyu Holding logosunun kurumsal renklerine bağlı kalarak tasarladım. Amblem için kurumun rengi olan pembe tonunu kullandım.  Logotype  Avant Garde Demi BT isimli fontla gri ve siyah renkleri birbirinden ayrışması amacıyla kullandım.

Kabukları, Uzak Doğu’da yüz yıllardır iyi şans ve bereketin sembolü olarak kabul edilirler. Refah ve bereketi çektiklerine, muhafaza ettiklerine, netliği arttırdıklarına ve karar verme konusunda dayanışma ve bilgeliği teşvik ettiklerine inanılır. Aynı zamanda yavaş olmalarına rağmen gitmelerini gereken yere özenli bir çaba göstererek ilerlerler. Bu durum onların azimli canlılar olduklarını gösterir.

Eğitimde azimli ve uğraş gerektiren bir süreç olduğundan çalışmamda salyangoz hayvanını kullandım Logoyu Holding logosunun kurumsal renklerine bağlı kalarak tasarladım. Logotype Avant Garde Demi BT isimli fontla gri ve siyah renkleri birbirinden ayrışması amacıyla kullandım.

GİT YL 528 – 552 GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI  PROJE 2 DERSİ UYGULAMASI: ŞÜHEDA NUR BİRGÜL

Yusufçuk arketipinin ilgili olduğu konular: Bağlanmak, adanmak, fedakârlık, tılsımlar ve totemler Yusufçuk yapılan işe, yaşanılan ilişkiye, yürünen yola bağlanmayı ya da adanmayı temsil eder. Yusufçukta öylesine bir bağlılık söz konusudur ki bu uğurda her türlü fedakârlık gösterilebilir. Bu yönüyle yusufçuk, yola çıkılacak kişiye karşı sonsuz güveni ve adanmayı ifade eder. Righteous Fontu Kullanılmıştır.

Çalışmaları görmek için tıklayınız.

Aday Bilgi
💬 Bilgi almak istiyorum.
Gedik Üniversitesi
Merhabalar 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?