11 Tem 2024

MİMARLIK BÖLÜMÜ 2023-2024 YAZ DÖNEMİ
TASARIM STÜDYOSU I-II-III-IV-V

1. ARA TESLİM

Teslimler, 18.07.24 Perşembe günü (saat 09:30-10:00 aralığında) B Blok 1. Kat 102 numaralı sınıf ve C Blok Açık Atölye’de yapılacaktır.

Teslim saatinden sonra getirilen projeler jüri değerlendirmesine alınmayacaktır.

1. ARA JÜRİ :

1. Ara jürileri, ilgili gruplar ile yüz yüze 18.07.24 Perşembe günü, saat 10:15’ten itibaren yapılacaktır.

ÖNEMLİ HATIRLATMA:

• TASARIM STÜDYOSU I ve II DERSİ PROJE TESLİM PAFTALARI EL ÇİZİMİ OLMALIDIR (Analizler bilgisayar ortamında gerçekleştirilebilir.)

ÖĞRENCİLERDEN İSTENENLER :

• 3 Örnek Proje Analizi: Seçilen 3 adet örnek projenin çizim haline getirilerek tasarım çıkış noktasına katkısının anlatılması
  • Tasarım Paftası: Çalışmanın ana fikirlerinin oluşum sürecini içeren, tüm bilgilerin özetlendiği pafta çalışması. (diyagramlar, vaziyet planı, planlar, kesitler, görünüşler, üçüncü boyut çalışmaları, TS I için sürdürülebilirlik konusunun ele alınışı, proje alanı bilgileri, vb.)
  • İhtiyaç Programı: Mahal listesi, birimler ile ilgili alan çalışmaları, m2’leri ve toplam m2’ler, KAKS/TAKS bilgileri, vb.
  • Birim Etüdü: Hazır şablonlar kullanılmamalıdır. Öğrencinin kendi ürettiği çalışmalar olmalıdır. Örneğin;
    – Tasarım Stüdyosu I için yaşama mekânı, mutfak, wc gibi mekanların elemanter etüd çalışmaları
    – Tasarım Stüdyosu II için okuma alanı, vb.
    – Tasarım Stüdyosu III için konaklama birimleri
    – Tasarım Stüdyosu IV için konut/daire adetleri, m2’leri ve toplam m2’lerini içeren çalışma
    – Tasarım Stüdyosu V için stüdyolar, konferans salonu, taşıyıcı sistem vb.
  • Analiz Paftaları: Proje alanına ait fotoğraflar ve diyagramlar, işlev şemaları ve diğer ihtiyaç duyulan analizler, analizlerde tasarlanan lekeler gösterilmelidir.
  • 1/500 ve 1/200 Ölçekli Vaziyet Planı, Kesit ve Siluetler: Yakın çevre ile.
  • 1/500, 1/200 ve 1/100 Ölçekli Tasarım Fikri ile ilgili Çalışmalar (Plan, kesit, perspektif vb.)
    (not: zemin kat, normal katlar ve otopark düşüncesi şematik olarak ifade edilmelidir.)
  • 1/500, 1/200 veya 1/100 Ölçekli Kütle ve Maket Çalışmaları: Perspektifler, maket ile kütle çalışmaları. Tasarımın ifadesi için maketin, proje alanı ve kütleler ile düzgün ifade edilmesi önemlidir. Maket üzerine Autocad çıktısı (yollar, binalar vb.) yapıştırılmamalıdır. Kotlama sistemi maket üzerinde belirtilmeli ve kütleler araziye oturtulmalıdır.
    Tasarım Stüdyosu I için 1/200 ölçekli çevresi (kütle maketleri elde yapılmalıdır.)
    Tasarım Stüdyosu II için 1/500 ölçekli (arazi ve kütle maketleri elde yapılmalıdır.)
    Tasarım Stüdyosu III için 1/500 ölçekli
    Tasarım Stüdyosu IV için 1/1000 ölçekli
    Tasarım Stüdyosu V için 1/1000 ölçekli maket çalışmaları
    Yukarıda verilen ölçeklerden daha büyük olmamak üzere grup hocasının talebi ile farklı ölçekte maket yapılabilir.
    Öğrenci, istenenlerin yanında, grup hocasının talebi ile tasarımını / fikrini ifade edecek şekilde farklı ölçeklerde maket yapabilir.
  • Perspektif/Model çalışmaları:
    (Tasarım Stüdyosu I ve II öğrencileri, dijital programlarda çizilmiş görsel teslim edemezler, elde çizilmiş aksonometrik/çift kaçışlı perspektifler kabul edilecektir.)

NOT 1: Paftalar A1 Boyutunda 8 adetten fazla olmayacaktır.
NOT 2: Pafta düzenlerinde okul amblemi, proje konusu, numara, isim, tarih, Öğr. Üyesi veya Öğr. Gör. isimleri gibi bilgilerinin verilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Pafta Düzeninde alttan 7 cm boşluk bırakılarak Okul, Fakülte, Yürütücü, Öğrenci bilgileri, Pafta sırası, konu ve çalışma alanı gibi bilgiler verilecektir. Tasarımı öğrenciye ait olacaktır. Yatay kullanımda alttan 4 cm boşluk bırakılacaktır.

Çalışmasını teslim eden öğrenci projesinin başlangıcından sonuçlanmasına kadarki bütün süreçlerde bilimsel ahlak ve geleneklere aykırı düşecek bir yardıma başvurmaksızın hazırlandığını belirtir ve onuru ile kabul eder.