25 Mar 2024

DANIŞMANLIĞINI DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBAY BURÇİN GÜMÜŞ’ÜN YAPTIĞI “GELECEĞİN YÖNETİMİ DİJİTAL ZEKA İLE İŞ STRATEJİLERİNİ ŞEKİLLENDİRMEK” BAŞLIKLI PROJE TÜBİTAK 2209-A KAPSAMINDA DESTEK ALMAYA HAK KAZANMIŞTIR.

TÜBITAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BIDEB) tarafından yürütülen, 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 yılı 2. dönem kapsamında ” Dijital Zekâ ile İş Stratejilerini Şekillendirmek” başlıklı proje destek almaya hak kazanmıştır.

Dijital Zekâ, sadece teknolojik bir gelişme değil, aynı zamanda iş stratejilerini yeniden tanımlama ve iş yapış biçimlerini dönüştürme potansiyeline sahiptir. Bu, organizasyonların daha hızlı ve bilinçli kararlar almalarına, müşteri deneyimlerini kişiselleştirmelerine ve rekabet avantajı elde etmelerine olanak tanır. Ancak Dijital Zekânın iş stratejileri üzerindeki etkisi, henüz tam olarak anlaşılmamış ve araştırılmamış bir alandır, özellikle Türkiye bağlamında. Bu proje, Dijital Zekânın iş stratejilerine olan etkisini daha iyi anlamayı ve Türkiye’deki iş dünyasına spesifik öneriler sunmadan önce mevcut literatürdeki eksikleri tespit etmeyi ve bu sayede literatüre katkı sağlamayı, bu alandaki bilgiyi artırmayı hedeflemektedir. Proje, Dijital Zekânın (DQ) farklı boyutlarını (Bilişsel Zekâ (IQ), Duygusal Zeka (EQ), Spiritüel Zeka (SQ), Kültürel Zeka (CQ), Uyumluluk Zekası (AQ)) iş stratejileriyle nasıl ilişkilendirebileceği ile ilgili literatürü araştıracak ve bu ilişkinin organizasyonların performansına etkisini inceleyecektir.

Araştırmanın özgün değeri Türkiye’deki iş dünyasında henüz yeterince keşfedilmemiş olan Dijital Zekânın iş stratejilerine etkisini incelemesi ve bu konuda yeni bir bakış açısı sunmasıdır. Ayrıca, Dijital Zekânın farklı boyutlarını iş stratejileri ile ilişkilendiren bu çalışma, Türk işletmelerine özgü öneriler sunarak dijital dönüşüm süreçlerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Dijital Zekânın iş stratejilerine etkisini anlamak amacıyla nitel bir araştırma yaklaşımı olan literatür taraması kullanılmaktadır. Literatür taraması ve örnek olay incelemeleri gibi yöntemlerle önce eksikliklerin tespit edilmesi sonra da Dijital Zekânın iş dünyasındaki rolünü incelenmesi planlanmaktadır.