25 Mar 2024

DANIŞMANLIĞINI DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBAY BURÇİN GÜMÜŞ’ÜN YAPTIĞI “SİYAH KUĞU OLAYLARININ İŞLETMELERİN STRATEJİK YÖNETİMİNE ETKİLERİ: ÖNGÖRÜLEMEZLİKTEN REKABETÇİ AVANTAJA” BAŞLIKLI PROJE TÜBİTAK 2209-A KAPSAMINDA DESTEK ALMAYA HAK KAZANMIŞTIR.

TÜBITAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BIDEB) tarafından yürütülen, 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 yılı 2. dönem kapsamında “Siyah Kuğu Olaylarının İşletmelerin Stratejik Yönetimine Etkileri: Öngörülemezlikten Rekabetçi Avantaja” başlıklı proje destek almaya hak kazanmıştır.

Günümüz iş dünyası, giderek karmaşık ve dinamik hale gelmektedir. Ekonomik, politik, sosyal, coğrafi ve ekolojik faktörler gibi birçok değişken, işletmelerin stratejik yönetimine derinlemesine etki etmektedir. Üretilen ürünlerin veya sunulan hizmetlerin doğası, pazarlama stratejileri, iş organizasyonu ve teknoloji kullanımı gibi iş süreçleri, çevresel faktörlerden doğrudan etkilenmektedir. Bu kapsamda, “Siyah Kuğu Olayları” olarak adlandırılan önceden öngörülemeyen durumlar, işletmeler için ciddi bir zorluk oluşturmaktadır. Ancak, bu olaylar aynı zamanda rekabet avantajı yaratma potansiyeline de sahiptir. Bu noktada, üniversitemizde yürütülecek olan araştırma projesi, işletmelerin bu öngörülemezlikle nasıl başa çıkabileceğini ve hatta rekabet avantajı nasıl elde edebileceklerini incelemeyi hedeflemektedir.

Proje, geleneksel stratejik yönetim teorilerine yeni bir bakış açısı getirerek, öngörülemezlikle başa çıkma stratejilerini genişletebilir veya değiştirebilir. Bu sayede, işletmelerin karşılaştığı belirsizlikler karşısında daha etkin ve sürdürülebilir stratejiler geliştirmelerine katkı sağlayabilir. Araştırma projesinin başarıyla tamamlanmasıyla, iş dünyasının karşılaştığı meydan okumaların üstesinden gelmek için yeni yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu proje, üniversitemizin akademik ve bilimsel araştırmalardaki öncülüğünü bir kez daha kanıtlamaktadır.